foto: LETA
Augstākā ēka Zaķusalā varēs būt līdz 17 stāviem
2019. gada 5. maijs, 05:55

Augstākā ēka Zaķusalā varēs būt līdz 17 stāviem

Jauns.lv

Rīgas dome atbalstījusi Zaķusalas lokālplānojumu, arī teritorijas izmantošanas un apbūves saistošos noteikumus, kas noteiks tās attīstību turpmāko 25 līdz 30 gadu laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vairākkārt šo jautājumu skatot atbildīgajās komitejās, domes opozīcija vislielāko satraukumu pauda par to, ka pašvaldība nav veikusi mērījumus, kādu ietekmi uz veselību varētu atstāt elektromagnētiskais starojums, kas rastos, dzīvojot Televīzijas torņa tuvumā. Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Zinta Miķelsone informē, ka saņemta informācija no institūta Bior par šādu mērījumu veikšanu. “Patlaban mums ir tikai mutiska informācija par to, ka veikto mērījumu rezultāti atbilst normas robežām un ir pat zemāki. Pētnieki mērījumus veikuši 30 metru augstumā virs zemes,” teic Miķelsone.

Deputāts Mārcis Kūlis (Jaunā konservatīvā partija) aicināja lēmuma pieņemšanu atlikt līdz brīdim, kad par mērījumiem būs saņemti rakstiski apliecinājumi gan no "Bior", gan Veselības inspekcijas. Koalīcijas vairākums lokālplānojumu un saistošos noteikumus tomēr apstiprināja.

Plānojums izstrādāts, pamatojoties uz 2016. gadā uzvarējušo metu konkursa rezultātu, kas paredz, ka Zaķusalā nākotnē būvēs dzīvojamo ēku kompleksu, biznesa un zinātnes centrus.
Veikta transporta plūsmas izpēte, sociālās infrastruktūras un ainaviskais novērtējums, lūgti ornitologu un biotopu aizsardzības ekspertu atzinumi. Satiksme tiks pārvirzīta vairāk uz salas iekšieni, bet krastmala vairāk nekā 25 metru platumā piemērota gājēju un riteņbraucēju vajadzībām. Augstākā ēka Zaķusalā varēs būt 17 stāvus augsta. Teritorija gar Mazo Daugavu tiks saglabāta kā dabiskā krastmala.

Zaķusalas projektu plānots īstenot vairākās būvniecības kārtās. Lai pilnībā īstenotu visas plānotās apbūves, nepieciešami 25 līdz 30 gadi. Zaķusalas attīstītāji ir SIA "Zaķusala estates". Uzņēmumam pieder 12 hektāri zemes starp Televīzijas torni un Salu tiltu. Uzņēmums dibināts 1992. gadā, reģistrētais pamatkapitāls ir 6,15 miljoni eiro, 75% pieder SIA "Merks", 25% norvēģu uzņēmumam "ZE-Holdings". 2016. un 2017. gadā uzņēmums saimniecisko darbību nav veicis un strādājis ar 118 185 eiro zaudējumiem.