foto: LETA
Kariņš un Ģirģens ignorē tieslietu ministra Bordāna kritiku par drošības dienesta darbu
Neskatoties uz Bordāna (attēlā) kritiku, premjers un iekšlietu ministrs uzticas drošības dienestam.
Politika
2019. gada 24. septembris, 18:10

Kariņš un Ģirģens ignorē tieslietu ministra Bordāna kritiku par drošības dienesta darbu

Jauns.lv / LETA

Otrdien Ministru kabinetā izskatot Iekšlietu ministrijas izstrādāto Nacionālās drošības koncepciju, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) izmantoja iespēju kritizēt Valsts drošības dienesta darbu, tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) drošības dienesta darbu vērtēja atzinīgi.

Bordāna vērtējumā Valsts drošības dienesta darbs ir slepens un publikai nav zināmi tā pieņemtie lēmumi. Salīdzinājumam ministrs minēja Igauniju, kur informācija par kaimiņvalsts drošības dienesta paveikto ir publiski pieejama, piemēram, Igaunija nosauc notverto spiegu vārdus un uzvārdus.

Tāpat Bordāns kritizēja Valsts drošības dienesta paveikto finanšu noziegumu apkarošanas jomā. "Kā drošības dienestiem ir jāstrādā, lai novestu [valsti] līdz tādam kliņķim? Esam "Moneyval" sarakstā, Latvijas Banka ir bez prezidenta, bankas tiek likvidētas, bet lielākās bankas ir uz apdraudējuma sliekšņa," uzsvēra tieslietu ministrs.

Tikmēr iekšlietu ministrs Ģirģens aicināja kolēģi nejaukt Nacionālās drošības koncepciju ar valsts drošības plānu, jo pirmais ir visiem pieejams dokuments, bet otrs ietver klasificētu informāciju, kas tiek izskatīta atbilstošā kārtībā, proti, to cilvēku vidū, kam ir pielaide darbam ar valsts noslēpumu. Ģirģens piebilda, ka šodien valdībā skatītajam dokumentam nav saistības ar drošības dienestu darbu.

Ministru prezidents piebilda, ka Bordāna "personiskais uzbrukums drošības dienestiem ir interesants, bet nebūtisks attiecībā uz šodien valdībā skatīto jautājumu".

Vienlaikus premjers atzina, ka Bordāna uzdotie jautājumi ir svarīgi un tie būtu apspriežami īpaša valdības seminārā.

Pēc valdības sēdes premjers žurnālistiem atzina, ka, neskatoties uz Ministru kabineta sēdē izskanējušo tieslietu ministra kritiku, Kariņš pilnībā uzticas valsts drošības dienestiem.

Arī Ģirģens mediju pārstāvjiem norādīja, ka viņš uzticas drošības dienestiem, un tieši tāpēc valdība šā gada jūlijā lēma uz otru termiņu Valsts drošības dienesta vadītāja amatā iecelt Normundu Mežvietu.