foto: LETA
Ušakovs: Eiropadome nav atradusi ideālu kompromisu, bet tā vismaz ir vienošanās
Nils Ušakovs.
Politika
2020. gada 21. jūlijs, 20:18

Ušakovs: Eiropadome nav atradusi ideālu kompromisu, bet tā vismaz ir vienošanās

Jauns.lv / LETA

Ja Eiropadome nepanāktu vienošanos, tas liecinātu, ka ar Eiropas Savienību (ES) kaut kas sistemātiski nav pareizi, tā par ES līderu panākto vienošanos par ekonomikas atveseļošanās fondu un ES daudzgadu budžetu saka EP deputāts Nils Ušakovs (S).

Viņa ieskatā, būtiski, ka ir panākts rezultāts un tālāk jau var strīdēties, vai ekonomikas atveseļošanās fondam iezīmētie 390 miljardi, ne 500 miljardi, kā tika iepriekš plānots, ir slikta ziņa. Ušakovs uzsvēra, ja nebūtu panākta vienošanās, nebūtu nekā.

Politiķis akcentēja, ka Parlamentam un viņa pārstāvētajai EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupai noteikti būs viedoklis, kā process ir pilnveidojams, paturot prātā, ka būtiskākais ir panākts - ES dalībvalstu līderi ir paspieduši rokas un vienojušies.

Jautāts, kā vērtēt to, ka vairākām ES programmām ir samazināts finansējums, Ušakovs uzsvēra, ka jārunā ir par vienošanās būtību. Bija svarīgi palīdzēt dalībvalstu ekonomikām atveseļoties pēc Covid-19 krīzes, bet nedarīt to uz iepriekšējo prioritāšu rēķina. Daudzgadu budžeta rāmī paliek gan digitālā ekonomika, gan arī zaļais kurss.

Politiķis pavēstīja, ka bija bažas, vai nevajadzēs izvēlēties vienu - vai nu atbalstīt valstu ekonomikām pārvarēt krīzi, vai palikt pie nosacīti vecajām prioritātēm. Viņa ieskatā tas, ka izdevies saglabāt abas lietas, ir ārkārtīgi būtiski.

Ceturtdien gaidāma Parlamenta plenārsēde, kurā EP pieņems rezolūciju ar savu nostāju. Ušakovs prognozēja, ka Parlaments vienošanos atbalstīs un arī viņš pats iestāsies par atbalstu daudzgadu budžetam, lai arī panāktā vienošanās nav pilnība, tas ir kompromiss, kas, viņa ieskatā, ir krietni labāk nekā jebkurš cits iespējamais scenārijs.