Izstādes "Skola 2020" un "Latvijas grāmatu izstāde 2020" Ķīpsalā

No šodienas līdz 1.martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek ikgadējā starptautiskā izglītības izstāde "Skola 2020", kurā var iepazīties ar jaunākajām ...

gallery icon
Kultūra
2020. gada 28. februāris, 23:16

FOTO: Ķīpsalā vienlaikus norisinās izstādes "Skola 2020" un "Latvijas grāmatu izstāde 2020"

Jauns.lv / LETA

No šodienas līdz 1.martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek ikgadējā starptautiskā izglītības izstāde "Skola 2020", kurā var iepazīties ar jaunākajām Latvijas mācību iestāžu piedāvātajām studiju programmām, pavēstīja Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrībā "BT 1".

Ja topošo studentu aizrauj informāciju tehnoloģijas, tad izstādē "Skola 2020" var uzzināt plašāk par jaunākajām studiju iespējām šajā jomā. Piemēram, Juridiskā koledža iepazīstina ar jaunu pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu "Kiberdrošība un personas datu aizsardzība".

Tā esot pirmā un vienīgā pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības kiberdrošības un personas datu aizsardzības studiju programma Latvijā.

Savukārt biznesa augstskolas "Turība" ekspozīcijā interesenti var uzzināt par jaunatvērto IT studiju virzienu, kas piedāvā bakalaura studijas un arī pirmā līmeņa jeb koledžas studijas, kas šobrīd vēl ir licencēšanas procesā.

Jaunās programmas tiek īstenotas sadarbībā ar Latvijas un pasaules IKT uzņēmumiem, kas piedāvā studējošajiem prakses vietas un aktīvi raugās arī pēc potenciālajiem darbiniekiem. Arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) jaunajā studiju gadā plāno piedāvāt jaunas programmas ne tikai kiberdrošības inženierijas, bet arī elektronikas, transporta, enerģētikas, dizaina un vides jomā.

foto: LETA
Starptautiskā izglītības izstāde "Skola 2020" starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala".

Tāpat radītas vairākas jaunas programmas vadībzinātnēs. Tā piemēram, atsaucoties uz darba devēju ierosinājumu un tirgus vajadzībām, Banku augstskola ir izstrādājusi un iesniegusi licencēšanai jaunu profesionālo bakalaura studiju programmu "Biznesa procesu vadība" ar iespēju trešajā mācību gadā izvēlēties uzņēmuma, personāla vai mārketinga vadītāja specializāciju.

Transporta un sakaru institūts izstādē "Skola" studēt gribētājiem vadībzinātnes un aviācijas virzienā prezentē bakalaura studiju programmā "Vadībzinātne" jaunas specializācijas "Biznesa digitālā pārvaldība" un "Vadības ekonomika", kā ar tāda paša nosaukuma maģistra studiju programmā jaunas specializācijas "Biznesa un pārmaiņu vadība" un "Biznesa un finanšu vadība".

Savukārt Daugavpils universitāte piedāvā jaunu profesionālā maģistra programmu "Viedā ekonomika un inovācijas". Pirmos studentus jaunā bakalaura studiju programmā angļu valodā "Starptautiskais bizness un jaunuzņēmējdarbība" jau šoruden plāno uzņemt Rīgas Stradiņa universitāte. Šajā programmā varēs studēt pilna un nepilna laika klātienē, un studijas noritēs starptautiskā vidē - ar ārvalstu studentiem un pasniedzējiem, kā arī vizītēm ārpus Latvijas.

Vienlaikus sākot ar 2024.gadu, visiem Latvijas vidusskolēniem būs jāapgūst jauns obligātais vispārizglītojošais mācību priekšmets "Valsts aizsardzības mācība" (VAM). VAM paredz jauniešu valstiskās un pilsoniskās apziņas stiprināšanu, patriotisko audzināšanu, saliedētības attīstīšanu, kā arī valsts aizsardzības prasmju apgūšanu.

Lai VAM mācīšanai sagatavotu atbilstošas kvalifikācijas pedagogus, jau šoruden Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā plāno uzņemt pirmos studentus jaunā profesionālā bakalaura izglītības studiju programmā "Veselība, fiziskā aktivitāte un drošība". Studiju laikā studējošie apgūs zināšanas gan pedagoģijā, gan militārajā jomā. Līdz ar to absolventi vienlaicīgi varēs strādāt gan par valsts aizsardzības mācības skolotāju, gan sporta skolotāju, gan būs tiesīgi darboties ar pirmsskolas vecuma bērniem bērnudārzos un interešu izglītības jomā. 

