foto: Edijs Pālens/LETA
Pagarina amata pilnvaru termiņu IDB vadītājam Mūrniekam
Mūrnieka termiņš IDB priekšnieka amatā pagarināts līdz 2025.gada 31.oktobrim.
Sabiedrība
2020. gada 28. jūlijs, 13:38

Pagarina amata pilnvaru termiņu IDB vadītājam Mūrniekam

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets (MK) šodien atbalstīja amata pilnvaru termiņa pagarināšanu līdzšinējam Iekšējās drošības biroja (IDB) vadītājam pulkvedim Valteram Mūrniekam.

Mūrnieka termiņš IDB priekšnieka amatā pagarināts līdz 2025.gada 31.oktobrim.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) vēlējās, lai Mūrnieks nosauc divus ievērojamākos darbus, ko IDB iepriekšējos gados ir paveicis. Tāpat ministrs vēlējās Mūrnieka vērtējumu par Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij!") ietekmi uz Latvijas iekšējām struktūrām.

IDB priekšnieks starp iestādes būtiskākajiem paveiktajiem darbiem nosauca nesen nosūtīto lūgumu sākt kriminālprocesu par Eiropas Savienības fondu izsaimniekošanu Ventspils koncertzāles "Latvija" lietā. Tāpat Mūrnieks minēja vairākus sāktus kriminālprocesus robežsardzes iepirkumu jomā.

Savukārt, atbildot uz Bordāna jautājumu par Lembergu, Mūrnieks norādīja, ka šis jautājums ir uzdodams atbilstošām iestādēm, tostarp Tieslietu ministrijai. IDB priekšnieks uzsvēra, ka viņa vadītajā iestādē risku izvērtējums tiek veikts rūpīgi.

Mūrnieks paziņojumā presei norāda, ka viņš ar gandarījumu varot atskatīties uz līdz šim paveikto un ieskicēt nākamo piecu gadu perioda mērķus.

"Laiks, kopš uzņēmos Iekšējās drošības biroja vadību un veidošanu, ir bijis patiešām intensīvs - IDB šajā periodā veikto pirmstiesas izmeklēšanas procesu skaits pašlaik strauji tuvojas tūkstotim, kriminālvajāšanai nodoto kriminālprocesu skaits tuvojas ceturtdaļtūkstotim un kopumā esam izskatījuši un izanalizējuši pat vairāk nekā 5000 saņemtos iesniegumus," norāda Mūrnieks.

Mūrnieks pauž gandarījumu, ka gan nozares vadība, gan Ministru kabinets ir atzinīgi novērtējis IDB līdz šim paveikto un uzticējis turpināt iesākto darbu, īstenojot jaunizstrādāto biroja stratēģiju un efektīvi izmeklējot arvien sarežģītākus un apjomīgākus kriminālprocesus.

Patlaban IDB strādā pieredzējušu darbinieku komanda, uzsver Mūrnieks, paužot pārliecību, ka valsts augstāko pārvaldes institūciju atzinīgais novērtējums ir visu kopējā intensīvā un profesionālā darba rezultāts.

Atbilstoši normatīvajam regulējumam, IDB vadītāju amatā uz pieciem gadiem ieceļ iekšlietu ministrs pēc tam, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis MK. Trīs mēnešus pirms termiņa beigām pēc attiecīgā ministra ieteikuma MK pieņem lēmumu par termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem.

Mūrnieks amatā tika apstiprināts 2015.gada 8.oktobrī, bet amatā tika iecelts tā paša gada 12.oktobrī.

Iekšlietu ministrija norāda, ka Mūrnieku atkārtoti jāapstiprina amatā, ņemot vērā viņa darba rezultātus, dienesta pieredzi un atbilstību amatam.