foto: Valsts kanceleja.
Ministri, kas tēlo "lielās dīvas", ir nedaudz jāierobežo
Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV).
Politika
2020. gada 8. decembris, 11:09

Ministri, kas tēlo "lielās dīvas", ir nedaudz jāierobežo

Jauns.lv

Šajā situācijā valdības ministriem nevajadzētu būt kā "lielām dīvām" un pēc svarīgu lēmumu pieņemšanas izteikt atšķirīgus viedokļus, un apšaubīt pieņemto. Politoloģe, domnīcas "Providus" direktore Iveta Kažoka sarunā ar Jauns.lv sacīja, ka premjeram vajadzētu uzņemties stingrāku diriģenta lomu un nepieļaut atsevišķu ministru dominēšanu.

Strīdēties var pirms tam; pēc tam jābūt vienotai pozīcijai

Kažoka piekrita Valsts prezidenta Egila Levita sacītajam, ka valdības pārstāvjiem saistībā ar svarīgiem lēmumiem vajadzētu paust vienotu nostāju. Ministri var strīdēties pirms valdības sēdes un tajā, taču pēc lēmumu pieņemšanas viņi nedrīkstētu publiski apšaubīt pieņemto un izteikt citādu nostāju.

Tāda publiska pieņemto lēmumu "torpedēšana" veicina sabiedrības apjukumu un mazina cilvēku uzticību valdībai un tās pieņemtajiem lēmumiem.

Politoloģe atturējās nosaukt konkrētu ministru uzvārdus, kuri neiekļaujas vienotajā komunikācijā un nodarbojas ar torpedēšanu.

Viņasprāt, ir svarīgi, lai valdība ir rīcībspējīga, un tās lēmumiem var uzticēties. Jāatceras, ka galvenā loma valdībā ir premjeram, nevis atsevišķiem ministriem.

Ja atsevišķi valdības locekļi pēc lēmumu pieņemšanas tos "torpedē", tad premjers var palūgt konkrētos ministrus demisionēt.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) līdz šim ir pārāk paļāvies uz ministriem un pieļāvis viedokļu dažādību arī pēc svarīgiem lēmumiem. Kariņam būtu jāuzņemas stingrāka Ministru kabineta darbības diriģēšana, norāda Kažoka.

Bet ministriem vajadzētu pārtraukt izturēties kā "lielām dīvām" un pēc valdības sēdēm "torpedēt" pieņemtos lēmumus, apšaubot to lietderību un pareizību. Kariņam būtu jākļūst par aktīvāku vadītāju, bet ministriem vajadzētu respektēt premjera vadošo lomu, viņa uzskata.

Kariņam vajadzētu būt stingrākam vadītājam, nepieļaujot, ka atsevišķi ministri dominē.

Politoloģes ieskatā, premjeram jānosaka tonis valdībā, tāpat viņam jāatbild par stratēģiju un jākoordinē valdības komunikācija, skaidrojot un pamatojot pieņemtos lēmumus.

Premjers ir atbaidīgs, lai valdības lēmumi pēc tam tiktu labi izskaidroti un pamatoti, lai tie nebūtu juceklīgi un dažkārt nekonsekventi.

Kopumā valdībai ir grūti pastāvēt, ja atsevišķi ministri pēc valdības kopējām sēdēm nāk klajā ar atšķirīgiem viedokļiem un "torpedē" valdības darbu, viņa pauž.

Prezidentu neapmierina valdības stils

Jauns.lv jau ziņoja par Levita izteikumiem: valdība ir kā komanda, un, ja kāds ministrs nesaprot savu uzdevumu, Ministru prezidentam jālūdz, lai šis ministrs "paiet malā".

Prezidents Latvijas Televīzijā, pirmdien vaicāts, kā vērtē valdības rīcību pagājušajā nedēļā, kad tā pieņēma lēmumu, tad to laboja, un tad vēl precizēja pašu lemto, uzsvēra, ka tas ir neapmierinošs stils, vienlaikus piebilstot, ka pieņemto lēmumu virziens bijis pareizs.

"Mēs atrodamies vētrā, un kuģi no jūras izved komanda. Komandu vada kapteinis jeb Ministru prezidents. Mēs visi paļaujamies uz komandu un tās kapteini," ilustrēja Valsts prezidents, uzsverot, ka šai komandai jāstrādā saskaņoti, kā vienotai sistēmai.

Neesot pieļaujams, ka ministri pēc lēmuma pieņemšanas valdībā "tvīto", ka varēja būt citādi, un ka konkrētā ministra pārstāvētajai nozarei nav sasniegts vēlamais rezultāts.

"Tas norāda uz mutes disciplīnas trūkumu ministriem. Katram jāapzinās, ka viņi ir vienas komandas sastāvdaļa un atbildīgi būs visi kopā. Katram ir savs uzdevums, un premjera uzdevums ir panākt un gādāt, ka šī komanda strādā kopā," teica Levits, piebilstot, ka, viņaprāt, Kariņš to lielā mērā ir izdarījis. Līdz šim viņš esot diezgan veiksmīgi vadījis šo "komplekso koalīciju", un ir darījis to, kas viņam jādara.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 ierobežošanu valdība ir nolēmusi pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim.