foto: no Sandras Vestermanes arhīva
No veikalā pirktām olām izšķiļas paipalas
No veikalā pirktām olām izšķīlušies trīs paipalu cālīši.
Sabiedrība
2020. gada 4. jūlijs, 05:32

No veikalā pirktām olām izšķiļas paipalas

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Rīgas dzīvoklī no veikalā pirktām paipalu oliņām izšķīlušies trīs cālīši – tāds pārsteigums piedzīvots ārstes neiroloģes Sandras Vestermanes ģimenē. Eksperimentu veikušas viņas meitas, zinātkārās pētnieces Undīne (10) un Madara (11).

“Meitas eksperimentus ar paipalu oliņām sāka jau pagājušajā vasarā, izmantojot lampu, bet nekas nesanāca. Šogad viņas turpināja, es apžēlojos un pievienojos – nopirku inkubatoru. Tā visa ir bērnu iniciatīva, nav mana ideja. Doma bija – vai no veikalā pirktām oliņām var izšķilties mazuļi?” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Sandra.

Izturēja ledusskapi

Olas iegādātas jau maija beigās, turklāt turētas ledusskapī un tikai 13. jūnijā ieliktas inkubatorā. Brīnumainā kārtā pēc nepilnas nedēļas no 18 olām pasaulē nāca trīs paipalēni.

“Putniņi ir ļoti maziņi, pagaidām dzīvo kartona kastē, barojam ar kanārijputniņu samalto barību, jo profesionālo paipalu barību pārdod desmit kilogramu maisos. Redzēsim, kas no tā visa sanāks,” teic Sandra.

Vestermaņiem nav lauku radu, kam aizgādāt paipalas, un mamma to raksturo kā eksperimentu “bez tālāk ejošām sekām”, neplānojot dzīvokli pārvērst paipalu fermā.

Mājdzīvnieku papildinājums

Mājās ir arī divas pundurtrušu mammas, kādreiz bijušas arī jūrascūciņas. Meitas ļoti grib suni, bet mamma neatļauj. Arī putnus iecerēts turēt kā mājdzīvniekus, un abas māsas internetā izpētījušas visu par paipalām un to audzēšanu.

“Man arī pagaidām patīk paipaliņas, mazas, un šmuce ir neliela, redzēs, kā būs tālāk. Paipalas nokārtojas, kur pagadās, bet vēlāk vajadzēs būri, lai ir ērtāk kopt. Putniņi savā starpā nekaujas un dzīvo istabā, nevis uz balkona. Naiva cerība ir, ka paipaliņas mums sadēs oliņas, tās ir gardas,” saka Sandra.

Meitām pat izveidota WhatsApp grupa, kur draugiem pavēstīt jaunumus mīluļu dzīvē. Sandra ir gandarīta – lai mācās rūpēties par dzīvajām radībām un uzņemties atbildību, 10 un 11 gadi arī ir vecums, kad visu gribas izzināt.

Skaidro profesionālis

Vietā arī profesionāļu padoms, to "Kas Jauns Avīzei" izklāsta Kokneses paipalu fermas "Rīta putni" produktu distribūcijas vadītājs Reinis Inapšs. “Putniņiem patīk siltas telpas, pie loga, saulītē, 20 grādu temperatūra ir tas, kas vajadzīgs. Var turēt arī uz balkona, bet jāņem vērā laika apstākļi, jo tie ir ļoti siltumjutīgi putni – temperatūras robeža ir no 18 līdz 22 grādiem, citādi ir par karstu. Mazajiem jādod putnu barība, kurai jābūt pieejamai visu diennakti. Pieaugušas būs pēc diviem mēnešiem,” skaidro Inapšs.

Ja paipalas aug kā mājdzīvnieki, vajadzīga sabalansētu barību – rapsis, kukurūza, ķirbji, burkāni, citi dārzeņi, kalcija uzņemšanai var dot gliemežvākus. Barības buķete šiem putnēniem ir plaša. Barība jāizvēlas īpaši, ja vēlas papailas audzēt lielas, treknas un lai labi dētu.

Novēl veiksmi

Smagākajām paipalām svars ir apmēram 200 gramu, vieglākās sver aptuveni 140 gramu, ļoti maziņu var paņemt saujā. Paipalas gan mēdz naktīs skaļi uzvesties un nav īpaši smaržīgas – mājvieta cītīgi jātīra un, mājās audzējot, par to īpaši jāparūpējas. “Ja ir netīrs, tad ne putniem patīk, ne pašiem,” uzsver putnkopis.

Mājas apstākļos labi aprūpētas paipalas dzīvos pat divus gadus, brīvā dabā dzīvojot trīs gadus. Ja negribētos vairs turēt, lai atdod fermai – atradīs kādu cilvēku laukos, kurš parūpēsies, vai paši papildinās savu paipalu pulku.

“Lai viss izdodas, lai meitenes priecājas par paipalām, lai izdodas iegūt kādu oliņu! Cerams, ka visi trīs nav gailīši,” piebilst Inapšs.

foto: Shutterstock
Paipalas ola.

Paipala kosmosā!

1990. gada 22. aprīlī orbitālajā stacijā Mir no paipalu oliņām inkubatorā izšķīlās cālītis. Tā bija pirmā Zemes radība, kas nākusi pasaulē kosmosā.

Ļoti veselīgas oliņas

* Paipalu olas var lietot pat termiski neapstrādātas, proti, jēlas, atšķirībā no vistu olām tās neizplata salmonelozi un nav alerģiskas.

* Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina vistu un paipalu olas, vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna nekā vistai.

* Piecās paipalu olās, kuru svars ir līdzvērtīgs vienai vistas olai, ir 4,5 reizes vairāk dzelzs un piecreiz vairāk fosfora un kālija.

* Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kurām ir svarīga nozīme vielmaiņā, ir vairāk neaizvietojamu aminoskābju, tās satur daudz mazāk sliktā holesterīna.

* Paipalu olas ieteicams iekļaut bērnu ēdienkartē. Japānas skolās brokastīs jāapēd divas paipalu oliņas, ir pētījumi, ka tās ēdušajiem skolēniem ir labāka atmiņa, nervu sistēma un redze.

Tēmas