112
2020. gada 27. jūnijs, 09:36

Valsts mežos šogad likvidēti vairāk nekā 100 meža ugunsgrēki

Jauns.lv / LETA

Valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos mežos šogad likvidēti vairāk nekā 100 meža ugunsgrēki ar virs 60 hektāru kopējo uguns skarto platību, liecina informācija LVM mājaslapā.

Tostarp LVM Dienvidlatgales reģionā šogad reģistrēts lielākais meža ugunsgrēku skaits - 28, savukārt Zemgales reģionā - 22 ugunsgrēki. Lielākais līdz šim likvidētais meža ugunsgrēks 9,3 hektāru platībā reģistrēts Dienvidlatgales reģionā.

Visbiežākie ugunsnelaimju izcelšanās iemesli saistīti ar cilvēku neuzmanīgu rīcību ar uguni. Šogad reģistrēti arī 11 gadījumi, kad mežs ir aizdedzināts ļaunprātīgi. Aptuveni viena trešdaļa no degušās teritorijas ir jaunaudzes - priežu un egļu stādījumi, kas mērķtiecīgi audzēti kvalitatīva meža iegūšanai nākamajām paaudzēm.

LVM aicina mežā gājējus būt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem un stingri ievērot noteiktās ugunsdrošības prasības. “Atgādinām, ka mežā strikti jāievēro ugunsdrošības prasības un aizliegta jebkāda atklātas liesmas veidošana ārpus speciāli ierīkotām ugunskura vietām. Atceramies, ka pašreiz mežā ir sauss un postošs meža ugunsgrēks var sākties pat no vismazākās dzirksteles,” skaidro LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

LVM atgādina, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegto informāciju, lielais karstums turpināsies arī nedēļas nogalē, tāpēc dabas baudītāji aicināti būt īpaši uzmanīgiem mežā un stingri ievērot noteiktās ugunsdrošības prasības, lai neizceltos postošs meža ugunsgrēks.

Uzturoties mežos un purvos ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus (izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas), kā arī atstāt ugunskurus bez uzraudzības un dedzināt atkritumus, atgādina LVM.

Tāpat ir aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

LVM apsaimnieko kopumā 1,6 miljonus hektāru lielu meža zemes platību.