foto: Ādažu novada dome
Ādažos izsludināta ārkārtas situācija - brūk Gaujas aizsargdambis
Krasta iebrukuma draudu dēļ Ādažos liegta pieeja Gaujai.
Novadu ziņas
2020. gada 30. septembris, 19:34

Ādažos izsludināta ārkārtas situācija - brūk Gaujas aizsargdambis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ādažu, Carnikavas, Garkalnes un Saulkrastu novadu Civilās aizsardzības komisija izsludinājusi ārkārtas situāciju Gaujas aizsargdambja apdraudējuma dēļ. Ādažu novada mērs Māris Sprindžuks pieļauj, ka erozijas dēļ aizsargdambis var iebrukt jeb iekrist Gaujā jau šoziem. Tādēļ vietējos iedzīvotājus aicina netuvoties Gaujas krastam, un uzsākta krasta stiprināšana ar celmiem.

Ādažu novada mērs Māris Sprindžuks sasaucis Civilās aizsardzības komisijas sēdi tādēļ, ka pēdējo gadu laikā ļoti progresējusi krasta erozija Gaujas posmā pie Kārklu sūkņu stacijas un pie Ādažu attīrīšanas ietaišu notekūdeņu izlaides vietas Gaujā. Vietumis Gaujas krasts pāris gadu laikā sarucis pat par astoņiem metriem, tādējādi apdraudot gan aizsargdambi, gan attīrīto notekūdeņu izlaides vietu.

Dabas katastrofa Ādažos. Brūk Gaujas krasts!

Četru Pierīgas novadu Civilās aizsardzības komisija Ādažos izsludinājusi ārkārtas situāciju, jo pēdējo pāris gadu laikā strauji nobrūk Gaujas krasts. Tagad ...

gallery icon
16

Sprindžuks savā “Facebook” kontā pauž satraukumu: “Erozijas dēļ visvairāk apdraudēts aizsargdambis, kas var daļēji iekrist Gaujā jau šoziem. Tādēļ komisija pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu, ka ir iestājusies ārkārtas situācija un veicami nekavējoši pasākumi, lai nostiprinātu krastu jau šoruden vēl pirms kļūst pieejami Eiropas Savienības fondu līdzekļi krasta nostiprinājumam ar rievsienām.

Ādažu dome lūgs Nacionālos bruņotos spēkus, valsts akciju sabiedrību “Latvijas Valsts meži” un SIA „Rīgas meži” koku celmu piegādes, kas kalpos kā materiāls pagaidu krasta nostiprināšanai”.

Tāpat Ādažu pašvaldība aicina iedzīvotājus netuvoties krastam un ievērot piesardzību: “Uzmanību! Gājēji, velobraucēji, makšķernieki un skrējēji! 300 metru posmā no sūkņu stacijas „Kārkli” virzienā uz A1 šoseju vērojams Gaujas krasta nobrukums! Netuvojieties krastam! “

Lai krastu nostiprinātu, tajā nepieciešams ievietot rievsienu, bet pagaidām tas neesot iespējams un uzsākta krastu stiprināšana ar celmiem. No Eiropas fondiem jau piešķirti pusotrs miljons eiro, lai krastu stiprinātu ar rievsienām, bet birokrātisku iemeslu dēļ šī nauda reāli vēl nav pieejama.

Koku sakņu un celmu likšanu krasta pagaidu nostiprināšanai likšanu ieteikuši institūta „Meliorprojekts”. Par nākotnes risinājumiem Sprindžuks Zemgales Reģionālajai televīzijai teica:

„Mums faktiski finansējums (pusotrs miljons eiro 1,5 km krasta stiprinājumam ar rievsienu) ir piešķirts. Bet kamēr notiek izmeklēšanas darbi attiecībā uz konkurences nosacījumiem meliorācijas sektorā, jo, iespējams, ka tur ir kāds kartelis starp būvniekiem, kamēr tas tiek pētīts, mums šie līdzekļi ir iesaldēti. Bet daba negaida”.

Ādažnieki cer, ka līdz pavasarim šis jautājums tiks atrisināts vai arī Ministru kabinets piešķirs pirms vairāk nekā diviem mēnešiem prasītos līdzekļus neparedzētiem gadījumiem.