foto: Facebook
Latvijā briest dzelteno vestu nemieri? Aicina uz protestiem pie Saeimas
Visnotaļ mistiska domubiedru grupa „Latvijas tautas demonstrācija” aicina Latvijā gāzt pastāvošo varu.
Sabiedrība
2019. gada 14. janvāris, 07:05

Latvijā briest dzelteno vestu nemieri? Aicina uz protestiem pie Saeimas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aktīvistu grupa „Latvijas tautas demonstrācija” savā „Facebook” profilā aicina tautu 22. janvārī pulcēties pie Saeimas nama, uzvilkt dzeltenās vestes un pieprasīt „varas maiņu” – jaunas vēlēšanas un Krišjāņa Kariņa valdības neapstiprināšanu. Zīmīgi, ka demonstrācija vēl nemaz nav pieteikta un to it kā atbalstot partija KPV LV (tā minēts iniciatoru internetā publicētajā uzsaukumā), kura pati piedalās Kariņa valdības veidošanā.

KPV LV no „Latvijas tautas demonstrācijas” norobežojas un tās izrīcības dēvē par tipisku provokāciju.

Demonstrācijas organizatori skaidro savus mērķus

Latvijas tautas demonstrācijas ierosinātāja ir līdz šim plašākā politiskā kustībā neizpaudusies Mārīte de Bruin, kura Jauns.lv pauda:

“Jā, mēs atbalstīsim KPV LV un Aldi Gobzemu, bet ne grupa, ne demonstrācija nav KPV LV organizēta. Mēs esam grupiņa, kas pati izdomāja to organizēt, lai protestētu pret to, ka valdība ignorē vēlētāju vēlmi. Tā ir tīri mūsu iniciatīva un vienīgais sakars ar KPV LV ir tas, ka mēs viņus atbalstam.

Demonstrācijas ideja radās man, kad redzēju cilvēku komentāros sašutumu par notiekošo valdībā. Bet tālāk par to arī neviens netika. Valdība jau neies lasīt “Facebook” komentārus. Tā nu es izveidoju “Facebook” grupu ar nosaukumu “Latvijas tautas demonstrācija”.

Tad man pievienojās vēl trīs administratori, kuri palīdz organizēšanas darbos uz vietas - Druvis Ziņğis, Santa Jaunzema un Juris Mēmele. Man vienai bez viņu palīdzības nekas nebūtu sanācis. Es pārsvarā tikai koordinēju.
 
Mēs visi esam KPV LV un Alda Gobzema atbalstītāji. Pēc mūsu domām, kaut arī mediji viņus nomelno, šī partija ar Aldi priekšgalā ir vienīgā, kas ir tuvāk tautai. Un jau ir pierādījuši ka dara visu tautas labā.

Demonstrācijas mērķi: * Protests pret “Vienotības” valdību. Deputātiem bija jāturpina mēģinājumi veidot valdību ar partijām kas bija pirmajā trijniekā. Bija jāmēģina atrast kopēja valoda, nevis pie pirmās neizdošanās jaunās partijas atraidīt un izvēlēties partiju, kura nebija vinnējusi vēlēšanas. Pēc mūsu domām tā ir bezkaunīga tautas vēlmes ignorēšana. * Neatļaut deputātiem, kuri netika ievēlēti, ieņemt ministru vai kādu citu amatu Saeimā. Arī tas ir solis pret vēlētāju gribu. * Ārkārtas vēlēšanas. Tā kā Jaunā konservatīvā partija un citas vecās partijas nepilda vēlētājiem dotos solījumus un ir tos apkrāpušas ar tukšiem solījumiem, tad šiem vēlētājiem jādod iespēja vēlēt par jaunu.

Pasākums piektdien pēcpusdienā tika oficiāli pieteikts. Pēc datiem, kas mums uz šo momentu zināmi, ieradīsies ap 200 demonstrantu. Demonstrācija notiks pie Saeimas ēkas 22. janvārī. Tā kā tajā momentā daudz deputātu nebūs uz vietas, tad viņiem tiks izsūtīti ielūgumi - prasības ierasties caur e-pastu".

