foto: LETA
Kariņam bažas, ka Purgailes izgāšanas gadījumā neviens cits uz FKTK amatu pretendēt negribēs
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Pretendentu atlases un atbilstības izvērtēšanas komisijas izvēlētā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes priekšsēdētāja amata kandidāte Santa Purgaile
Politika
2019. gada 9. oktobris, 09:01

Kariņam bažas, ka Purgailes izgāšanas gadījumā neviens cits uz FKTK amatu pretendēt negribēs

Jauns.lv / LETA

Ja Saeima līdzšinējo bankas "Citadele" valdes locekli Santu Purgaili neapstiprinās Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatā, tad uz šo amatu būs jārīko jauns konkurss, taču pastāv bažas, ka pēc pirmās objektīvi izraudzītās kandidātes izgāšanas neviens cits uz minēto posteni vairs negribēs pieteikties, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Premjers atzina, ka Purgailes apstiprināšana FKTK priekšsēdētājas amatā parlamentam "nav spiesta lieta", taču viņš pauda viedokli, ka nav pamata apšaubīt kandidāti, kuru objektīvi izraudzījusies paša likumdevēja noteikta pretendentu atlases komisija.

"Ja Saeima neapstiprina šo kandidāti, tad likums saka, ka mēs sākam šo procedūru no gala. Tie ir vismaz trīs mēneši. Bet tad man ir jautājums, kurš gan vairs pieteiksies uz šo konkursu? Jo būs dots signāls, ka politiķi nav gatavi atzīt objektīva konkursa iznākumu, politiķi grib to subjektīvo konkursu," iespējamo scenāriju Purgailes neapstiprināšanas gadījumā ieskicēja Ministru prezidents.

Valdības vadītājs atkārtoti uzsvēra, ka Purgaili FKTK vadītājas amatam vienbalsīgi virzīja uz 13.Saeimas pieņemta likuma pamata izveidota pretendentu atlases komisija, un nav neviena iemesla apšaubīt šīs komisijas slēdzienu. "Politiķi nav pieraduši, ka piedāvā kandidātu, kas nav politiski izraudzīts, bet šeit ir viens tāds kandidāts, kas nav politiski izraudzīts," iemeslus politiķu neviennozīmīgajam vērtējumam par Purgaili minēja Kariņš.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien atbalstīja Purgailes apstiprināšanu FKTK vadītājas amatā, taču gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

Valdības lēmums bija vienbalsīgs, vienīgi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) atkārtoja pirms nedēļas teikto, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks "Attīstībai/Par" (AP) joprojām neuzskata Purgaili par atbilstošu kandidāti FKTK vadītājas amatam, tomēr AP kā valdības loceklis uzticas premjeram.

Pēc lēmuma pieņemšanas Ministru prezidents pauda, ka ar to ir sperts vēl viens solis finanšu sektora "kapitālajā remontā". "Latvijai ir svarīga stabila un prognozējama finanšu sistēma, kā arī kompetents, spējīgs un neatkarīgs finanšu sistēmas uzraugs," uzsvēra premjers.

Kariņš pauda cerību, ka Saeima gala lēmumu par Purgailes iecelšanu amatā varētu pieņemt jau šonedēļ, lai pēc iespējas drīzāk būtu skaidrs, kurš turpmāk vadīs FKTK un kuri būs iestādes vadītāja vietnieki.

Savukārt Purgaile piebilda, ka viņa šo divu nedēļu laikā ir tikusies ar visu Saeimā pārstāvēto frakciju pārstāvjiem un izklāstījusi savu redzējumu par darbu FKTK un savām prioritātēm. Vienlaikus pirms Saeima pieņems gala lēmumu, viņa ir gatava atkārtoti tikties ar politiskajiem spēkiem.

Jau vēstīts, ka Purgaile tika izvēlēta FKTK padomes priekšsēdētāja amatā konkursā.

Purgaile kopš 2012.gada strādā bankā "Citadele". Sākotnēji viņa bija biznesa attīstības direktore, bet vēlāk - no 2017.gada - korporatīvo klientu apkalpošanas direktore. Purgaile ir arī bankas "Citadele" valdes locekle. Kopš 2017.gada potenciālā FKTK padomes priekšsēdētāja ir arī Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja. Iepriekš Purgailes darbavieta bija "SEB banka", kur viņa no 2009. līdz 2012.gadam vadīja privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam viņa vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.

Purgaile ir ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Viņa apguvusi arī vadības prasmju programma Vallenbergas institūtā (Wallenberg Institute) Zviedrijā. Purgaile teicami pārvalda angļu un krievu valodu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš žurnālistiem pauda, ka Purgailes iecelšana FKTK vadītājas amatā noslēgs vienu no valdības pieteiktā finanšu sektora "kapitālā remonta" posmiem. "Protams, ne viss ir izdarīts, tomēr mums būs ne tikai jauns FKTK likums un jaunas pilnvaras, bet arī potenciāli jauna vadītāja, kura varētu pārņemt grožus un virzīties uz priekšu," sacīja premjers.

Kariņš uzsvēra, ka viņš pilnībā uzticas FKTK vadītāja amata atlases komisijai, līdz ar to premjers pauda uzticību arī iestādes vadītājas amatam virzītajai Purgailei.

Kariņš atzina, ka viņš neredz nevienu iemeslu tam, lai valdība neatbalstītu Purgaili FKTK vadītājas amatā. "Purgaile amatam tika izvēlēta bez politiķu iesaistes, to izdarīja profesionāļi. Izvēle tika balstīta uz profesionāliem kritērijiem. Un tas ir veids, kādā jāatlasa padomes locekļi valsts uzņēmumu kapitālsabiedrībās," viņš sacīja.

Tāpat ziņots, ka Saeima šogad 8.jūlijā FKTK vadībā uz laiku iecēla FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāju Kristīni Černaju-Mežmali.

Pirms lēmuma par viņas iecelšanu amatā Saeimas vairākums balsoja par atlūgumus iesniegušo FKTK priekšsēdētāja Pētera Putniņa un FKTK priekšsēdētāja vietnieces Guntas Razānes atbrīvošanu no amata. FKTK priekšsēdētājs Putniņš un viņa vietniece Razāne 4.jūlijā iesniedza atlūgumus.