foto: Juris Rozenbergs
FOTO: bez sienām un jumta – tā šobrīd izskatās kādreizējā Jaunā Rīgas teātra ēka
Pēc pārbūves ēka būšot atjaunota, mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstīgi 21. gadsimta moderna teātra vajadzībām.
Kultūra
2020. gada 4. decembris, 06:26

FOTO: bez sienām un jumta – tā šobrīd izskatās kādreizējā Jaunā Rīgas teātra ēka

Jauns.lv

Pēdējās nedēļās Rīgas centrā, Lāčplēša ielā 25, vecais Jaunā Rīgas teātra nams nu ir palicis bez vairākām sienām un jumta. Vēsturiskās ēkas fasādi tikmēr stutē stingras metāla konstrukcijas.

Par to, ka pēc ilgākiem ķīviņiem un tiesāšanās VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pārvaldītā ēka nu nonākusi pie pilnsabiedrības „SBSC” ar nodomu to pārbūvēt, tika ziņots jau šī gada jūlijā.

Ir ieplānots, ka teātris varētu atgriezties savās vēsturiskajās mājās līdz 2022. gada rudenim.

Pārbūvē Jaunā Rīgas teātra ēku

Pēdējās nedēļās Rīgas centrā, Lāčplēša ielā 25 atrodamais vecais Jaunā Rīgas teātra nams nu ir palicis bez vairākām sienām un ...

gallery icon
69

Pēc pārbūves ēka būšot atjaunota, mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstīgi 21. gadsimta moderna teātra vajadzībām, tobrīd solīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

„Šis ir sarežģīts un izaicinājumiem pilns būvniecības projekts. Jaunā Rīgas teātra būvniecību vēsturiskā pilsētvidē var salīdzināt ar Mihaila Čehova Rīgas krievu drāmas teātra pārbūvi, bet darbnīcu izbūvi, kas aizņem 2000 m2 pazemes telpas, ar Dzintaru koncertzāles mazās zāles projekta īstenošanu. Ciešā apbūve būvniekam un pasūtītājam rada papildu rūpes – celtniecības laikā maksimāli saglabāt apkārtējo ēku iedzīvotāju dzīves kvalitāti un rūpēties par blakus esošo celtņu drošību. Drošība ir prioritāte neatkarīgi no projekta gaitas – pat ja tā īstenošana tādēļ uz laiku ir jāaptur – tā ir un būs VNĪ prasība. Paši veiksim arī būvuzraudzību un būsim stingri savās prasībās par darba kvalitāti un izpildes termiņu. No būvnieka gaidām konstruktīvu sadarbību un atbildīgu pieeju, lai kopā īstenotu izvirzīto mērķi – izveidot Rīgā Eiropas līmeņa teātri,” norāda R. Griškevičs.

Būvnieka pirmais uzdevums, atsākot celtniecību, ir piedāvāt maksimāli saudzīgus un drošus pāļu iestrādes un citus risinājumus, lai nodrošinātu saudzīgu pāļu iestrādi jaunā ēkas apjoma izbūvei, kas nerada ietekmi uz apkārtējām mājām. Tikai pēc šo risinājumu izstrādes un pārbaudes tiks atsākti būvdarbi pagalma zonā.

Moderni apgaismota skatuve un citi jauninājumi

Vienlaikus ar vēsturiskās ēkas pārbūvi Jaunajam Rīgas teātrim tiks nodrošināts mūsdienīgam teātrim atbilstīgs tehnoloģiskais aprīkojums – energoefektīvs LED skatuves apgaismojums, kvalitatīvi akustiskie risinājumi un modernas skatuves tehnoloģijas ar ērti kontrolējamiem un programmējamiem pacēlājiem, kā arī iebūvētās mēbeles.

Lielajai „black-box” zālei ir paredzēti nospriegoto trošu režģa griesti, pa kuriem var staigāt, pielāgojot zāli visdažādākajiem scenogrāfijas iecerēm – šāds risinājums Latvijā līdz šim nav ticis realizēts. Veidojot projektu, ir padomāts arī par visu skatītāju zāļu pieejamību un apskaņošanas sistēmām apmeklētājiem ar dzirdes traucējumiem.