foto: Ieva Lūka/LETA
Izcilākais Latvijas deju kolektīvs sēž pašizolācijā un nepiedalās koncertos
Deju ansamblis „Daiļrade” uzstājas 8. Pasaules koru olimpiādes koncertā „Arēnā Rīga” (2014. gads).
Kultūra
2020. gada 15. oktobris, 06:15

Izcilākais Latvijas deju kolektīvs sēž pašizolācijā un nepiedalās koncertos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pagājušajos Dziesmu un deju svētkos par izcilāko deju kolektīvu atzītais deju ansamblis „Daiļrade” ievēro pašizolāciju, jo vienam dejotājam no jauniešu kolektīva pagājušās nedēļas sestdienā konstatēts koronavīruss. Pēdējā brīdī tika atcelta „Daiļrades” uzstāšanās vērienīgajos deju kolektīvu koncertos svētdien un pirmdien VEF kultūras pilī.

11. un 12. oktobrī VEF kultūras pilī notika tautas deju kolektīvu koncerts „Savā rokrakstā”, kurā bija jāpiedalās tautas deju ansambļiem „Ačkups”, „Daiļrade”, „Dancis”, „Gatve”, „Līgo”, „Rotaļa”, „Teiksma” un „Vektors”. Tomēr tajā uz skatuves nekāpa 2018. gadā Deju svētku virsvadītājas Ivetas Pētersones-Lazdānes vadītais Rīgas kultūras un mākslas centra „Mazā ģilde” vadītais „Daiļrades” kolektīvs, Jauns.lv pastāstīja kāda no koncerta apmeklētājām. Pēdējā brīdī tika mainīta koncertu programma.

foto: Edijs Pālens/LETA
Valsts prezidents Raimonds Vējonis „Daiļrades” vadītājai pasniedz Triju Zvaigžņu ordeni (2019. gada 3. maijs).

„Daiļrade”, kura pēc mēneša svinēs savas pastāvēšanas 30. gadadienu un kurā dejo 80 dalībnieku, pēdējos gados plūc laurus kā viens no vislabākajiem deju kolektīviem valstī. 2018. gada Dziesmu un deju svētku deju kolektīvu skatē tas triumfēja kā divu galveno Lielās balvu ieguvējs - A (jauniešu deju kolektīvi) un D (vidējās paaudzes deju kolektīvi) kategorijās, un tika atzīts par vislabāko deju ansambli. 2019. gada maijā Valsts prezidents Raimonds Vējonis Ivetai Pētersonei-Lazdānei pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni par ieguldījumu latviešu tautas deju kultūrā.

Tagad vairums „Daiļrades” jauniešu ievēro pašizolāciju, kaut gan Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Covid-19 konstatējis tikai vienam dejotājam un par tā kontaktpersonām atzinis tikai divus cilvēkus, Jauns.lv informēja "Daiļrades" prezidents Aleksis Jarockis.

Gan kolektīva jaunieši, gan pieaugušie, kā arī pedagogi nodevuši kroronavīrusa testus un nevienam citam Covid-19 nav konstatēts, teica Jarockis. SPKC viņiem nav  noteicis karantīnu vai pašizolācijas režīmu, bet, būdami atbildīgi, viņi labprātīgi nolēmuši būt mājās. Tāpat jāuzsver, ka "Daiļrades" jauniešu un pieaugušo kolektīviem mēģinājumi notiek nevis kopā, bet gan dažādās nedēļas dienās.

18 deju kolektīvi sacenšas par labākā godu. Uzvara - Rīgas "Daiļradei"

Ivetas Pētersones-Lazdānes vadītais Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" deju ansamblis "Daiļrade" triumfējis deju kolektīvu konkursā, iegūstot divas ...

gallery icon
46