foto: lapmezciems.lv
Brīvdienu ceļvedis: ko darīt 11. un 12. jūlijā? Zvejnieksvētki, alternatīvās Cēsis un Saulrieta dziesmas
Sestdien Baltijas jūras un Rīgas jūras piekrastes pilsētās un ciematos norisināsies Zvejnieksvētki ar ikgadējo Jūras valdnieka Neptūna vizitāciju.
Kultūra
2020. gada 11. jūlijs, 08:01

Brīvdienu ceļvedis: ko darīt 11. un 12. jūlijā? Zvejnieksvētki, alternatīvās Cēsis un Saulrieta dziesmas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visā Latvijas piekrastē – no Lejaskurzemes līdz pat Salacgrīvai sestdien atkal visus sveiks Jūras valdnieks Neptūna un visi mētāsies ar zvejnieku zābakiem, pa vidu našķojoties ar kūpinātām zivīm un ar kuģiem vizinoties jūrā, jo klāt kārtējie Zvejnieksvētki.

Bet bez savām lustēm neiztiks arī iekšzemē. Latgalē uz Ceļotāju dienu aicina Rāznas Nacionālais parks, bet Cēsis sarūpējis gan Piemājas svētkus, gan alternatīvo mūzikas vakaru. Savukārt mazliet tālāk uz ziemeļiem – Valkas/Valgas pusē igauņu mūziķi visus aicina uz septiņu baznīcu vasaras mūzikas festivālu. Raiskuma pagasta Ungurmuižā ar 12-stīgu ģitāru „Dodeka” iepazīstinās zviedru ģitāras virtuozs Anderss Miolins. Toties mūsu pašu skaņu meistari - komponisti Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns kopā ar dziedātājiem Zigfrīdu Muktupāvelu un Ievu Sutugovu aicina uz Saulrieta dziesmām līdz pat augusta beigām, šajā nedēļas nogalē tās skanēs Dikļos un Alūksnē.

Daudz interesanta piedāvā arī izstāžu zāles. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklātas divas jaunas izstādes - latviešu keramiķes, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētās profesores Līgas Skariņas personālizstāde “Materiāls. Forma. Gaisma”, kas ir kā keramikas pamatvērtību templis un starptautiski atzīta amerikāņu mākslinieka Hanta Slonema personālizstāde „Brīnumainā pasaule”. Savukārt otrā Latvijas galā – Liepājas muzejā skatāma izstāde „Zudusī Liepāja Paula Maksa Berči arhīvā”, kas veltīta izcilā Liepājas galvenā arhitekta Paula Maksa Berči 180. jubilejai. Rīgā beidzot var redzēt pandēmijas aizkavēto intriģējošo izstādi par dēkaino un noslēpumaino latvieti „Kaislību varā. Austra Ozoliņa-Krauze – rakstniece, mecenāte, spiedze”, kā arī aplūkot jūgendstila vāzes.

Nākamā lapa: 1. Zvejnieksvētki: zivis, zvejnieka zābaki, Neptūns, komēdijas un koncerti