“Sažņaudzās sirds par visiem Latvijas iedzīvotājiem”

foto: No personīgā arhīva
Atgriežoties Latvijā pēc dzīves Nīderlandē Mārītei de Bruin sažņaudzās sirds par Latvijas iedzīvotājiem, kuri cieš badu un nevar dzīvot “normālu dzīvi”, un viņa nolēma organizēt protesta akciju pie Saeimas.

Par to, kas de Burin pamudinājis rīkot “tautas demonstrāciju” viņa Jauns.lv pastāstīja: “Es vienmēr esmu interesējusies par politiku, bet nekad vēl tik dedzīgi neesmu aizstāvējusi kādu politisko spēku, kā tagad to daru aizstāvot KPV LV un Aldi Gobzemu. Jo pēc manām domām agrāk nav bijuši tādi politiskie spēki, kas ir bijuši manas enerģijas un intereses vērti. Arī ekonomiskie un politiskie apstākļi valstī mani ir pamudinājuši sākt rīkoties. To apjēdz visi, ka tā turpināties vairs nevar.

Gribu piebilst, ka KPV LV un Aldim Gobzemam nav nekāda sakara ar šo demonstrāciju. Tā ir tīri tautas iniciatīva un vēlme izpaust savas domas un nostāju.

Pati strādāju tūrisma un outdoor produktu veikalā Nīderlandē. 

Dzīvojot šeit un redzot kas notiek Latvijā sažņaudzas sirds par visiem Latvijas iedzīvotājiem kuri cieš badu un kuriem nav iespējas uz normālu dzīvi. Tajā ir vainojama valdības attieksme pret tautu un tās labklājību. Līdzšinējā valdība ar savu rīcību ir parādījusi, ka viņi valsts intereses uzskata svarīgākas par tautas interesēm. Bet aizmirst ka valsts bez tautas pastāvēt nevar. Tautas interesēm būtu jābūt augstāk par visu! Ar demonstrāciju gribam panākt lai valdība sāk ieklausīties tautas balsī”.

Vervē spēcīgus vīriešus Apsardzes kordonam

Ideju par dzelteno vestēm protesta ierosinātāji nošpikojuši no frančiem, kuri pērnā gada novembra vidū ietērpušies dzeltenās vestēs protestēja pret plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu. Īsā laikā dzelteno vestu kustība pārrauga vardarbīgos protestos ar automašīnu dedzināšanu un veikalu izlaupīšanu, kuros piedalījās gan labējie, gan kreisie ekstrēmisti. Pamazām šī kustība pārņem arī citas Eiropas valstis. Nu, pēc visa spriežot, tā atnākusi arī līdz Latvijai. Ja iesākumā Francijā protestētājiem bija konkrētas un arī racionālas prasības, tad tagad protesti jau notiek tikai tādēļ, lai vispār pret kaut ko protestētu, nepapūloties izvirzīt konkrētas prasības. Vai tā nebūs arī Latvijā?

"Dzelteno vestu" protesti Francijā pārtop nekārtībās

Francijas pilsētu ielās sestdien atkal izgājuši "dzelteno vestu" kustības protestētāji, vienlaikus valdības pārstāvis sakariem ar presi uzstājīgos aktīvistus raksturojis kā ...

gallery icon
32

Ka protesta akcija varētu iecerēta visai apjomīga liecina, piemēram, tas, ka kāds apņēmies protestētājus vest no Vidzemes uz Rīgu, bet kāds apdrukas kantoris nodrošināt dzelteno vestu apdruku ar tekstu: „Par varas maiņu. Par tautas gribu. Laiks rīkoties”. Tāpat aktīvisti aicina pieteikties apsargus Apsardzes kordonam - spēcīgus vīriešus no 21 līdz 55 gadu vecumam. Kaut kur arī tiekot drukātas skrejlapas, kuras demonstrantiem tikšot izsniegtas līdzko viņi ieradīsies uz protesta akciju.

Par apsargu nepieciešamibu de Bruin saka: “Apsargi ir vajadzīgi jebkurā gadījumā. Jo ir jābūt gataviem uz provokāciju no ārpuses. Nekādā ziņā negribu nevienu pakļaut vardarbībai vai agresijai.

Loģiski ka nevaru dot 100% garantiju ka nekas nenotiks, jo neesmu pareģe, kas var zināt nākotni. Bet mēs darām visu, kas mūsu spēkos lai visiem demonstrantiem nodrošinātu drošību. Apsargi ir jau pieteikušies. Puiši to darīs brīvprātīgi, un ir bijušie profesionāļi”.

