foto: BKUS
Latvijas mediķi sociālajos tīklos līksmo, dalās ar vakcinēšanās selfijiem un stāsta - kāda ir pašsajūta
Vakcīnu saņem Bērnu slimnīcas mediķe.
Sabiedrība
2020. gada 29. decembris, 11:07

Latvijas mediķi sociālajos tīklos līksmo, dalās ar vakcinēšanās selfijiem un stāsta - kāda ir pašsajūta

Jauns.lv

Pirmdien, 28. decembrī, Latvijā tika uzsākta medicīnas darbinieku vakcinēšana pret Covid-19, izmantojot Eiropas Savienībā apstiprināto "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty". Arī ārsti ir aktīvi sociālo tīklu lietotāji, tāpēc ar priecīgo notikumu steidza paziņot saviem sekotājiem, vienlaikus informējot par pašsajūtu pēc potēšanās.

Spriežot pēc Latvijas mediķu reakcijām sociālajos tīklos, var secināt, ka visai pasaulei tik smagā 2020. gada pēdējā pirmdiena viņiem bijusi priecīga, jo beidzot tiek sperts solis tuvāk pandēmijas apturēšanai. 

Mediķis Jānis Vētra pirmdien viens no pirmajiem medicīnas darbiniekiem ievietoja fotogrāfiju no slimnīcā izveidotā vakcinācijas kabineta.

Diennakti pēc vakcīnas saņemšanas viņš vēsta, ka pat pēc 16 stundu dežūras pašsajūta ir teicama. “Kaut kad tikšu izgulēties, un būs vēl labāk!” – viņš dalās.

Arī mediķis un topošais mammologs otrdienas rītā vēstī: "Pirmā diena pēc vakcīnas. Vienīgās izmaiņas, ko jūtu un jūt arī kolēģi, ir nelielas sāpes pleca muskulī, tāpat kā pie gripas un citām vakcīnām. Otrā vakcīnas deva pēc 21 dienas. Tikmēr turpinu ievērot visus piesardzības pasākumus, līdz būs vakcinēti aptuveni 70% sabiedrības!"

Ar fotogrāfiju no vakcinācijas kabineta dalījās arī pediatre Katrīna Selecka, paužot, ka nu ir pienākusi īsta svētku sajūta.

"Neticami, ka šo vīrusu iepazinām tikai pirms gada, un šodien jau saņemu vakcīnu! Tas ir milzīgs mūsdienu medicīnas sasniegums!" - vēsta Selecka, pieliekot klāt arī mirkļbirku "#čipsirievadīts", tādā veidā ironizējot par šad tad interneta komentāros dzirdamo sazvērestības teoriju.

Prieku par to, ka tik ātri izdevās tikt pie vakcīnas, saviem sekotājiem un priekšniecei Lienei Cipulei pauda arī Netaliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) feldšeris Matīss Ernstsons.

Pie vakcīnas pirmdien tika arī kardiologs Kārlis Griķis, kurš ievietoja fotogrāfiju no savas potēšanas brīža, sakot paldies Veselības ministrijai un Stradiņa slimnīcai.

Kardiologs arī saņēma jautājumu par vakcinācijas procesu - vai drīkstēs iet uz darbu, vai būs jāvakcinējas atkārtoti un vai drīkstēs nevalkāt masku, kā arī ciemoties.

Griķis skaidro, ka turpina darbu un viņam ieplānotas dežūras gan 30. decembrī, gan 1. janvārī. Aptuveni pēc trim nedēļām, 18. janvārī, viņš saņems otro vakcīnas devu, lai nostiprinātu "imunitātes atmiņu".

Savukārt par individuālās aizsardzības līdzekļiem ārsts saka tā: "Pašreiz jāturpina visu aizsarglīdzekļu lietošana, jo par to vēl nav pietiekamu datu. Mainījies ir tas, ka varēšu par 95% būt pārliecināts, ka, saskaroties vai saslimstot ar Covid-19, sliktākajā gadījumā būs minimāli simptomi vai bezsimptomu gaita."

