Kratīšanā pie Magoņa atrasti nedeklarēti dārgi zīmolu pulksteņi
Uģis Magonis aizmirsis deklarēt vairākus ļoti vērtīgus rokaspulksteņus.
112
2015. gada 2. oktobris, 10:11

Kratīšanā pie Magoņa atrasti nedeklarēti dārgi zīmolu pulksteņi

Jauns.lv

Kratīšanās pie Uģa Magoņa atrastas deklarācijās neuzrādītas ekskluzīvas mantas, šodien vēsta laikraksts "Diena".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patlaban Magonis tiek turēts aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu, bet tiek pieļauts, ka bijušā LDz vadītāja lieta var "apaugt" ar apsūdzībām par pārkāpumiem, aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju, slēpjot ienākumus un nedeklarējot darījumus un dāvanas, piemēram, vairākus kratīšanā izņemtos ekskluzīvu zīmolu rokaspulksteņus, kuru vērtība pārsniedzot likumā noteiktās 20 minimālās darba algas jeb 7200 eiro, vēsta "Diena".

Kratīšanās izņemtas arī lielas naudas summas un ekskluzīvu zīmolu aksesuāri. Magoņa dzīvesbiedre Anastasija Magone vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar sūdzībām, lai atgūtu kratīšanās izņemtos priekšmetus. Tostarp arī minētos pulksteņus, kas esot sieviešu rokaspulksteņi un nav viņas apcietinājumā esošā vīra īpašums.

Laikraksts vēsta, ka dārgu zīmolu rokaspulksteņus Magonis saņēmis dāvanā arī savas 50.dzimšanas dienas svinībās Rundāles pilī, kur viesojās vairākas Krievijas dzelzceļa "Rossijskije žeļeznije dorogi" amatpersonas, arī nu jau no amata atbrīvotais Vladimirs Jakuņins.

Laikraksts arī vēsta, ka Magonis, izmantojot likumā dotās tiesības, nav liecinājis pret sevi un līdz šim ne reizi nav sniedzis liecības Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājiem.

Savukārt otrā lietā figurējošā persona - Igaunijas bagātākais cilvēks un Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas īpašnieks Oļegs Osinovskis - līdz šim pratināta tikai vienreiz - 13.augustā Latvijas vēstniecībā Tallinā.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 8.oktobrī plkst.11 vērtēs, vai nepieciešams turpināt piemērot drošības līdzekli apcietinājumu kukuļņemšanā aizdomās turētajam Magonim, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA nenoliedza, ka aizstāvība plāno lūgt Magoni atbrīvot pret drošības naudu saprātīgā apmērā un pēc tiesas ieskatiem.

KNAB Magoni aizturēja 6.augustā. KNAB oficiāli sniegtā informācija par Magoņa lietu ir skopa, savukārt medijos izskanējusi dažāda informācija gan par Magonim inkriminēto noziegumu, gan aizturēšanas apstākļiem.

KNAB informējis, ka pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Osinovskim juridisko palīdzību nodrošina Latvijas advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš aģentūrai LETA norādījis, ka starp Magoni un Osinovski kā starp privātpersonām noticis darījums kāda trešā uzņēmuma interesēs, taču tas nav saistīts ar dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest". Vārpiņš uzņēmuma nosaukumu un darījuma summu atturējās minēt.

Advokāts ir parakstījies KNAB par informācijas neizpaušanu, tāpēc atturējās atklāt, kāds statuss Magoņa lietā ir piemērots Osinovskim, kā arī to, vai KNAB izmeklētāji ir pratinājuši igauņu uzņēmēju.

Krimināllikums par Magonim inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis no amata atbrīvots.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA