Nakts pelde Raiņa stilā Majoros, festivāls Durbē un ērģeles Rēzeknē. Ko darīt 24.un 25.oktobrī?
Brīvdienās nesēdiet mājās!
Kultūra
2015. gada 23. oktobris, 09:12

Nakts pelde Raiņa stilā Majoros, festivāls Durbē un ērģeles Rēzeknē. Ko darīt 24.un 25.oktobrī?

Jauns.lv

Šo nedēļu var nosaukt arī par festivālu laiku, kad noritēs dažādi jauni un arī tradīcijām bagāti festivāli. Durbē jau piekto reizi notiks mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls „Zemlika”, bet Rēzeknes koncertzālē pirmo reizi tiks atklāts ērģeļmūzikas festivāls „ORGANismi”.

­

Jūrmalā neierastu skatījumu uz Raini un Aspaziju piedāvās jauniešu teātra festivāls – konkurss „Rainis un Aspazija Tev”. Savukārt mūsu izcilais bass baritons Egils Siliņš šosvētdien Cēsīs, bet nākamsestdien Dzintaros piedāvās klasisko latviešu solodziesmu repertuāru. Toties Andris Ērglis kopā ar bērnu un jauniešu vokālo ansambli „Kolibri” Mazajā ģildē prezentēs jauno Jāņa Lūsēna dziesmu albumu bērniem „Lai ir!”. Ķīpsalā pulcēsies visi foto, video un informācijas tehnoloģiju speciālisti un fani, bet mākslas cienītāji var doties uz izstāžu zālēm, kur varēs iepazīt gan Ziemeļvalstu mākslas augstskolu talantu devumu un ceļojumu no Liepājas uz Ņujorku, gan latviešu aktu foto klasiku un latviešu jauno mākslinieku veltījumu Džemmas Skulmes jubilejā.

1. Mūzika, mākslas un ražas festivāls „Zemlika” Durbē

Latvijas mazākajā pilsētā – Durbē – piektdien un sestdien, 23. un 24. oktobrī, jau piekto gadu pēc kārtas notiks mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls „Zemlika”, kurš piedāvās varen plašu programmu - dažādu žanru ārvalstu un vietējo mūziķu koncertus uz trim galvenajām skatuvēm Durbes kultūras namā, Durbes luterāņu baznīcā un vēsturiskajā Ata Kronvalda skolas ēkā, radošās darbnīcas, seminārus, lekcijas, kino, teātri, vietējo izejvielu festivāla restorānu un citām aktivitātes pilsētas vidusskolā, muzejā un citās vietās.

Starp daudzajiem mūziķiem festivālā uzstāsies arī Anta Eņģele, kolektīvs „Zāle” un grupa „Martas Asinis” no Latvijas, „Mombu” no Itālijas, „Stara Rzeka” no Polijas, „Phurpa” no Krievijas, Džons Benss no Lielbritānijas, Rīzs Čethems no ASV, Ēriks Šeno no Kanādas, mūziķe „Verveine” no Šveices un daudzi citi. Festivāls aptvers vairākas no mākslām - mūziku, teātri, vizuālo mākslu un kino. Festivāla otrajā dienā, 24. oktobrī, notiks zemnieku, amatnieku un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus. Pasākuma laikā skolas ēdamzālē tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns.

Festivāla divās dienās izskanēs 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncerti - no ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, no tautas jeb folkmūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai, un uz tiem tirgos biļetes. Visas pārējās norises tiks piedāvātas bez maksas.

Biļešu cenas: uz visiem festivāla koncertiem - 26 eiro (bezrindas.lv tīklā). Festivāla programma ir ļoti plaša un tajā ko sev tīkamu atradīs ikviens. Ar programmu un tās māksliniekiem varat iepazīties internetā: www.zemlika.lv.