Griķis arī norāda, ka pagaidām ciemoties nevarēs, jo vakcīna nedod garantiju par nesaslimšanu un vīrusa nenodošanu potenciāli citiem. "Kad būs noteikts apjoms valsts iedzīvotāju vakcinēti, tad arī vairs maskas nevajadzēs, bet tas nebūs diemžēl tik drīz," saka mediķis.

Savukārt sociālā tīkla "Twitter" lietotājiem pazīstamā zobārste pirmdien papriecājās, ka vakcīnu saņēmis viņas vīrs. "Pilnīgi nezinu, kā lai sagatavojas, vai man jāgatavo svētku vakariņas? Tik exciting [saviļņojoši]," raksta daktere, ierakstu papildinot ar līksmu kustīgo attēlu. Zobārsti tikmēr steidz sveikt reanimatologs un anesteziologs Roberts Fūrmanis, sakot: "Soctīklos redzu daudz priecīgu seju. Tas uz labu!" Pats Fūrmanis pie savas potes tikšot trešdien, 30. decembrī. 

Vēlāk zobārste sekotājiem pastāstīja, ka nevēlējās doties uz veikalu, tāpēc svētku maltītei tika pasūtīts vīra mīļākais ēdiens - pica.

Par vakcīnu priecājās arī pazīstamā radioloģe Marika Kalniņa, kura specializējas krūts vēža diagnostikā. Viņa raksta: "Tā ir labākā Ziemassvētku dāvana - Covid-19 vakcīna. Paldies visiem, kas šo radīja, organizē, nodrošina. Svētku sajūtas. Turpinu darbu, drīkstu pat vingrot un [iedzert] šampanieti Vecgada vakarā, dzīve ir brīnišķīga."

Arī viņa jautātājiem atbild, ka drošības pasākumi no tā nemainās. "Viss kā parasti - maska, divi metri, roku dezinfekcija," saka ārste, paskaidrojot, ka vislielākā aizsardzība pret Covid-19 - līdz pat 95% - tiks sasniegta septiņas dienas pēc otrās devas saņemšanas.

Savakcinēti vairāk nekā 500 mediķi 

Kā zināms, pirmajā vakcinēšanās dienā 10 vietās Latvijā tika imunizēti vairāk nekā 500 mediķi. 

Līdz šim visvairāk cilvēku vakcinējusi Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, bet Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, pārskatot savas iespējas, vakcinēšanai otrdien nodrošinās papildu punktus, tādējādi kāpinot vakcinācijas tempus, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio uzsvēra Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Pēc viņas teiktā, patlaban nav informācijas par alerģiskām reakcijām vakcinētajiem, bet viņa uzsvēra, ka katrām zālēm iespējamas blakusparādības.

Pirms vakcinācijas jāatbild uz 13 jautājumiem

Lai izvairītos no iespējamiem sarežģījumiem, pirms vakcīnas saņemšanas personai lūdz atbildēt uz 13 jautājumiem. Ar jā vai nē ir jāatbild uz jautājumu, vai iepriekš bijušas novērotas alerģiskas reakcijas, bijušas nevēlamas parādības pēc citu vakcīnu saņemšanas, bijušas anafilaktiskas reakcijas pēc vakcīnu vai citu injicējamu medikamentu ievades, vēstīja aģentūra LETA.

Tāpat tiek vaicāts, vai pēdējo 14 dienu laikā saņemta jebkāda cita vakcīna, vai šobrīd ir paaugstināta temperatūra vai citi akūtas infekcijas simptomi, vai cilvēks slimo ar kādām hroniskām kaitēm.

foto: LETA
Pacientu anketa un informācija par saņemto vakcīnu.

Jāatbild arī uz jautājumu, vai kādreiz ir veikta orgānu transplantācija, vai šobrīd (pastāvīgi vai kursa veidā) tiek lietoti imūnsupresējošie, glikokortikosteroīdie vai bioloģiskie medikamenti.

