foto: Evija Trifanova/LETA
Levits uzsver, ka Latvijas ekonomikas atveseļošanai un zaļā kursa attīstībai ir nepieciešams stratēģisks finanšu atbalsts
Levits tikšanās laikā runāja arī par jauna fonda izveidi ieguldījumiem krīzes skartajos, lielajos Latvijas uzņēmumos.
Politika
2020. gada 15. jūlijs, 17:46

Levits uzsver, ka Latvijas ekonomikas atveseļošanai un zaļā kursa attīstībai ir nepieciešams stratēģisks finanšu atbalsts

Jauns.lv / LETA

Latvijas ekonomikas atveseļošanai un zaļā kursa attīstībai ir nepieciešams stratēģisks finanšu atbalsts, tādu viedokli tikšanās laikā ar "Altum" vadītāju Reini Bērziņu pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Kā nformēja Valsts prezidenta kancelejā, valsts pirmā amatpersona šodien Rīgas pilī tikās ar Bērziņu. Sarunā puses pārrunāja "Altum" lomu Latvijas ekonomikas attīstībā, kā arī par sniegto finanšu atbalstu uzņēmējiem Covid-19 seku pārvarēšanai. Tāpat Levits ar Bērziņu pārrunāja jauna fonda izveidi ieguldījumiem krīzes skartajos, lielajos Latvijas uzņēmumos.

Tikšanās laikā īpaši tika pārrunāta "Altum" "zaļo aizdevumu" programma un nesen atbalstītais projekts elektromašīnu iegādei, kas veicina izmešu samazināšanu Latvijas transporta sektorā.

Levits sarunā uzsvēra, ka "Latvijas ekonomikas atveseļošanai un tās zaļā kursa attīstībai ir nepieciešams stabils, stratēģisks un mērķtiecīgs finanšu atbalsts ilgtspējīgiem uzņēmumiem, tādēļ "Altum" darbībai ir īpaša nozīme Latvijas finanšu ekosistēmā".

Bērziņš pavēstīja, ka tikšanās laikā ar valsts pirmo amatpersonu tika pārrunāta gan kopējā situācija finanšu sektorā un finanšu pieejamības jautājumus, gan "Altum" lomu finanšu pieejamības veicināšanā.

Attīstības finanšu institūcijas vadītājs norādīja, ka to atspoguļo arī "Altum" finanšu instrumentu portfeļa pieaugums līdz 760 miljoniem eiro, tā apjomam pēdējo piecu gadu laikā dubultojoties.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti visi aktuālie "Altum" instrumenti uzņēmējdarbības atbalstam, tai skaitā aizdevumi, garantijas, riska kapitāls, atbalsts energoefektivitātes uzlabošanas projektiem, kā arī jaunais kapitāla fonds lielo uzņēmumu atbalstam ar kopējo finansējuma apjomu 100 miljoni eiro.

Tāpat ar prezidentu tika runāts par aktuālo situāciju un "Altum" atbalsta instrumentiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai. Bērziņš informēja prezidentu, ka kopš krīzes sākuma, nepilnu četru mēnešu laikā, "Altum" esošo finanšu instrumentu ietvaros ir sniegusi atbalstu par kopējo efektu tautsaimniecībā vairāk nekā 337 miljoni eiro.

Runājot par iesaisti starptautiskos projektos, abas puses apsprieda "Altum" darbību Trīs jūru valstu iniciatīvas fondā, kurā Latvijas valdība ir nolēmusi ieguldīt 20 miljonu eiro infrastruktūras projektu attīstībai. Valsts prezidents no 19. līdz 20.oktobrim pārstāvēs Latviju Trīs jūru iniciatīvas galotņu sanāksmē, kas šogad notiks Tallinā, Igaunijā.

Trīs jūru iniciatīva ir ģeopolitiski nozīmīga valstu prezidentu iniciatīva, kas tika dibināta 2016.gada augustā, apvienojot 12 ES dalībvalstis - Latviju, Austriju, Bulgāriju, Horvātiju, Čehiju, Igauniju, Ungāriju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju. Partneru statusā Trīs jūru iniciatīvas samitos piedalās arī ASV, Vācija un Eiropas Komisija.

Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fonds, kas oficiāli tika dibināts 2019.gada 29.maijā, pauž kopīgu 12 Baltijas, Melnās un Adrijas jūras valstu gatavību stiprināt savu un reģiona konkurētspēju, veicinot infrastruktūras projektu finansēšanu un attīstību. Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fondam patlaban pievienojušās Polija, Rumānija, Igaunija, Latvija un Ungārija. Covid-19 pandēmijas ietekme uz ekonomikas un finanšu sektoriem noteikusi nepieciešamību pēc valstu sadarbības stiprināšanas un infrastruktūras attīstības.

Tāpat ziņots, ka valdība šā gada 7.maija sēdē atbalstīja AS "Attīstības finanšu institūcijas Altum" iesaisti Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fondā.