foto: Evija Trifanova/LETA
Rosina mainīt transportlīdzekļu apdrošināšanas kārtību un ļaut iegādāties OCTA arī uz mēnesi
Līdzšinējā kārtība paredz slēgt apdrošināšanas standartlīgumu uz trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem.
Politika
2020. gada 17. novembris, 08:40

Rosina mainīt transportlīdzekļu apdrošināšanas kārtību un ļaut iegādāties OCTA arī uz mēnesi

Jauns.lv

Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens (KPV LV) rosina mainīt vairāk nekā 10 gadus iedibināto apdrošinātāju kārtību un ļaut transportlīdzekļu īpašniekiem iegādāties OCTA polisi arī uz mēnesi, kas ļautu samazināt neapdrošināto transportlīdzekļu skaitu ceļu satiksmē.

Līdzšinējā kārtība paredz slēgt apdrošināšanas standartlīgumu uz trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem.

"Šis priekšlikums ir svarīgs, jo, mainoties klimatiskajiem apstākļiem, vasaras/rudens sezonas ir kļuvušas garākas. Vairāk nekā pusē gadījumu īpašnieki apdrošina motociklus uz 6 mēnešiem līdz septembra beigām. Tomēr arvien biežāk laikapstākļi ir atbilstoši, lai turpinātu sezonu ilgāk, bet tādā gadījumā ir jāiegādājas polise uz 3 mēnešiem līdz jaunajam gadam, tādējādi pārmaksājot liekus divus mēnešus apdrošināšanas prēmijās," stāsta deputāts.

"Tas ir iemesls, kāpēc transportlīdzekļu vadītāji visbiežāk izvēlas neturpināt sezonu vai arī izbraukt bez apdrošināšanas līguma. Apdrošināšanas pagarināšana par mēnesi būtu labs risinājums sezonas paildzināšanai un samazinātu to gadījumu skaitu, kad neapzinīgi transportlīdzekļu vadītāji izvēlas braukt bez OCTA," skaidro Kaspars Ģirģens.

Deputāts norāda, ka ieguvēji būtu arī vēsturisko transportlīdzekļu īpašnieki – viņi dotu priekšroku apdrošināt transportlīdzekli uz vienu mēnesi speciāli kādam pasākumam vai izstādei, nevis ilgākam periodam, kurā transportlīdzeklis stāv dīkstāvē.

Ģirģens arī norāda, ka šis būtu svarīgs jaunums sezonālo transportlīdzekļu, piemēram, kuteru, lauksaimniecības un būvniecības tehnikas, īpašniekiem, kuriem ir iespēja būt elastīgākiem attiecībā uz laikapstākļiem vēlā rudenī.

Priekšlikums ir iesniegts Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā likumprojektam "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā".