foto: LETA
Bordāns: nevajadzētu ievērot nepamatotu taupību
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Sabiedrība
2020. gada 15. jūnijs, 21:50

Bordāns: nevajadzētu ievērot nepamatotu taupību

Jauns.lv / LETA

 Pēc ārkārtējās situācijas beigām nevajadzētu ievērot nepamatotu taupību, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Pirmdien pēc koalīciju veidojošo partiju sadarbības sanāksmes Bordāns mediju pārstāvjiem stāstīja, ka partneri pārrunājuši jautājumu par situāciju pēc 30.jūnija, kad valsts pārstās maksāt ārkārtējās situācijas laikā ieviestos dīkstāves pabalstus darba ņēmējiem.

Tieslietu ministrs aicinājis koalīcijas partnerus ieviest pabalstu minimālās algas apmērā, kas pēc 30.jūnija aizvietotu dīkstāves pabalstu, lai sniegtu atbalstu tajās nozarēs strādājošajiem, kuras vistiešāk skārusi Covid-19 pandēmija.

Tiesa, nekādus konkrētus lēmumus koalīcija nav pieņēmusi, kā arī neviens no koalīcijas partneriem nevēlējās komentēt Bordāna priekšlikumu. Vienlaikus tieslietu ministrs norādīja uz virkni ar šo jautājumu saistītu problēmu, no kuram viena skar finansējumu un otra - atbildīgo iestādi par šo pabalstu izmaksu.

"Tas, ka formāli ārkārtējā situācija ir beigusies, nenozīmē, ka sekas nevar atkārtoties. Ja runājam par vairāku miljardu lielu investīciju iepludināšanu ekonomikā, tad nevajadzētu skatīties uz nepamatotu taupību. Jāturpina tā, kā rīkojāmies iepriekšējo trīs mēnešu laikā," uzsvēra Bordāns.

Jau vēstīts, ka, beidzoties dīkstāves un dīkstāves palīdzības pabalstam un prognozējot turpmāku bezdarbnieku skaita pieaugumu, ir izstrādāti vairāki nodarbinātības pasākumi, liecina Labklājības ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Dīkstāves pabalstu izmaksa tiks pārtraukta pēc 30.jūnija.

Plānots veidot algu subsīdijas atbalsta pasākumu, kura laikā darba devējiem tiktu piešķirtas subsīdijas 50% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša darba algas četru mēnešu garumā. Subsīdijas maksimālais apmērs būtu 430 eiro mēnesī. Tādējādi, ja darbinieka mēneša darba alga ir 860 eiro, subsīdija veidos 430 eiro mēnesī, savukārt, ja darba alga ir 430 eiro, būs iespējams saņemt subsīdiju 215 eiro mēnesī.

Vienlaikus, lai mazinātu finanšu atbalsta negodprātīgas izmantošanas risku, paredzēts, ka pie viena darba devēja kādā no subsidētās nodarbinātības pasākumiem bezdarbnieki varēs iesaistīties tikai vienu reizi. Tāpat plānots, ka darba devējs nevarēs dibināt darba attiecības ar bezdarbnieku, ko iepriekš ir nodarbinājis pēdējo divu mēnešu laikā pirms iesaistes pasākumā.