Sestdienas vakarā Durbē mūziķis Edgars Šubrovskis kopā ar vēl kādu pagaidām neatklātu viešņu atskaņos savus autordarbus rimtā un intīmā gaisotnē. Video: „Manta”: „Jāsmejas kopā” (mūzika un vārdi – Edgars Šubrovskis)

2. Ērģeļmūzikas festivāls „ORGANismi” Rēzeknē

Sestdien, 24.oktobrī, Rēzeknē, Latgales vēstniecība „Gors” sāksies pirmais ērģeļmūzikas festivāls „ORGANismi”, kurš ilgs līdz 31. oktobrim. Festivāla mākslinieciskā vadītāja ir ērģelniece Iveta Apkalna. Pirmā Rēzeknes ērģeļmūzikas festivāla tēma ir - jauns sākums un simboliskas pasaules radīšana. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem „organ” (grieķu val. - ērģeles) un „organismi”, festivāla mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna ir iecerējusi atklāt vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

* Sestdien, 24. oktobrī, pulksten 19.00 izskanēs festivāla pirmais koncerts „Bahs. Hindemits. Apkalna”, kurā spēlēs Iveta Apkalna kopā ar kamerorķestri „Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā. Koncerta pirmajā daļā būs iespēja baudīt Ivetas Apkalnas ērģeļu solo spēli, bet otrajā daļā - koncertērģelnieka un kamerorķestra saspēli. Programmā: Johana Sebastiana. Baha un Paula Hindemita skaņdarbi.

* Festivāla otrais koncerts „Deja. Ēnas. Improvizācija” izskanēs otrdien, 27. oktobrī, pulksten 19.00 un tajā ērģelnieks Ansgars Valenhorsts (Vācija) un Lilijas Liporas laikmetīgās dejas kompānija tāpat kā Vecajā Derībā pasauli radīs septiņās epizodēs.

* Festivāls noslēgsies pēc nedēļas – sestdien, 31. oktobrī, pulksten 16.00 - ar koncertu „Saule. Bērni. Rainis”. Tajā būs Raiņa dzejas muzikāls lasījums no dzejas krājuma „Saules gadi”, kuru izspēlēs un izdziedās Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris, sitaminstrumentu nodaļas audzēkņi un Iveta Apkalna. Koncerta veidotāji: režisore Māra Zaļaiskalns, telpa un tērpi - Ināra Apele, diriģente Anda Lipska.

Biļešu cenas uz 24. oktobra koncertu: 5 – 13 eiro. Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

3. Andris Ērglis un ansamblis „Kolibri” prezentē Jāņa Lūsēna albumu bērniem „Lai ir!”

Rīgā, Mazajā ģildē, svētdien, 25. oktobrī, pulksten 17.00 dziedātājs Andris Ērglis un bērnu un jauniešu vokālais ansamblis „Kolibri” prezentēs jauno Jāņa Lūsēna dziesmu albumu bērniem „Lai ir!”. Šis ir jau trešais Jāņa Lūsēna un „Kolibri” kopprojekts.

Koncerta režijas koncepcija ir kā turpinājums komponista Jāņa Lūsēna idejai par nepieciešamību saskatīt brīnumu reālajā pasaulē un attālināties no virtuālās vides. Tajā skanēs 12 jaunas un jau zināmas Jāņa Lūsēna dziesmas bērniem un jauniešiem. Albuma prezentācijā piedalīsies pats komponists Jānis Lūsēns, dziedātājs Andris Ērglis un bērnu un jauniešu vokālā ansambļa „Kolibri” dalībnieki. Koncerta režijas autore - Evita Zālīte Grosa, bet horeogrāfe - Katrīna Albuže.

Jāatgādina, ka Jāņa Lūsēna un „Kolibri” sadarbība ir atzinīgi novērtēta piešķirot 2014. gadā izdotajam CD „Manas mājas zvēru dārzs” (izpilda: Ralfs Eilands un „Kolibri”) mūzikas ierakstu gada balvas „Zelta mikrofons 2014”  nomināciju „Labākais albums bērniem”.

Biļešu cenas: 5 eiro (bērniem – 2 eiro; biļetes būs nopērkamas pirms koncerta). Sīkāk internetā: www.mazagilde.lv.

