Sabiedrība
2020. gada 11. janvāris, 06:57

Toms Bricis: šobrīd Latvijā vienlaikus valda trīs gadalaiki

Jauns.lv

Tautā zināmais un cienītais meteorologs Toms Bricis savā video apgalvo, ka, spriežot pēc šī brīža laikapstākļiem, Latvijā, dažādās teritorijās vienlaikus par ietekmi cīnās trīs no četriem gadalaikiem.

“Latvijas piekrastē un Rīgā ziema nemaz nav iestājusies,” saka Bricis. Tas tā esot saskaņā ar Latvijas vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra (LVĢMC) noteikumiem, kuri paredz, ka meteoroloģiskā ziema sākas brīdī, kad piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir bijusi 0 grādi (pēc Celsija) vai zemāka.

Laikaposmā no 23. līdz 27. novembrim lielākajā Latvijas daļā šāds nosacījums izpildījās, taču ne piekrastes teritorijā (Liepājā, Ventspilī, Kolkā, Ainažos, kā arī citviet) un galvaspilsētā.

Šajās vietās lielākoties trīs līdz četras dienas valdījusi oficiālai meteoroloģiskajai ziemai nepieciešamā gaisa temperatūra.

Rudens, ziema vai pavasaris?

Tas gan vēl neesot viss. Latvijas austrumu daļā, kur ziema jau bija iestājusies, tā paguvusi arī beigties, jo iestājušies apstākļi, kuros piecas dienas pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra bijusi virs 0 grādiem (Celsija).

Austrumos notiekošo gan varot nosaukt par “draņķīgu ziemu”, taču, saskaņā ar Briča teikto un vadoties pēc noteikumiem izriet, ka Latvijas austrumos ziema jau ir beigusies un ir iestājies pavasaris, savukārt, piemēram, Rīgā vēl ir rudens.

Turklāt, ja nebūs piecu pietiekami salīgu dienu pēc kārtas, rudeni – brīdī, kad piecas dienas pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra sasniegs +15 grādu (Celsija) atzīmi – nomainīs vasara.

Bricis arī piemin, ka šis viss ir pamatīgs kalambūrs un liecina par to, ka LVĢMC būtu vērts aizdomāties par noteikumu mainīšanu, pielāgojot tos reālajam Latvijas klimatam.