Savukārt Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Liepājas Universitāti ir pabeigusi darbu pie jaunās pirmā līmeņa augstākās profesionālās izglītības studiju programmas "Pirmsskolas skolotājs" un pirmos studētgribētājus jaunveidotajā, mūsdienīgajā studiju programmā uzņems jau šovasar.

foto: LETA
Starptautiskā izglītības izstāde "Skola 2020" starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala".

Arī Latvijas Kultūras akadēmijā šovasar notiks uzņemšana divās jaunās maģistra studiju programmās - "Radošās industrijas un izaugsmes menedžments", kura tiek īstenota kopā ar RTU, un "Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija", kas veidota sadarbībā ar Vidzemes augstskolu. Savukārt Rīgas Medicīnas koledža aicina iegūt optometrista asistenta specialitāti, bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte šogad ir izstrādājusi četras jaunas studiju programmas angļu valodā, tai skaitā trīs pamatstudiju programmas: "Ilgtspējīgā lauksaimniecība", "Ilgtspējīgā mežsaimniecība" un "Biosistēmu mašinērija un tehnoloģijas", un jaunu doktora studiju programmu angļu valodā - "Vides inženierija".

Izstādē piedalās valsts un privātās augstskolas, profesionālās izglītības kompetences centri, koledžas, tehnikumi un profesionālās vidusskolas un mācību centri. Jauniešiem tiek prezentēti vairāki simti izglītības programmu un visdažādāko nozaru mācību kursi.

Tāpat jauniešiem piedāvā plašu informāciju par izglītības iespējām Latvijā un ārzemēs, būs pieejamas mācībspēku un studentu konsultācijas, profesiju "pielaikošana" un citas aktivitātes.

Izstādē "Skola 2020" piedalās gandrīz visas valsts un privātās augstskolas, kuras iepazīstinās ar uzņemšanas noteikumiem, jaunajām studiju programmām, budžeta vietām, studiju apmaiņas un prakses iespējām, kā arī ārpusstudiju aktivitātēm.

Pasākuma rīkotāji informē, ka pēc ilgāka laika izstādē piedalās Tartu Universitātes Tehnoloģiju institūts, bet pirmoreiz - Bredas Lietišķo zinātņu universitāte no Nīderlandes un Budapeštas Veterinārās medicīnas universitāte no Ungārijas.

Interesenti var uzzināt visu nepieciešamo arī par starptautisko eksāmenu kārtošanu, skolēnu vasaras valodu nometnēm un valodu kursiem ārzemēs.

Tāpat apmeklētājiem ir iespēja sastapt un iztaujāt arī profesionālās izglītības kompetences centru - koledžu, tehnikumu un profesionālo vidusskolu pārstāvjus, kas jauniešiem prezentēs vairākus simtus izglītības programmu, kuras var apgūt gan pēc 9.klases, gan pēc vidusskolas absolvēšanas.

Lai skolēni gūtu priekštatu par dažādām profesijām un atklātu sev arī ko pilnīgi jaunu, "Skola 2020" dalībnieki apmeklētājiem piedāvā iespēju izmēģināt roku vienā vai otrā arodā, informēja "BT 1". Tā piemēram, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija aicina izmēģināt karavīra ekipējumu, savukārt Novikontas Jūras koledža - iejusties kuģa stūrmaņa profesijā.

Vienlaikus no šodienas līdz 1.martam izstāžu centrā Ķīpsalā notiek "Latvijas grāmatu izstāde 2020", kas kopā pulcē rakstniekus, tulkotājus, izdevējus, spēļu ražotājus un lasītājus

Pasākuma atklāšanā piedalījās kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK), Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības "BT 1" valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle, kā arī "Latvijas Grāmatu izstādes" vadītāja Sanita Blomniece.

"Latvijas Grāmatu izstādē", kas Ķīpsalā norisinās jau 23.reizi, piedalās 102 uzņēmumi no astoņām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, Turcijas, Francijas un Ukrainas. Savukārt ar aktuālo grāmatniecībā iepazīstinās 46 Latvijas grāmatizdevēji.

Trīs dienās izstādē notiks 100 kultūras pasākumi, kuros savu debiju piedzīvos vairāk nekā 50 jaunu grāmatu. Izstādē var apskatīt arī konkursa "Zelta ābele" un Baltijas grāmatu mākslas konkursa 40 labākās grāmatas astoņās kategorijās.

Savukārt grāmatu maiņas punktam Rīgas Centrālā bibliotēka ir sagatavojusi 4876 grāmatu sākumkapitālu, no kurām 2612 grāmatas ir daiļliteratūras izdevumi, bet 1663 - bērnu un jaunatnes literatūra, pārējās ir dažādu nozaru grāmatas.