4. Jauniešu teātra festivāls Jūrmalā

Raiņa un Aspazijas jubilejas gada ietvaros piektdien un sestdien, 23. un 24.oktobrī, Jūrmalā norisināsies jauniešu teātra festivāls – konkurss „Rainis un Aspazija Tev”. Tajā jauniešu teātra kolektīvi no Jūrmalas, Kuldīgas, Limbažiem, Ķekavas, Liepājas un Iecavas izrādīs deviņus teātra iestudējumus. Festivālā viesosies arī teātra studija no Baltkrievijas, kas izrādīs Raiņa lugu „Pūt vējiņi!”.

Jauniešu teātri iestudējuši gan esošas Raiņa un Aspazijas lugas, gan veidojuši izrādes pēc dzejas motīviem, gan radījuši jaunas interpretācijas un performances. "Skatīties festivāla izrādes aicināti jaunieši un tie, kuri jūt sevī mūžīgā meklētāja garu, kuriem patīk eksperimentēt un uzdrošināties pietuvoties, nebaidoties apdedzināties, – pat Rainim un Aspazijai Programma būs krāšņa, tā ļaus mums arī paraudzīties uz veidu, kā Latvijas jaunieši iepazīst un interpretē Raiņa un Aspazijas daiļradi,” festivālu apmeklēt aicina, Jūrmalas pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Agnese Miltiņa.

Festivālu ar teatrāliem pārsteigumiem 23.oktobrī atklās pie Lielupes „Rimi”, kam sekos kolektīvu gājiens līdz Jūrmalas teātrim (Muižas ielā 7, Bulduros). Dienas noslēgumā izgaismotā Majoru pludmalē notiks „Nakts peldes rituāls Raiņa stilā”, sadarbojoties ar Latvijas Ziemas peldētāju klubu „Latvijas roņi". Naksnīgi vēso rudens pludmali piesildīs pagājušā gadsimta peldkostīmos tērpti ziemas peldētāji un noderīga informācija par jūras gaisa un vēsā ūdens labvēlīgo ietekmi uz veselību. Festivāla programma:

Piektdien, 23. oktobrī: pulksten 15.40 – festivāla atklāšana pie Lielupes „Rimi” un gājiens uz Jūrmalas teātrī; pulksten 16.30 – Jūrmalas jauniešu teātra izrāde „Stikla kalna mantinieki” (skolēnu pārstāstīta Raiņa saulgriežu pasaka „Zelta zirgs”; pulksten 18.20 - Kuldīgas novada teātra studijas izrāde pēc Aspazijas dzejas „Mūzas kambarītis”; pulksten 19.00 - Majoru vidusskolas teātra izrāde pēc Aspazijas dzejas „Nekur vairs puķes nezied tā…”; pulksten 21.30 - izgaismotā Majoru pludmalē notiks „Nakts peldes rituāls Raiņa stilā”. 23. oktobrī visas izrādes notiks Jūrmalas teātrī.

Sestdien, 24. oktobrī: pulksten 10.00 - Kauguru kultūras nama jauniešu teātra „Eksperiments” izrāde pēc Raiņa lugas „Jāzeps un viņa brāļi” motīviem „Jāzeps un…” Jūrmalas Kultūras centrā (Jomas ielā 35, Majoros); pulksten 11.20 - Limbažu teātra „Kriksis” izrāde „Rainis: Dot. Ņemt. Gūt” Jūrmalas teātrī; pulksten 12.00 - Ķekavas „Jaunā Miltu teātra” teatrāli nepieradināta performance „5 Raiņi un Aspazija” Bulduru bibliotēkā (Edinburgas prospektā 89); pulksten 13.10 - Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauniešu teātra Aspazijas „Raganas” izrāde Jūrmalas teātrī; pulksten 15.20 - Iecavas kultūras nama teātra „Artis” Aspazijas „Sidraba šķidrauta” izrāde Jūrmalas Kultūras centrā Majoros; pulksten 16.00 - Baltkrievijas Valsts Kultūras un Mākslas Universitātes teātra studijas Raiņa „Pūt, vējiņi” izrāde un pulksten 18.30 - Kuldīgas kustību teātra „Purple line” pantomīmas izrāde „Spēles sākums” Jūrmalas teātrī..

