foto: Paula Čurkste/LETA
Koalīcija vērtēs iespēju nākamgad paredzēt pusmiljona eiro komercmediju atbalstam
Raivis Dzintars atklāja, ka pēdējo gadu laikā būtiski samazinājies Latvijā ražotā mediju satura patēriņš.
Politika
2019. gada 21. oktobris, 19:53

Koalīcija vērtēs iespēju nākamgad paredzēt pusmiljona eiro komercmediju atbalstam

Jauns.lv / LETA

Koalīcija vērtēs iespēju nākamā gada budžetā paredzēt 500 000 eiro lielu atbalstu komerciālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem vietējā satura ražošanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā pēc koalīciju partiju veidojošās Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars, pēdējo gadu laikā būtiski samazinājies Latvijā ražotā mediju satura patēriņš, turklāt šīs tendences varētu arī turpināties. Politiskā spēka ieskatā, tas ir nacionālās drošības jautājums, ņemot vērā, ka kaimiņvalsts ļoti ievērojami palielinājusi līdzekļus mediju satura ražošanai.

VL-TB/LNNK priekšlikums bija koalīcijā vienoties par 500 000 eiro lielu atbalstu, ko konkursa kārtībā varētu saņemt komerciālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi satura radīšanai.

"Labā ziņa ir tā, ka ne no viena koalīcijas partnera nedzirdējām noraidījumu. Ne tik laba ziņa, ka nedzirdējām arī cietu "Jā!". Taču mēs saprotam, ka šis jautājums ir jāapspriež ar frakciju cilvēkiem, partiju valdēs," sacīja Dzintars, paužot optimismu, ka tā varētu būt viena no lietām, par ko koalīcijas partijas varētu vienoties kontekstā ar priekšlikumiem nākamā gada budžeta likumprojektam.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka atbalsts komercmedijiem ir apsverams, jo pie tik maza tirgus un iedzīvotāju skaita mediji un kultūra būtu tās jomas, kas jāatbalsta no publiskā finansējuma. Taču vienlaikus viņa uzsvēra, ka finansējuma piešķiršanai nepieciešams definēt konkrētus mērķus.

"Nebūtu pareizi turpināt praksi, kā nereti esam darījuši citās nozarēs, piemēram, izglītībā un veselības aprūpē, ierobežotos līdzekļus izsmērējot plānā kārtā, lai formāli sniegtu atbalstu, kas kādreiz pagarina agoniju kādai iestādei vai medijam, kuram citādi nebūtu izdzīvošanas iespējas," piebilda politiķe.

Pagaidām netiek atklāts, kur varētu ņemt šim priekšlikumam nepieciešamos līdzekļus. "Atļaujiet par šo jautājumu atbildēt brīdī, kad mums būs pieņemts lēmums. Lēmums vēl nav pieņemts, un esam diskusiju procesā," teica Dzintars, piebilstot, ka patlaban esot pamats optimismam par pozitīvu lēmumu.

Ņemot vērā valdību veidojošo partiju vienošanos nākamā gada likumprojektā to frakcijām atsevišķi priekšlikumus neiesniegt, rosinājums par 500 000 eiro atbalstu komercmedijiem varētu kļūt par vienu no koalīcijas kopīgajiem priekšlikumiem, par ko partijas varētu vienoties nākamās nedēļas laikā.

Kā ziņots, Latvijas Raidorganizāciju asociācija paziņojusi, ka 2020.gada Latvijas valsts budžets ne tikai neparedz nekādu papildu finansējumu sabiedriski nozīmīga satura veidošanai komerciālajos medijos, bet vēl samazina tiem iepriekš atvēlētos līdzekļus šāda satura veidošanai par 1,1 miljonu eiro. Turklāt šogad Saeima pieņēma un ar 1.jūliju stājās spēkā visa veida kredītu, līzingu un preču un pakalpojumu iegādes uz nomaksu reklāmas ierobežojumi, kas samazināja mediju reklāmas ieņēmumus 2019.gadā un būtiski samazinās tos 2020.gadā.

"Valsts realizētā politika attiecībā uz Latvijas informatīvo telpu ir tikai tāda, kas samazina vietējā satura apjomu un attiecīgi palielina Nacionālās drošības koncepcijā minētos draudus," pauž asociācija.

Jau vēstīts, ka Nacionālās drošības koncepcijā uzsvērts, ka attiecībā uz mediju daudzveidības nodrošināšanu svarīgs rīcības virziens ir radīt un piedāvāt konkurētspējīgu saturu, investējot gan sabiedrisko, gan komerciālo mediju attīstībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās