foto: Publicitātes foto
Liepājā izrāda kara laika modi
Novadu ziņas
2019. gada 28. jūlijs, 06:28

Liepājā izrāda kara laika modi

Kas Jauns Avīze

Liepājas muzeja filiālē Liepāja okupāciju režīmos atklāta izstāde par Otrā pasaules kara laika modi. Arī tolaik par spīti apkārt valdošajām šausmām dāmas centās izskatīties eleganti, bet vienlaikus mode kļuva praktiska.

Skatāmi tērpi no pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas. Izstāde ir ne tikai par modi, bet, pateicoties Liepājas muzeja un Latvijas Kara muzeja krājuma priekšmetiem, vēstures liecībām no Ivara Vītola, Ingvildas un Andra Skābes privātkolekcijām, ļauj izjust dzīvi, noskaņojumu un centienus kara apstākļos. Izstādes vizuālo koncepciju veidojusi scenogrāfe Anna Heinrihsone.

No armijas aizgūtas detaļas

Kā uzsver izstādes veidotāji, Otrais pasaules karš satrieca ar cietsirdību un cinismu, atstājot spēcīgu ietekmi uz dažādām dzīves jomām, iespaidojot katru ģimeni un cilvēku personiski. Kara laikā radās īpašs modes stils, sievietēm bija jūtama tieksme apģērbu veidot praktiskāku, vīrišķīgāku, ar militāru siluetu. Tas atspoguļoja sabiedrības kopējo noskaņojumu un atbalstu karojošajiem tuviniekiem.

Jaunajā stilā bija jaušamas detaļas, aizgūtas no armijas formastērpiem – modē bija metāla pogas, uzšūtas kabatas, siksnas un uzpleči. Tērpos kā aktualitāte ienāca uzsvērti pleci, kas izpaudās žakešu un mēteļu, kleitu un kostīmu polsteros.

Augstāki apavi, lai ietu pa gruvešiem

Mainījās arī krāsu palete. Jaunais siluets bija veidots ar īsākiem svārkiem nekā iepriekšējās desmitgadēs, apavi bija uz augstas platformas, lai nesavainotu kājas, ejot pa nopostīto māju gruvešiem.

Modē nāca turbānveidīgas cepures un matu tīkliņš, kas bieži slēpa nemazgātos un nesakoptos matus. Dārgās zīda zeķes imitēja, ar brūnu zīmuli uzzīmējot vīli uz kailām kājām. Savdabīgi, ka par kara modes kliedzienu arī kļuva no krieviem pārmantotie sudrablapsu izstrādājumi.

Tērpus šuva no aizkariem un galdautiem

Kara laika tērpa izveidē izteikti jūtams bija deficīts. Labāk situētie un turīgākie vēl varēja rast ceļus materiāla ieguvei, tomēr bieži sievietes bija spiestas risināt šo problēmu radoši. Dāmas mēdza izmantot audumus, kas bija atrodami mājās – no aizkariem, galdautiem vai citur aizgūtus. Tērpu piegriezumā arī parādās interesanti risinājumi un detaļas.

Ja neizdevās atrast pietiekami iespaidīgu tērpu, tad neapšaubāmi galvenais kara laika modes akcents, kas tika plaši izmantots, bija sarkanas lūpas.

Eksponāti no Francijas un citām valstīm

Kad nacisti okupēja Parīzi, daudzi modes nami bija spiesti pārtraukt savu darbību, bet daži dizaineri emigrēja uz ASV. Izstādē var iepazīties ar kara laika tērpiem no Francijas modes namiem Lilli Ann, Maggy Rouf, Agnes Drecol. Izstādīti arī tērpi no Vācijas, Austrālijas, ASV un citām valstīm – modes namu un vienkārši prasmīgu šuvēju darinājumi.

foto: Publicitātes foto

Izstāde skatāma pilsētas muzeja filiālē Liepāja okupāciju režīmos K. Ukstiņa ielā 7/9 līdz 30. decembrim.