Ieeja uz festivāla izrādēm un pasākumiem ir bez maksas. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

5. Egils Siliņš un latviešu solodziesmu klasika Cēsīs

Vidzemes koncertzālē „Cēsis” svētdien, 25. oktobrī, pulksten 18.00 uzstāsies bass baritons Egils Siliņš, kas ir viens no nedaudzajiem latviešu mūziķiem, kas spēj piepildīt zāli arī tad, kad programmā ir tikai Latvijas komponistu mūzika. Un, kad jau publika atnākusi, tad arī sadzird, saklausa – skaista un daudzveidīga ir latviešu solodziesmu pasaule. Egils Siliņš tandēmā ar pianistu, savu uzticamo koncertmeistaru un ilggadējo Grācas (Austrija) operas repetitoru Māri Skuju atskaņos Emīla Dārziņa, Jāņa Kalniņa, Alfrēda Kalniņa, Jāzepa Vītola, Emila Melngaiļa, Tālivalža Ķeniņa, Jāņa Mediņa, Lūcijas Garūtas un Bruno Skultes radītos skaņdarbus.

Emīls Dārziņš mirdz laimīgas un nelaimīgas mīlestības tīmekļos, Jānis Kalniņš sūta laipnu pateicību liktenim, Alfrēds Kalniņš rudenīgās brāzmās aizver tēva nama vārtus, Jāzeps Vītols vecpuiša omulībā sveicina spulgacīti un skandē serenādi pie augstā, baltā loga, vēl arī Jāņa Mediņa brīnumskaistais „Glāsts”, Tālivalža Ķeniņa trakulīgais „Miestiņš” un visam vainagā – Lūcija Garūta ar mūžam ilgotajām zvaigznēm.

Savukārt Dzintaru koncertzālē Egila Siliņa solokoncerts izskanēs 31. oktobrī.

Biļešu cenas: 10 – 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.cesukoncertzale.lv.

Emīls Dārziņš: „Spāniešu romance” (izpilda Egils Siliņš)

6. Foto, video un informācijas tehnoloģiju šovs Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē no piektdienas, 23. oktobra, līdz svētdienai, 25. oktobrim, notiks vērienīgs fotomīļu pasākums – izstāde „Riga Photo Show 2015”, bet 23. un 24. oktobrī - arī starptautiskā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izstāde un konference „Riga Comm 2015”.

* Ikvienam „Riga Photo Show 2015” apmeklētājam tiks piedāvāta gan interesanta programma uz skatuves, gan lietoto foto un video mantu andele, gan iespēja apmeklēt seminārus, smelties iedvesmu fotogrāfiju izstādē, kā arī izmēģināt dažādu tehniku un izdevīgi iepirkties.

„Riga Photo Show” uzmanības centrā būs ikviens, kas fotografē un filmē. Ķīpsalā pasaules mēroga foto un video tehnikas jaunumus varēs ne tikai apskatīt, bet arī izmēģināt. Uz izstādes skatuves notiks dažādi paraugdemonstrējumi, prezentācijas, kā arī īsi un noderīgi speciālistu vadīti semināri ikvienam interesentam. Apmeklētāji tajos varēs gūt praktiskus padomus, kā fotografēt savu mīļdzīvnieku, bērnu vai ceļojumu.

Aģentūras LETA fotogrāfs Edijs Pālens stāsta: „„Riga Photo Show” ir lieliska vieta, jo te veru ne tikai apskatīt un izmēģināt jaunākos „dzelžus”, bet arī satikt citus nozares speciālistus. Turklāt izstāde ir laba iespēja ikvienam – var apmeklēt dažādus seminārus, kā arī aci pret aci aprunāties ar Latvijas un ārzemju fotogrāfiem, kas ikdienā ir iespējams reti kuram, jo īpaši foto entuziastiem. Vēl uz vietas var apskatīt vairāku Latvijas fotogrāfu veikumu – tas tomēr ir daudz savādāk, nekā skatīties fotogrāfijas planšetes ekrānā”.