Apdrukas tekstu protestētājiem un dzeltamajām vestēm apņēmusies izveidot firma “Apdrukas bode”. Uz Jauns.lv jautājumu, vai tas ir “Apdrukas bodes” biznesa vai pārliecības projekts, tika saņemta tās īpašnieka Viļņa Vecmaņa atbilde: “Klients ienāca ar savu vesti - palūdza apdrukāt, apdrukāju. To var izdarīt jebkurā apdrukas vietā. Tas, ka ielika “Facebook” un sanāca, ka pareklamēja, - paldies. Politiskā pārliecība - jā, es balsoju par pārmaiņām”.

De Bruin par “Apdrukas bodes” saistību ar tautas demonstrāciju saka “Apdrukas kantoris Čaka ielā nepiedalās demonstrācijā. Viņi ir tikai izdrukājuši dažas vestes pēc dažu demonstrantu personīgās iniciatīvas. Demonstrācijas organizatori nesauc visiem vilkt vestes, bet neesam tiesiski tās aizliegt. Jo uzskatām, ka vestes var iztulkot tā, ka sauc cilvēkus uz agresiju. Tas tiks arī komunicēts mūsu grupā. Mūsu demonstrācijai nav agresīvu mērķu. Pazīšanās zīme demonstrantiem ir atstarojošās lentītes ap roku”.

Savukārt par kāda Valmieras autoservisa iesaisti demonstrantu pārvadāšanā no Videzemes uz Rīgu viņa saka: “Par autoservisa apņemšanos atvest demonstrēt gribētājus uz Rīgu tālākā informācija un koordinēšana būs divu dienu laikā atrodama demonstrācijas “Facebook” grupā”.

„Sabotāža un troļļošana”

Kā akcijas atbalstītāji tiek minēta partijas KPV LV un tās caurkritušais premjera kandidāts Aldis Gobzems. Pati partija gan no šī visa norobežojas.

Parijas līderis Artuss Kaimiņš Jauns.lv pauda: „Tā dēvētās „Latvijas tautas demonstrācijas” lapa jeb kustība „Facebook” izveidota haotiskā veidā. Ar KPV LV tai nav vekāda saistība. Tā ir sabotāža, troļļošana, lai parādītu, ka KPV LV ir neprognozējama. Nevienu, kas “Facebook” aicina pievienotes šai demonstrācijai es nepazīstu. Tiek aicināts šai demonstrācijai arī ziedot kaut kādu naudu. To nevajag darīt! Man par šo visu nav nekādu ziņu, aicinu tajā nepiedalīties. Attiecībā uz jaunās valdība izveidu jāsaka, ka mēs esam potenciālie sarunu partneri”.

Arī KPV LV valdes locekle, Saeimas deputāte Linda Liepiņa Jauns.lv teica: „Politiskās partijas KPV LV valde nav skatījusi jautājumu ne par šādas demonstrācijas organizēšanu, ne arī par atbalstīšanu”.

"Dzelteno vestu" protesti Parīzei nodarījuši katastrofālus postījumus

gallery icon
67

KPV LV Saeimas deputāts Aldis Blumbergs Jauns.lv piebilda: “Manā rīcībā nav ziņu par to, ka partija KPV LV būtu iesaistīta ar atbalstu vai kā savādāk minētajā pasākumā. Neesmu arī dzirdējis par šādu partijas valdes vai jebkuras institūcijas lēmumu. Šāds pasākums arī nav apspriests iknedēļas biedru sanāksmēs otrdienās partijas birojā”.

KPV LV politiskie partneri neizpratnē

Tāpat KPV LV partneri valdības veidošanā ir visnotaļ pārsteigti. Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas  konsultante Dace Kalniņa Jauns.lv informēja: „Nacionālā apvienība saista šīs demonstrācijas organizēšanu ar mēģinājumu ietekmēt valdības veidošanas procesu. Mūsu rīcībā nav vairāk informācijas par plānotās demonstrācijas norisi, kā iespējams uzzināt publiski”.

