foto: Paula Čurkste/LETA
Odiozi antifašisti aicina Latvijā ievest "zaļos cilvēciņus" no Krievijas, jo te draudot pilsoņu karš
Margināla „antifašistu brandža” Latvijā pieprasa ievest Krievijas „zaļos cilvēciņus”, jo pie mums draudot gandrīz vai pilsoņu karš, lai no nojaukšanas pasargātu Pārdaugavas monumentu sarkanarmiešiem.
Sabiedrība
2019. gada 21. jūnijs, 06:11

Odiozi antifašisti aicina Latvijā ievest "zaļos cilvēciņus" no Krievijas, jo te draudot pilsoņu karš

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visnotaļ odioza kompānija, kura sevi dēvē par Starptautiskās miera uzturēšanas grupas Rīgas komiteju, izplatījusi aicinājumu Latvijā ievest Krievijas un NATO miera uzturēšanas spēkus, lai nepieļautu pieminekļa padomju karavīriem noārdīšanu Pārdaugavā, Uzvaras parkā, jo šāda darbība varot izraisīt masu nekārtības un pat asinsizliešanu, respektīvi – pilsoņu karu.

Šāds aicinājums tapis saistībā ar to, ka Saeimas Ārlietu un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas nolēmušas vērtēt Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu „Par Uzvaras pieminekļa demontāžu”, kas portālā manabalss.lv bija savākusi nepieciešamos 10 000 parakstus. Jāteic, ka parlaments vēl nekādu gala lēmumu nav pieņēmis, bet tā dēvētās „Miera komitejas” uzsaukumā teikts, ka pieminekļa nojaukšana ir pretrunā ar Latvijas un Krievijas Federācijas līgumu par kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību.

Pieminekļa nojaukšanas sekas ir neprognozējamas un apvaino pasaules antifašistisko kustību un lielu daļu Latvijas sabiedrības, teikts paziņojumā: „Gadījumā, ja plāns tiktu realizēts, Latvijas pilsētās jāieved Krievijas miera uzturēšanas kontingents, lai nepieļautu masu nekārtības un protestētāju asiņainu apspiešanu”. Lai uzsaukumam piešķirtu „autoritatīvu saturu”, tā autori piebilst, ka līdztekus krievu spēkiem Latvijā jāpiedalās arī NATO karavīriem. Šo savdabīgo dokumentu parakstījuši:

* Rejs Rižskijs (Latvija), kurš sevi dēvē par antifašistu dziedoni un izcēlies ar repošanu krievu skolu aizstāvības mītiņos. Viens no krievu šovinistu līderiem Vladimirs Lindermans par viņu teicis: „(Viņa) repa iekļūšanu skolās neapstādinās ne policija, ne valdība, ne „lojālie” skolu direktori”;

* Dmitrijs Linters (Igaunija), kurš pozicionējas, ka cilvēktiesību aizstāvis. Viņš „Nakts sardzes” jeb „Tallinas bronzas Aļošas” sargātājs, kurš protestēja pret pieminekļa padomju karavīriem pārcelšanu no Igaunijas galvaspilsētas centra uz Brāļu kapiem. Viņu 2007. gada aprīlī arestēja Igaunijas policija par masu nekārtību organizēšanu un Linters cietumā pavadīja septiņus mēnešus.

 * Johans Bekmans (Somija), seperātisko veidojumu Ukrainas teritorijā – „Luhanskas un Doņeckas tautas republiku” ideologs, Somijas antifašistu komitejas šefs. Savulaik viņš kā politologs ieguvis triju Somijas universitāšu docenta grādu, bet Helsinku tiesa viņam aizliegusi pasniegt Helsinku universitātē.

* Andrejs Buračevs (Moldova/Lielbritānija), kurš bijis Moldāvijas Komunistiskās partijas (pēc PSRS sabrukuma) dibinātāja un vēlākā Moldovas prezidenta Vladimira Voroņina padomnieks. Tagad viņš izdod Londonas krievu avīzi „Londonskij Kurjer”.

* Dmitrijs Jermolajevs (Krievija) – nedēļraksta „Rossijskije Vesti” galvenais redaktors. Viņš tiek uzskatīts par Krievijas ārējās izlūkošanas pārvaldes spiegu. No 2002. līdz 2005. gadam Jermolajevs strādājis par Krievijas vēstniecības Latvijā trešo sekretāru.

* Aleksejs Jesakovs, organizācijas „Krievijas tautiešu Eiropā” valdes loceklis. Viņš tiek uzskatīts par Krievijas organizētā „Nemirstīgo pulka” gājiena organizētāju 9. maijā Igaunijā.

Jauns.lv lūdza Valsts drošības dienesta (VDD) komentāru, vai VVD ir piefiksējis šo „Miera komitejas” tekstu un kā to vērtē. Lūk, atbilde: „Informējam, ka paziņojuma autori VDD ir zināmi kā personas, kuras piedalās Krievijas informatīvās ietekmes aktivitāšu īstenošanā. VDD vērtējumā šī ir kārtējā Krievijas informatīvās ietekmes aktivitāte, kuras mērķis ir veicināt Krievijas ģeopolitisko interešu sasniegšanu Latvijā, ar provokatīviem un patiesībai neatbilstošiem apgalvojumiem cenšoties vērsties pret Latvijas sabiedrības saliedētību. Kā tas raksturīgs Krievijas informatīvās ietekmes aktivitātēm, arī šajā paziņojumā kārtējo reizi notikumi Latvijā ir interpretēti Krievijas ģeopolitisko interešu sasniegšanai izdevīgā gaismā".
 
Šo marginālo paziņojumu patiesībā neviens nopietni nav uztvēris, pat Kremļa kontrolētie mediji to nav steiguši pārpublicēt vai komentēt, bet sociālās saziņas vietnēs un krievu šovinistu portālos šis teksts ir ieguvis zināmu publicitāti. Tai pašā laikā jāuzsver, ka par augstākminētās „Miera uzturēšanas grupas” darbību līdz šim nekas nav bijis dzirdēts. Var spriest, ka šai gadījumā sapulcējušies skandalozi antifašistu kompānija, izdomājuši savai „brandžai” nosaukumu un sacerējusi vēl skandalozāku paziņojumu.