* Savukārt „Riga comm” ir vienīgā ikgadējā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) izstāde Baltijā, kas piedāvā iespēju vienuviet izzināt Baltijas IKT nozares tendences un izmēģināt jaunākos risinājumus.

Ekspozīciju papildinās atvērtā skatuve ar unikālu programmu – piektdien varēs vērot informācijas tehnoloģiju jaunumu prezentācijas biznesam, bet sestdien visas dienas garumā – kopā ar Latvijas labākajiem ekspertiem piedalīties digitālajā darbnīcā par digitālo rīku un sociālo tīklu praktisku ikdienas izmantošanu.

Biļešu cenas: 5 eiro, pensionāriem un skolēniem – 4eiro, ģimenes biļete – 12 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: nākotnes zīmes Mākslas akadēmijā, svētceļojums Ogres muzejā un skaistākie akti Valmierā

* Latvijas Mākslas akadēmijas aulā (Kalpaka bulvārī 13) vēl nedēļu – līdz 1.novembrim - ir apskatāma izstāde „Mākslas nākotne / Nākotnes zīmes”, kas ir mākslas augstskolu tīkla „Kuno”, kurā apvienojušās 17 Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mākslas akadēmijas, studentu izstāžu platforma. Izstāde apvieno gan tradicionālās izstāžu telpas eksponātus - instalācijas, video, tekstus un objektus, gan procesuālo un performanču mākslu. Platformā „Mākslas nākotne/ Nākotnes zīmes” piedalās mākslinieki no Latvijas, Zviedrijas, Dānija, Norvēģijas un Lietuvas. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Liepājas muzejā līdz pat nākamā 27. martam skatāma Liepājas ostas vēsturei veltīta izstāde „Liepāja – Helifaksa – Ņujorka”, kas stāsta par nozīmīgu posmu pilsētas un ostas attīstības vēsturē – emigrantu kustību caur Liepājas ostu. Iedzīvotāju emigrācija caur Liepājas ostu 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā bija viens no Liepājas attīstības veicinošajiem faktoriem. Otrs nozīmīgs aspekts bija jau tam laikam attīstīta kuģu satiksme – sākotnēji savienojot Liepāju ar citām Eiropas ostām, bet vēlāk – 1906. gadā atklājot tiešo satiksmes līniju Liepāja – Ņujorka, kurai vēlāk pievienoja Kanādas ostu Helifaksu. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Jūrmalā, Dubultu dzelzceļa stacijā jeb mākslas stacijā „Dubulti” līdz 5. decembrim skatāma mākslinieku grupas izstāde „#Džemma90 – MVT Vasaras Mājas noslēgums”, kas veltīta izcilās latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes 90 gadu jubilejai. Izstādē apkopoti šīs vasaras garumā fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā Pārdaugavā, Kalnciema ielā, izstādīto personālizstāžu sērijas, kuras veidoja septiņu latviešu mākslinieku - Arņa Balčus, Darjas Meļņikovas, Raita Hroloviča, Paula Zariņa, Krista Dzudzilo, Kristiana Brektes un Indriķa Ģelža – darbi. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 7. novembrim skatāma latviešu izcilā fotomākslinieka Jāņa Gleizda (1924 – 2010) piemiņas izstāde „Jāņa Gleizda skaistākie dzīves mirkļi”. Pēckara Latvijas foto leģendas Jāņa Gleizda veikums ir cienījams, jo tas atspoguļo mūsu kultūras vibrācijas neviennozīmīgā vēstures periodā. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmaņa fotoizstāde „Ceļojums uz Kailašu”, kas stāsta par piedzīvoto un redzēto četru dienu gājienā ap svēto kalnu Kailašu Tibetā, kuru viņš kopā ar četriem draugiem veica šī gada septembrī. Kailaša kalns ir svētceļojuma vieta četrām reliģijām – budistiem, hinduistiem, džainistiem un senas tibetiešu reliģijas piekritējiem, kas saucas Bon. Visu svētceļnieku galvenais mērķis ir veikt rituālu - gājienu apkārt kalnam. Izstāde būs skatāma līdz 7.novembrim. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.­

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Evija Trifanova/LETA, zudusilatvija.lv