foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nabadzīgais ekonomikas ministrs un viņa bagātais draugs. Kāpēc Nemiro „degradēja” valsts sekretāru Eglīti?
Ekonomikas ministrs Nemiro (kreisajā malējā pusē) izklaides izbraucienā ar jahtu kopā savu padomnieku Pāvelu Rebenoku (centrā) un kompāniju.
Politika
2020. gada 6. februāris, 14:05

Nabadzīgais ekonomikas ministrs un viņa bagātais draugs. Kāpēc Nemiro „degradēja” valsts sekretāru Eglīti?

Jauns.lv

Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmums atbrīvoties no ministrijas valsts sekretāra Ērika Eglīša lielā mērā varētu būt saistīts nevis ar to, ka Eglītis nav ticis galā ar saviem amata pienākumiem, bet gan ar to, ka viņš pazemīgi nav „atbalstījis” sava tiešā priekšnieka draugu, ar kuru ministrs mēdz jautri un laiski pavadīt laiku, kamēr nesēž darba kabinetā. 

Ekonomikas ministrs Nemiro trešdien, 5. februārī, „par iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā” no amata atstādināja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāru Ēriku Eglīti. Savukārt Eglītis savu atstādināšanu saista ar viņa nevēlēšanos akciju sabiedrības „Latvenergo” padomē iecelt ministra padomnieku, advokātu Pāvelu Rebenoku. Jauns.lv skaidro, vai Eglītis nežēlastībā kritis savas neprofesionalitātes dēļ, vai arī tādēļ, ka vērsies pret sava tiešā priekšnieka draugu un „tusiņu biedru”?

Ar formālismu pret nedraugiem

Nemiro formāli Eglīti no amata atstādinājis, balstoties uz savas partijas biedrenes Ievas Krapānes vadītās Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas vēstuli, kurā norādīts uz iespējamiem Eglīša pārkāpumiem OIK staciju uzraudzīšanā. Nemiro piebildis, ka viņš arī vērsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai Eglīša nepietiekamas OIK uzraudzīšanas rezultātā valstij nav nodarīts kaitējums.

Krapāne norādījusi, ka pēc vairākkārtīgas sarakstes EM valsts sekretārs neesot sniedzis parlamentārās izmeklēšanas komisijai „apsolīto” informāciju, kas komisijai nepieciešama izmeklēšanas veikšanai. Sākotnēji Eglītis esot norādījis, ka informācija būšot pieejama, bet vēlāk jau neesot atcerējies, kas viņam prasīts. 

Savukārt pats Eglītis paudis, ka ekonomikas ministra lēmums par viņa atstādināšanu pieņemts īsi pirms plānotās „Latvenergo” akcionāru sapulces, kurā jālemj par energokompānijas jauno padomi, kuras kandidātu vidū minēts arī ekonomikas ministra padomnieks Rebenoks. Pēc Eglīša teiktā var noprast, ka šādā veidā ministrs cenšas atriebties Eglītim, kuram „nepatīk” Rebenoks.

Tā arī varētu būt, jo žurnāls „Kas Jauns” jau vairākkārtīgi rakstījis, ka starp Rebenoku, kurš līdz šim bijis cieši saistīts ar ostām (bijis Ministru prezidenta Einara Repšes ārštata padomnieks jūrniecības un ostu jautājumos, Finanšu ministrijas pārstāvis Ventspils ostas valdē, bet pirms gada kļuvis par Rīgas brīvostas pārvaldes valdes locekli), un Nemiro valda visai neformālas un draudzīgas jūtas.

Lepni izbraucieni ar jahtu

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ekonomikas ministrs bauda Daugavas ūdeņus uz savu draugu jahtas,

Piemēram, pērnvasar ekonomikas ministra Nemiro pēkšņais lēmums atlaist „Latvenergo” padomi izraisīja premjera Krišjāņa Kariņa un valdību veidojošo partiju sašutumu. Bet tas it nebūt nesatrauca Nemiro.

Dienu pirms izmaiņām „Latvenergo” padomē jaunieceltais pagaidu padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks „Facebook” ievietoja fotogrāfijas no saviesīga izbrauciena ar jahtu pa Daugavas ūdeņiem. Šajās bildēs bija redzams arī ekonomikas ministrs Nemiro un pirms diviem gadiem mirušā miljonāra Valērija Maligina meita Irina Maligina ar savu draugu.

„Nemiro un Rebenoku saista ne tikai koleģiālas attiecības – puiši arī mēdz kopā pavadīt atpūtas brīžus. Un proti, ekonomikas ministrs kopā ar Rebenoku un viņa draugu Ingu Balandinu, Ventspils brīvostas valdes locekli Rūdolfu Neretu, „Olainfarm” līdzīpašnieci Irinu Maliginu un bijušo „Olainfarm” padomes locekli Dainu Sirlaku lepni atpūtās uz jahtas, vizinoties pa likteņupi Daugavu. Nav iztikts arī bez kāda aliņa – lai atpūtas veldze būtu izbaudīta godam. Vai Nemiro kā augsta valsts amatpersona šo lepno atpūtu izbaudīja, neiztērējot par jahtas izmantošanu ne centa? Tas, protams, jāvērtē kompetentām iestādēm,” rakstīja „Kas Jauns”.

Vēlāk Nemiro padomnieka Rebenoka draugs Ingus Balandins „Facebook” arī ievietoja fotogaleriju, kurā redzams, kā ar draugiem laiski pavada laiku uz lepna katamarāna.

