foto: LETA
VVD vēl gaida iesaistīto pušu paskaidrojumus par meža piesārņošanu Daugavpils novadā
Sabiedrība
2020. gada 7. februāris, 12:24

VVD vēl gaida iesaistīto pušu paskaidrojumus par meža piesārņošanu Daugavpils novadā

Jauns.lv / LETA

Valsts vides dienests (VVD) vēl gaida uzņēmumu paskaidrojumus saistībā ar piesārņojumu, kas janvāra beigās atrasts Daugavpils novada Sventes pagastā esošajā Ilūkstes piepilsētas mežā, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Lai rūpīgi izvērtētu lietas apstākļus, no lietā iesaistītiem komersantiem VVD Daugavpils reģionālā pārvalde ir pieprasījusi paskaidrojumus un papildinformāciju.

"Lēmums administratīvajā pārkāpumu lietā tiks pieņemt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā kārtībā un termiņos pēc iepriekšminētās informācijas saņemšanas un izvērtēšanas," komentēja Kļaveniece.

Pašlaik vēl nav pieņemts lēmums par sodiem saistībā ar piesārņojumu.

Iepriekš VVD ziņoja, ka SIA "Trans Mobil" atzinusi savu vainu meža piesārņošanā Daugavpils novadā. Sākotnējais izvērtējums liecina, ka atkritumu pārvadāšanas darbus veica "Trans Mobil" autovadītājs. Kļaveniece gan norādīja, ka Atkritumu pārvadājumu uzskaites valsts informācijas sistēmā kā par atkritumu pārvadāšanu atbildīgā persona norādīta SIA "Eko Osta".

"Trans Mobil" pārstāvis VVD skaidrojis, ka piesārņojums radies bīstamo atkritumu transportēšanas laikā kravas piekabes tehnisku bojājumu dēļ. Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju, atkritumi tika transportēti no Daugavpils pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrāles, kur pašlaik notiek vecās mazuta saimniecības demontāžas darbi. "Trans Mobil" ir atzinis savu vainu un iesaistījies arī piesārņojuma savākšanā.

Par pieļautā vides pārkāpuma faktu VVD ierosināta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Kļaveniece skaidroja, ka kriminālatbildība par līdzīga rakstura pārkāpumiem iestājas, ja radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm.

Vienlaikus VVD Daugavpils Reģionālā vides pārvalde izvērtē iespējamos atkritumu pārvadājumu pārkāpumus, par kuriem pirmsšķietami varētu tikt sodītas vairākas personas. Par šādu pārkāpumu paredzēta administratīvā atbildība līdz 2100 eiro. Soda apmērs un personas, kas tiks sodītas, tiks izvērtēts lietvedības gaitā.

Jau ziņots, ka otrdien, 21.janvārī, Daugavpils novada Sventes pagastā esošajā Ilūkstes piepilsētas mežā atrasta ļaunprātīgi izmesta ar naftas produktiem piesārņota grunts. Piesārņojums konstatēts arī uz valsts autoceļa Svente-Lietuvas robeža (Subate), pievedceļa Ilūkstei un uz meža ceļa posma no pievedceļa Ilūkstei līdz atkritumu izmešanas vietai. Kopējais piesārņojuma apjoms bija 20 kubikmetri jeb viena automašīnas krava.

"Latvijas autoceļu uzturētājs" veica neatliekamos darbus piesārņojuma savākšanai uz valsts autoceļa, kā arī piesārņojuma savākšanā iesaistījās uzņēmums, kura šoferis pieļāva vides piesārņošanu. Pašlaik bīstamie atkritumi ir savākti un kaitējuma draudi videi nepastāv.

Par pieļauto vides pārkāpumu Daugavpils RVP ierosināta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Par vides piesārņošanu paredzēta administratīvā atbildība - fiziskām personām naudas sods līdz 700 eiro, bet juridiskām personām naudas sods līdz 2900 eiro. Soda apmērs tiks izvērtēts lietvedības gaitā, informēja VVD.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.