foto: LETA
Feldmans: samazināts PVN ēdināšanas sfērā negarantēs naudas nonākšanu līdz darbiniekiem
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.
Sabiedrība
2020. gada 17. maijs, 19:07

Feldmans: samazināts PVN ēdināšanas sfērā negarantēs naudas nonākšanu līdz darbiniekiem

Jauns.lv / LETA

No tā, ka tiktu samazināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tūrisma mītnēm un ēdināšanai, tūristi neradīsies, tāpat arī nav iespēju piespiest starptautiskos korporatīvos ēdinātājus, kuri saņems šo atlaidi, papildu ienākumus izmaksāt darbiniekiem, uzskata Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Opozīcijas deputāti Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Viktors Valainis (ZZS), Jānis Vucāns (ZZS), Gundars Daudze (ZZS), Raimonds Bergmanis (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Vjačeslavs Dombrovskis (S), Linda Liepiņa, Aldis Gobzems, Jūlija Stepaņenko, Didzis Šmits, Evija Papule (S) un Ļubova Švecova (S) rosina ar Covid -19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā un vienu gadu pēc tās līdz 5% samazināt PVN likmi izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs un sabiedriskai ēdināšanai.

14.maija Saeimas sēdē "KPV LV" debatēs sliecās atbalstīt šo ierosinājumu. Iespējams, uz to reaģējot, ar pārējo koalīcijas partneru atbalstu Saeimas sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz 19.maijam.

Vaicāts par JKP nostāju šajā jautājumā, Feldmans atzina, ka gan tūrisma mītņu, gan ēdināšana nozare ir lielā mērā cietusi Covid-19 krīzes dēļ. Tomēr no likmes samazināšanas tūristu skaits nepaliks lielāks, skaidroja politiķis. Šāds atvieglojums sabiedriskās ēdināšanas jomā vairāk celtu visiem zināmu zīmolu megakorporāciju ar ārvalstu kapitālu rentabilitāti, bet valstij nav mehānismu, lai politiski piespiestu šos starptautiskos uzņēmumus samazināt cenas vai no papildu iegūtajiem līdzekļiem palielinātu algas darbiniekiem, pauda Feldmans.

Politiķis akcentēja, ka JKP iestājas par mazajiem uzņēmējiem, tāpēc nepieciešams veikt ar nodokļiem neapliekamā minimuma celšanu darbinieku algām. Tāpat tiek strādāts, lai biznesu atbalstītu ar citiem instrumentiem, piemēram, Satiksmes ministrija jau veikusi darbus satiksmes atjaunošanai starp Baltijas valstīm, lai viesnīcās veidotos kaut minimāla noslodze, norādīja JKP frakcijas vadītāja vietnieks.

Vaicāts par termiņiem nepaliekamā minimuma palielināšanai, Feldmans skaidroja, ka JKP cenšas parādīt līderību, mudinot atsākt diskusijas. Politiķis norādīja, ka tas ir vairāk Finanšu ministrijai adresējams jautājums. Ņemot vērā arī to, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pārstāv vienu partiju, arī premjeram, tāpat kā JKP, jāmeklē konsensus par izmaiņām nodokļu politikā, piebilda JKP frakcijas vadītāja vietnieks.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu PVN likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē.

Vitenbergs 13.maijā informēja, ka finanšu ministra Jāņa Reira (JV) darba grupa pagaidām nav atbalstījusi šo priekšlikumu. Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrija (EM) domās par jauniem priekšlikumiem, lai atbalstītu tūrisma nozari pēc krīzes periodā.

Savukārt Finanšu ministrijā informēja, ka darba grupa trešdien, nevis neatbalstīja EM priekšlikumu par samazinātās PVN likmes piemērošanu tūrisma un viesmīlības nozarēm, bet gan uzklausīja ministrijas sniegto informāciju un darba grupa vienojās, ka šis priekšlikums tiks skatīts vispārējās nodokļu sistēmas pārskatīšanas kontekstā, nevis atrauti no tās.

To apliecināja arī Reirs, kurš uzsvēra, ka samazinātā PVN piemērošana nav jautājums, kas būtu skatāms kontekstā ar Covid-19 radīto krīzi, tāpēc jebkādas izmaiņas nodokļos būtu skatāmas, vērtējot izmaiņas nodokļu sistēmā kopumā.