Savukārt Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Krišjānis Feldmans Jauns.lv pauda: “Mēs neesam saņēmuši nekādu oficiālu informāciju no KPV LV par to, ka viņi kā organizācija organizē vai piedalās kādā publiskā pasākumā, kas vērsts pret iespējami ātrākas valdības, kurā nebūtu “Saskaņa” un ZZS, apstiprināšanu. No publiski pieejamas informācijas, tai skaitā Jauns.lv publicētā video, kur redzams, ka Francijas “dzelteno vestu” protesta dalībnieki sazinās krievu valodā, secinām, ka pastāv aizdomas “dzelteno vestu” protesta akciju saistībai ar Krievijas specdienestiem, kuru mērķis ir kūdīt iedzīvotājus pret jebkādu varu, kuras sastāvā nav pretvalstiskie spēki, piemēram, “Saskaņa”. Šajā sakarā JKP norobežojas no konkrētā publiskā pasākuma, ja tāds tiešām tiek rīkots”.

Saeimas „Attīstībai/Par!” frakcijas konsultante Nelda Otvare Jauns.lv teica: „Latvijas likumdošana paredz, ka iedzīvotājiem ir tiesības organizēt sapulces, gājienus un piketus, kā arī piedalīties tajos. Šīs brīvības ir svarīgas. Saeimas frakcijas „Attīstībai/Par!” vadītājs Daniels Pavļuts ir pats personīgi sazinājies ar partijas KPV LV līderiem un viņi noliedz dalību „Latvijas tautas demonstrācijas” protesta akcijas rīkošanā, bet neizslēdz, ka pasākuma rīkošanā varētu būt iesaistīti KPV LV partijas biedri, jo iestāšanās process šajā partijā ir ļoti vienkāršs. Tāpat arī nevienam nav noslēpums, ka Latvijā ir politiskie spēki, kas ir ieinteresēti, lai Krišjāņa Kariņa valdība neizdotos. Mūsu rīcība nav nekāda sīkāka informācija par protesta akcijas norises kārtību vai runātājiem”.

Pastāv radikālu provokāciju riski

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Uģis Vidauskis Jauns.lv pavēstīja: „Varu vēl piebilst, ka pašvaldība visus sapulču, gājienu un piketu pieteikumus nosūta drošības struktūrām izvērtēšanai. Ja policijai ir kādi iebildumi par kādu pasākumu, tad viņi informē pašvaldību, kura rīkojas saskaņā ar likumu (veic pārrunas ar organizatoriem, ierobežo vai aizliedz, atkarībā no konkrētiem iebildumiem un situācijas)”.

Valsts drošības dienests (VDD) Jauns.lv informēja: „VDD ir informēts par 22. janvārī pie Saeimas ēkas plānoto akciju un savas kompetences ietvaros pievērsīs uzmanību pasākuma norisei. Jāņem vērā, ka jebkura publiska pasākuma laikā pastāv risks, ka to savu mērķu īstenošanai var izmantot radikāli noskaņotas personas.
  
VDD vērš uzmanību, ka līdz šim konkrētais pasākums līdz (piektdienas pēcpusdienai) nav ticis pieteikts likumā noteiktajā kārtībā. Šī iemesla dēļ sabiedrisko kārtību un drošību nodrošinošo institūciju rīcībā nav informācijas par personām, kas atbildīgas par pasākuma drošību. Norādām, ka minētie apstākļi būtiski palielina iespējamu provokāciju riskus no radikāli noskaņotu personu puses.

Atgādinām, ka par iepriekš nepieteikta pasākuma rīkošanu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 174.3 pantu ir paredzēta administratīva atbildība”.

Atbilstoši likuma pantam par sapulču, gājienu un piketu, kā arī publisko izklaides un svētku pasākumu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām līdz 2900 eiro.

Tomēr piektdienas pēcpusdienā pieteikums par akcijas rīkošanu ir pieteikts. Vidauskis Jauns.lv pauda: „Pašvaldībā ir saņemts privātpersonas pieteikums par piketa rīkošanu pie Saeimas minētajā datumā ar mērķi: „Pret Kariņa veidotu valdību. Pret Saeimā neievēlētu pilsoņu ieņemt ministru amatus un par ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu”. Pieteikums saņemts likumā noteiktā kārtībā, pašvaldības rīcībā šobrīd nav informācija, kas liktu veikt kādas ierobežojošas darbības”.