Sievietēm tiek arī jautāts, vai šobrīd ir iespējama grūtniecība, vai arī bērns tiek barots ar krūti.

Tāpat tiek vaicāts, vai iepriekš ir saņemta kāda Covid-19 vakcīna. Ja ir, tad kāda. Vai pēdējā mēneša laikā bijusi konstatēta saslimšana ar Covid-19 un, vai pēdējo 90 dienu laikā persona ir saņēmusi Covid-19 ārstēšanu ar pasīvo antivielu terapiju.

Pacientiem arī jāparakstās, ka viņi saņēmuši informāciju par to, ka zālēm tiek piemērota papildu uzraudzība. Ikviens tiek informēts, ka par blakusparādībām var ziņot tieši Zāļu valsts aģentūrai interneta vietnē "www.zva.gov.lv", vai klikšķinot uz izvēlnes "Ziņot par zāļu blaknēm" un izvēloties "Pacienta ziņojuma e-veidlapa". Tāpat var interesēties pa tālruni 67078400.

Pacientiem arī jāiepazīstas ar informāciju par vakcināciju, kas sniegta uz vienas A4 lapas puses. Tajā skaidrots, ka vakcīna stimulē imūno sistēmu ražot antivielas, kas pasargā pret Covid-19 infekciju, kā arī uzsvērts, ka vakcīna nesatur pašu vīrusu, tādēļ tā nevar izraisīt saslimšanu ar šo infekciju.

foto: LETA
Pacientu anketa un informācija par saņemto vakcīnu.

Pacienti tiek informēti, ka pilnvērtīgai imūnās atbildes iegūšanai ir jāsaņem divas vakcīnas devas ar 17 līdz 21 dienas intervālu. Ja pēc pirmās potes saņemšanas ir pagājis ilgāks laiks par noteikto, otrā deva jāievada pēc iespējas drīzāk, bet devas nav jāatkārto. Tiek uzsvērts, ka atsevišķi vienas devas efektivitāte sistemātiskās pētījumu analīzēs nav pierādīta.

Vakcinācijas saņēmēji arī uzzina, ka pēc potes saņemšanas nav nekādu ierobežojumu atgriezties ikdienas dzīvē, tostarp, drīkst mazgāties, sportot un tamlīdzīgi.

Materiālā arī norādīts, ka vakcināciju nedrīkst ievadīt, ja ir bijusi anafilakse jeb alerģiska reakcija pēc iepriekšējās konkrētās vakcīnas devas saņemšanas, ir zināma anafilake pret kādu no vakcīnas komponentēm vai ir bijusi smaga alerģiska reakcija pret kādu citu vakcīnu vai injicējamu terapiju.

Tiek skaidrots, ka tipiskās iespējamās reakcijas pēc vakcinācijas ir sāpes, pietūkums apsārtums, nieze un siltuma sajūta injekcijas vietā. Tomēr tās ir viegli noritošas un pāriet pašas no sevis.

Tāpat iespējama paaugstināta ķermeņa temperatūra, muskuļu un locītavu sāpes, galvassāpes un miega traucējumi, slikta pašsajūta, nogurums, reibonis, slikta dūša, vemšana.

foto: LETA
Pacientu anketa un informācija par saņemto vakcīnu.

Parasti šie simptomi izzūd vienas līdz trīs dienu laikā un ārstēšana nav nepieciešama, norādīts materiālā.

Pilnībā nevar izslēgt alerģiskas reakcijas, lai gan saistībā ar vakcināciju tās sastopamas reti. Tādēļ, veicot vakcināciju, būs pieejams atbilstošs neatliekamās palīdzības aprīkojums un zāles, uzsvērts pacientiem.

"Kā jebkuru zāļu ievadīšana, nav izslēdzama nezināmu nevēlamu notikumu parādīšanās. Ja pēc imunizācijas parādās smagi simptomi vai blakusparādības, Jums nekavējoties par to jāinformē savs ārsts," izceltā drukā uzsvērts vakcīnas saņēmējiem.

Kad vakcinēs pārējās sabiedrības grupas?