foto: LETA
Pēc reformas pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu plāno samazināt par teju 1000
Sabiedrība
2019. gada 10. aprīlis, 14:49

Pēc reformas pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu plāno samazināt par teju 1000

Kasjauns.lv/LETA

Pēc administratīvi teritoriālās reformas pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu plāno samazināt no 1614 līdz 686 deputātiem, trešdien preses konferencē informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Iepazīstinot ar administratīvi teritoriālās reformas teritoriālā iedalījuma projektu, Pūce stāstīja, ka ievēlējamo deputātu skaita samazināšanas mērķis ir nodrošināt vienmērīgāku pārstāvniecību, atbilstoši iedzīvotāju skaitam, racionālāk organizēt pašvaldību komiteju darbību, kā arī nodalīt izpildvaru no lēmējvaras.

Reformas autori piedāvā republikas nozīmes pilsētās Rīgā un Jūrmalā saglabāt esošo pašvaldības deputātu skaits. Rīgā tie ir 60 deputāti, bet Jūrmalā - 15 deputāti.

Pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits būs līdz 30 000 iedzīvotājiem, ievēlētu 15 deputātus. Tajās pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits ir no 30 001 līdz 60 000 iedzīvotājiem - 19 deputātus.

Savukārt pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits ir no 60 001 līdz 100 000 iedzīvotājiem, ievēlētu 23 deputātus. Šāds iedzīvotāju skaits tiek plānots jaunveidojamās Rēzeknes, Ogres un Jelgavas pašvaldībās.

Ja pašvaldībā iedzīvotāju skaits pārsniegs 100 001 iedzīvotāju, tad varēs ievēlēt 25 deputātus. Atbilstoši plānotajām reformām, šādu deputātu skaitu varētu ievēlēt tikai Liepājas un Daugavpils pašvaldību iedzīvotāji.

Ministram tika vaicāts, kā nodrošinās pašreizējā Ozolnieku novada pārstāvniecību jaunajā teritorijā. Viņš teica, ka mērķis ir panākt, lai iedzīvotājiem no pašreizējām pašvaldībām būtu iespēja ievēlēt vismaz vienu vai vairākus deputātus apvienotajā pašvaldībā.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Daugavpils, Rīga un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.