foto: AP/Scanpix
Patiesība nav Krievijas dienaskārtībā? BBC skaidro, vai tiešām Latvijā Hitlers ir populārāks par Hariju Poteru
Ādolfs Hitlers/Ilustratīvs attēls
Politika
2019. gada 9. oktobris, 10:16

Patiesība nav Krievijas dienaskārtībā? BBC skaidro, vai tiešām Latvijā Hitlers ir populārāks par Hariju Poteru

Jauns.lv

Viens no piemēriem Krievijas dezinformācijai par Latviju atrodams ziņu aģentūras portālā “Baltnews”. Tur atrodama publikācija, kas vēsta – Latvijā Hitlers ir daudz populārāks par Hariju Poteru. BBC žurnālists pārliecinājās, ka tie, protams, ir meli.

Konkrētā ziņu aģentūra pieder Kremlim. Kādas ziņas tur tiek publicētas? Viens no piemēriem, kuru min BBC žurnālists –Hitlera grāmata “Mana cīņa” (“Mein Kampf”) norādīta kā populārākā latviešu lasāmviela.

“Šo lasot rodas iespaids, ka Latvijā, Eiropas Savienības valstī, nacistu ideoloģija plaukst un zeļ,” videomateriālā secina Maskavas korespondents Stīvs Rozenbergs.

Eksperti iepriekš norādījuši, ka Krievijas mērķis ir radīt Eiropā šķelšanos un celt neslavu demokrātiskām valstīm. Krievija to noliedz. BBC žurnālists ieradās Latvijā, lai izpētītu Krievijas ziņu aģentūras apgalvojumus.

Rozenbergs apmeklēja lielākos grāmatu veikalus un pārliecinājās – nekas neliecina par Hitlera darbu popularitāti. 2018. gadā Jāņa Rozes grāmatnīcā nav pārdota neviena “Mana cīņa” grāmata, apliecināja grāmatnīcas pārstāve Ināra Beļinkaja.

Šāda grāmata pat nav pieejama. “Tas ir absurds. Pilnīga nepatiesība,” par to, ka starp latviešiem Hitlera grāmata ir populārāka par Hariju Poteru, saka grāmatnīcas pārstāve.

Nacionālajā bibliotēkā Hitlera grāmata trīs gadu laikā esot pieprasīta 139 reizes, bet Harija Potera grāmatas – 25 tūkstošus reižu. “Baltnews” Maskavā piekrita tikties ar BBC žurnālistu. 

Stīvs Rozenbergs: “Jūs virzāt Kremļa naratīvu.” 

Andrejs Starikovs, “Baltnews” galvenais redaktors: “Mēs esam Krievijas informācijas aģentūra. Ir tikai dabiski, ka oficiālais Krievijas naratīvs saskan ar mūsējo.” 

Stīvs Rozenbergs: “Bet Latvijā Harijs Poters ir populārāks par Hitleru.”

Andrejs Starikovs: “Šis temats nav politiskajā dienaskārtībā. Šodien ir vasara. Tas ir fakts. Bet diez vai BBC būtu interesanti taisīt par to materiālu.”