foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
FOTO: Rīgas domei pieprasa izlabot saķēzīto kultūras pieminekli Vērmanes dārzā
Vēsturiskā strūklaka nu izskatās kā peldbaseins, teic pieminekļu aizstāvji.
Sabiedrība
2019. gada 27. decembris, 14:04

FOTO: Rīgas domei pieprasa izlabot saķēzīto kultūras pieminekli Vērmanes dārzā

Jauns.lv

Pieminekļu sargus un cilvēkus sociālajos tīklos pamatīgi sadusmojis Vērmanes dārza strūklakas pārveidošanas galarezultāts. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) pieprasījusi Rīgas domei novērst pašreizējo situāciju, atjaunojot strūklakas kādreizējo izskatu.

Fotogrāfijas ar Vērmanes dārza 150 gadus veco strūklaku vietnē “Twitter” sāka parādīties ap Ziemassvētkiem, iepretim sašutumam par to, cik bezgaumīgi izmainīts vēsturiskā objekta izskats.

Neapmierināto sabiedrības daļu ir grūti vainot – 19. gadsimta pilsētvides elements ticis pārklāts ar dažādu toņu zilām flīzēm un nu atgādina novecojuša akvaparka baseinu. Iepriekš strūklakas baseins bijis brūnā krāsā.

Rīgas domes patvaļa

NKMP Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris portālam Lsm.lv pastāstīja, ka dome vasaras sākumā veikusi tehniskus remontdarbus saistībā ar ūdens pievadi strūklakai.

Šādiem darbiem saskaņojums neesot vajadzīgs, taču, kā sabiedriskajam medijam uzsvēra NKMP pārstāvis, konkrētās vizuālās izmaiņas gan esot vajadzējis saskaņot. “Tā ir Rīgas domes patvaļa,” piebilda Asaris.

Uz to, ka vēsturiskais parka elements un valsts nozīmes kultūras piemineklis – strūklaka “Gadalaiki” – izremontēts kā parasts peldbaseins, sociālajos tīklos norādīja arī biedrība “Pilsēta cilvēkiem”.