Kaut arī atpūtas mirkļu pēdas uz ūdeņiem Rebenoks ir mēģinājis dzēst kā nebijušas, Rebenoka un Balandina tandēms nav spējis atturēties no luksusa dzīves izrādīšanas jau citā kompānijā. Proti, no Balandina publiski pieejamās fotogalerijas ir jaušams, ka šoreiz atpūta notikusi uz Latvijā lielākā un dārgākā nomājamā ekskluzīvā katamarāna „Wild Cat 65”. Cena par šādu izbraucienu ir 1950 eiro, liecina portāla Jauns.lv rīcībā esošā informācija. Kā papildu serviss tiek nodrošināts arī smalks uzkodu piedāvājums, kas arī ticis izmantots, liecināja publicētajā foto fiksēts kadrs.  

Izbrauciena laikā ne vien uzkodu galds un ziedu rotas, bet arī pati kompānija bija bagātīga. Priekpilno atpūtu kopā izbaudīja pats Rebenoks ar savu draugu Balandinu, puišu acuraugs un „Olainfarm” akcionāre Irina Maligina, kā arī pārējie „Olainfarm” cīņā iesaistītie.

Interešu konflikts

Neapšaubāms ir fakts, ka Rebenoks ir ekonomikas ministra Nemiro padomnieks. Viņam vienīgajam no visiem Nemiro padomniekiem nebija piešķirts atsevišķs darba kabinets. Vai tas nozīmē, ka Rebenoks padomnieka darbus pilda Nemiro kabinetā, sapulču telpā, gaitenī, mašīnā, kafejnīcā, uz jahtas vai kādā citā klusākā vietā, protams, ir Rebenoka un Nemiro kompetence. Tomēr toreiz nenoliedzams bija fakts, ka Rebenoks piedalījās Nemiro izveidotās darba grupas nacionālās farmācijas politikas ekonomisko aspektu izpētei darbā, šīs darba grupas sēdēs un pieņem lēmumus par attiecīgo nozari.

Interesanti, ka Rebenoks savā valsts amatpersonas deklarācijā norādījis, ka viņam pieder „Grindeks” un „Olainfarm” akcijas. Tādējādi jaušams, ka Rebenoks, pārstāvot Ekonomikas ministriju kā ministra padomnieks, vienlaikus ir arī lielāko farmāciju kompāniju līdzīpašnieks, kas pēc būtības nozīmē, ka Rebenoks ir nonāca interešu konfliktā.

Pirms gada Nemiro Rebenoku iecēla dāsni atalgotajā Rīgas brīvostas valdē kā Ekonomikas ministrijas pārstāvi, tāpat viņš turpināja darboties kā zvērināts advokāts.

Izsmalcināta dzīve un lielie parādi

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro padomnieks Pāvels Rebenoks ar draugiem.

Jāteic, ka pirms kļūšanas par ministru Nemiro bija partneris Rebenoka zvērinātu advokātu birojā un abus cieša draudzība, „rebes” un izsmalcināta saviesīgā dzīve saista ne vienu gadu vien.

Žurnāla „Kas Jauns” rīcībā nonākusi informācija, ka Nemiro pirms diviem gadiem, kad viņš pildīja Jelgavas novada pašvaldības deputāta pienākums, piespiedu kārtā zaudējis vienīgo viņam oficiāli piederošo nekustamo īpašumu. Šo īpašumu izsolē pārdeva zvērināts tiesu izpildītājs.

Lūkojot datus, kas pieejami Zemesgrāmatā, redzams, ka Nemiro šo īpašumu 2007. gada janvārī uz pusēm iegādājās ar kādu Edgaru Martinsonu – par 31 472 eiro. Nekustamais īpašums sastāvēja no zemes gabala 5860 kvadrātmetru platībā, un abi puiši īpašuma iegādei paņēma kredītu AS „Swedbank”. Savukārt pērn februārī pēc tiesu izpildītāja rīkotas izsoles Nemiro īpašums tika pārdots par 3000 eiro. Tātad vairāk nekā desmit reižu lētāk, nekā pašreizējais ekonomikas ministrs kopā ar Martinsonu šo īpašumu savulaik iegādājās.

Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju Nemiro grūtības ar kredīta atmaksu, iespējams, sāka veidoties jau 2012. gadā, jo tā gada decembrī tika ierosināta tiesvedība. Jaušams, ka tiesā par parāda piedziņu sākotnēji vērsās „Swedbank”, kas pēcāk šo prasījumu pārdeva, tādējādi tālāko tiesvedības cīņu turpināja „Gelvora”, kura darbības specifika ir tā saukto „slikto kredītu” atgūšana.

Interesanti, ka Nemiro ir norādījis, ka kopš 2006. gada decembra bijis jurists un sadarbības partneris zvērinātu advokātu birojā „Rebenoks&Vilders”, kas teju sakrīt ar laiku, kad Nemiro iegādājās zemi un paņēma kredītu „Swedbank”. Tātad izrietoši sanāk, ka, strādājot jurista darbu šajā advokātu birojā, Nemiro nav spējis nopelnīt pietiekami daudz, lai samaksātu sava aroda meistaram salīdzinoši necilo parāda summu.

Lai arī jaušams, ka ekonomikas ministram nav veicies ar parāda atmaksu, par savu finansiālo stāvokli nevar sūdzēties Nemiro bijušais sadarbības partneris un darba devējs Rebenoks, kas šobrīd nu jau kļuvis ne tikai par ministra padomnieku, bet kā no pārpilnības raga iegūst teju visus Ekonomikas ministrijas resorā esošos naudīgākos amatus, atsaucot atmiņā Šlesera „šofera dēla” laikus. Četru mēnešu laikā Rebenoks ieguva ne vien Rīgas brīvostas valdes locekļa amatu, bet arī tika iecelts par „Latvenergo” padomes priekšsēdētāju, tā ar Nemiro akceptu nodrošinot sev milzu papildu ikmēneša ienākumus.