foto: Kazdangas muzejs
Leģendārie Jaungada karnevāli Kazdangā: kā studenti ballējās 1970. gadā. FOTO
Pirms pusgadsimta Kazdangas sovhoztehnikuma Jaungada karnevālos bija visdažādāko pašdarināto oriģinālo masku un tērpu, jo toreiz jau neko gatavu nevarēja nopirkt.
Sabiedrība
2020. gada 31. decembris, 08:00

Leģendārie Jaungada karnevāli Kazdangā: kā studenti ballējās 1970. gadā. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kazdangas sovhoztehnikums padomju laikā bija slavens ne tikai ar saviem absolventiem – agronomiem, zootehniķiem un zivkopjiem, bet arī ar saviesīgo dzīvi, kurā īpašu vietu ieņēma Vecgada vakara karnevāli. Kazdangas muzejs aicina atsaukties fotogrāfijās redzamos cilvēkus un dalīties atmiņās par toreizējo jautro studentu dzīvi.

Padomju laikā kādreiz slaveno un turīgās baronu Matfeiļu dzimtas pilī Kazdangā bija ierīkots lauksaimniecības tehnikums, kura studenti bija izslavēti ar saviem karnevāliem. Pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā tādos rajonu laikrakstos kā “Komunisma Rīts”, “Ļeņina Ceļš”, Padomju Venta” un citos jaunieši tika aģitēti doties zinības apgūt uz Kazdangu, un kā viens no plusiem audzēkņu saturīgai dzīvei tika pieminēta ne tikai izcilā izglītība, bet arī tradicionālie karnevāli. 1970. gada 8. augustā Ventspils avīze “Padomju Venta” publikācijā “Tevi aicina Kazdanga” sovhoztehnikumā nodaļas vadītāja B. Driķe uzsver: “Gadu gaitā aizsākta virkne tradīciju: gadskārtējie sporta svētki maijā, sacensības zirgu jūgšanā, virves vilkšanā, zemkopju darba gudrībās oktobrī, karnevāls Vecgada vakarā un daudzas citas”.

1970. gads: slavenais Kazdangas lauksaimniecības tehnikuma Vecgada karnevāls

Kazdangas sovhoztehnikums padomju laikā bija slavens ne tikai ar saviem absolventiem – agronomiem, zootehniķiem un zivkopjiem, bet arī ar saviesīgo ...

gallery icon
5

Slavenos Kazdangas karnevālus savā “Kurzemītē” pieminējis arī dzejnieks Imants Ziedonis (tikai ne Vecgada, bet gan Kartupeļu).

Atceroties laiku, kad Ziemassvētkus nevarēja plaši atzīmēt, Kazdangas muzejs publicējis foto no Vecgada karnevāliem un raksta: “Kazdangā jaunuzceltajā kultūras namā īpaši izgreznotā zālē notika vērienīgi Jaungada karnevāli, kuros piedalījās līdz 150 maskām. Ja tev ir ko teikt par attiecīgo fotogrāfiju – pazīsti cilvēkus, vietu vai atceries, ko interesantu saistībā ar to – dalies! Svarīgs ir katrs cilvēks, ko atpazīstam, katra vieta, ko šodien varam ieraudzīt savādāku vai katrs mirklis, ko spējam atsaukt atmiņā! Vai arī vienkārši ieskatīsimies, ko vēstī Kazdangas muzeja fotogrāfijas!”

Kazdangas Vecgada karnevāli bija kļuvuši slaveni jau pirms 1970. gada sovhoztenikuma plašajām pašreklāmām. 1963. gada 8. janvārī Liepājas rajona laikraksts “Ļeņina Ceļš” publicē rakstu “Karnevālā bija interesanti”:

“Glīti izdekorētajā skaistajā Kazdangas lauksaimniecības tehnikuma kluba zālē, polonēzei skanot, mācību daļas vadītāja Dubulta un skolotājas Birznieces vadīti, ierodas vairāk nekā simts dažādās maskās tērptu ļaužu. Apskaužama krāsu un tērpu dažādība! Kā tik tur nav!

Gan dažāda lieluma kukurūzas vālītes, sivēni, gaiļi, zirgi, piena kannas, siena gubas (kā jau lauksaimniecības tehnikumā), gan nerātnais Buratino, kovbojs, grezns Lāčplēsis un Spīdola, indiānis, rūķīši, lācis, dažāda kalibra zaķi, pat šaha karaļi un dāmas, dažāda resnuma dakteri, vējdzirnavas un tā tālāk un tā joprojām.

Jā, masku netrūka! Tautas namu, klubu vadītāji un citi karnevāla rīkotāji, kas žēlojas un sirgst ar masku trūkumu, būtu varējuši pamācīties, kā kolektīvs gatavojas un cik labi var sagatavoties šādiem sarīkojumiem. Žūrijas komisijai ilgi nācās lauzīt galvas, kurām maskām piešķirt augstākās balvas”.