foto: LETA
"Pašizolāciju neizjutu kā apgrūtinājumu" - metropolīts Stankevičs dalās domās par pandēmiju; komentē arī Franciska izteikumus
Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.
Viedokļi
2020. gada 28. oktobris, 04:38

"Pašizolāciju neizjutu kā apgrūtinājumu" - metropolīts Stankevičs dalās domās par pandēmiju; komentē arī Franciska izteikumus

Jauns.lv

Šobrīd saslimstības līmenis ir augstāks nekā tas bija pavasarī, bet ir lielāka distance attiecībā pret šo situāciju, jo sabiedrība ir mierīgāka. Ir jāsper ļoti saprātīgi soļi, jo tādus ierobežojumus, kādi bija pavasarī, cilvēki ir gatavi pieņemt, bet nav gatavi zem tiem dzīvot ilgstoši. Savukārt saistībā ar pāvesta Franciska izteikumiem par homoseksuālismu "sacelta vētra ūdensglāzē", tā LTV raidījumā "Viens pret vienu" paudis Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Viņš raidījumā aicinājis sabiedrību respektēt ierobežojumus attiecībā uz distances ievērošanu, roku mazgāšanu un masku nēsāšanu.

"Arī dievkalpojumos prasām, lai cilvēki ievēro distanci. Lai uz vienu cilvēku būtu trīs kvadrātmetri. Tāpat prasām, lai baznīcā nēsā masku, izņemot tajā brīdī, kad cilvēki pienāk pie Dievgalda. Prasām, lai nedrūzmējas. Respektējam tos ierobežojumus, kurus prasa no visas sabiedrības. "

Atbildot uz raidījuma vadītāja jautājumu, vai var pasargāt Dievs, viņš atbild, ka veselo saprātu arī vajag pielietot. 

"Pasargā sevi un Dievs tevi arī sargās. Dievs nedara brīnumus uz pasūtījumu. Nevajag prasīt no Dieva to, ko mēs varam paši dabīgā veidā sasniegt. "

Komentējot iepriekš Aglonas svētkos pausto ideju, ka pandēmijas laikā vajadzētu mainīties cilvēku attieksmei pret zemeslodi, Stankevičs teic, ka cilvēks ir agresīvs attiecībā pret dabu - iekaro arvien jaunas teritorijas, izcērt mežus.

"Līdz ar to dzīvnieku un citu dzīvās dabas pārstāvju distance vienam no otra samazinās. Vīrusi, kas ir dzīvniekos, arvien biežāk tiek pārnesti uz cilvēku. Šajā ziņā tā ir tā nepieciešamā pietātes pilnā attieksme pret dabu, pret zemeslodi. Tas pats attiecībā pret piesārņošanu."

Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs

gallery icon
8

Paralēles viņš velk arī ar citām aktuālām problēmām. 

"Man ir pazīstams manuālais terapeits, kurš saka, ka jauniešiem kauli ir gandrīz kā prauli. Viņi ir ar lielām muguras problēmām. Viņš mēģina saprast, kādi ir iemesli. Viņaprāt, viens no iemesliem varētu būt ģenētiski modificētā pārtika. Tāpat arī dzīvesveids - sēž pie datora, nevis sporto. Vajag atrasties brīvā dabā, svaigā gaisā. Tas kopumā ir tāds komplekss jautājums. "

Metropolīts norāda, ka cilvēki kļūst arvien ievainojamāki ne tikai fiziski, bet arī psiholoģiski, jo īpaši pandēmijas laikā. "Šeit es saskatu arī milzīgu baznīcas lomu šajā krīzes periodā. Daudziem cilvēkiem ierobežojumu dēļ ir nomāktība, viņi jūtas depresīvi. Baznīca nāk ar cerības vēsti, ka tu neesi aizmirsts. Dievs tevi mīl tādā situācijā, kādā tu esi. Ir jādod iespēja cilvēkiem nākt uz dievnamiem, pabūt tur klusumā, lūgties. Un, ja vēlas, piedalīties dievkalpojumā. "

Par to, kā ir būt pašizolācijā, Stankevičs pārliecinājies arī uz savas ādas, jo Polija tika iekļauta riska zonā, kad viņš tur atradās.

"Man nācās pavadīt divas nedēļas pašizolācijā. Pēc tam es pateicu, ka vispār man derētu divus mēnešus pabūt pašizolācijā, jo tad es varētu pabeigt tos darbus, kas man ir sakrājušies.

Es to personīgi neizjutu kā apgrūtinājumu. Man mazliet pamainījās dzīves ritms, bet kopumā man bija ļoti viegli pielāgoties. "

Komentējot Romas Katoļu baznīcas pāvesta Franciska izteikumus saistībā ar viendzimuma pāru tiesībām, viņaprāt, "sacelta vētra ūdensglāzē".

Pāvesta izteikumi esot jāvērtē kontekstā ar to, ko viņš ir darījis līdz kļūšanai par Romas Katoļu baznīcas galvu. Francisks pirms nonākšanas pāvesta krēslā bija Buenosairesas arhibīskaps, kurš uzturējis kontaktus un aprūpējis arī homoseksuālas personas.

Pāvesta vēstījums vairāk bijis ar domu - ja ģimenē vecāki sava bērna uzvedībā pamana homoseksuālas noslieces, būtiski ir neizslēgt viņu no ģimenes, jo "ikvienam ir tiesības būt ģimenē".

Rīgas arhibīskaps skaidroja, ka pāvests iestājas par to, ka ikvienam ir tiesības uz likuma aizstāvību, bet tam "nav nekāda sakara ne ar ģimenes, ne ar laulības institūtu". Laulība ir vīrieša un sievietes savienība, kā tas noteikts arī Latvijas Satversmē.

Vienlaikus Stankevičs atzina, ka Latvijā ir vajadzīgs likums, kas risinātu problēmas, piemēram, partnera apmeklēšanai slimnīcā, mantošanas lietās, un attiektos uz vairākām ļaužu kategorijām – ne tikai uz homoseksuāliem pāriem, bet arī dažādu dzimumu pāriem, kuri dzīvo kopā, bet nav laulāti, kā arī uz audžubērniem un audžuvecākiem.