foto: REUTERS/SCANPIX
Rīgā šodien viesojas britu princis Edvards un grāfiene Sofija
Veseksas grāfs un grāfiene.
2018. gada 9. oktobris, 07:44

Rīgā šodien viesojas britu princis Edvards un grāfiene Sofija

Jauns.lv / LETA

Latviju oficiālā vizītē šodien un 10.oktobrī apmeklēs Veseksas grāfs, Lielbritānijas princis Edvards un viņa dzīvesbiedre, grāfiene Sofija, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šodien plkst.11 plānota oficiālā sagaidīšanas ceremonija pie Rīgas pils, bet plkst.11.20 notiks oficiālā fotogrāfēšanās un parakstīšanās viesu grāmatā.

Veseksas grāfs un grāfiene Rīgas pilī tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un viņa kundzi Ivetu Vējoni, kā arī plkst.11.45 piedalīsies svinīgā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Savukārt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā plkst.12.10 grāfs un grāfiene svinīgi dāvinās grāmatu Tautas grāmatu plauktam.

Vizīte veltīta Latvijas valsts simtgadei un stiprinās abu valstu divpusējās attiecības, kurās īpaša nozīme ir drošības un ekonomiskās sadarbības jautājumiem, kā arī latviešu diasporas jautājumiem.

Paredzēts, ka Lielbritānijas princis ar dzīvesbiedri 10.oktobrī ieradīsies arī Lietuvā, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi prezidentes Daļas Grībauskaites padomniece Živile Didžgalviene.

Veseksas grāfs iepriekš Latvijā viesojās 2016.gadā, lai pasniegtu Edinburgas hercoga starptautisko apbalvojumu, ko piešķir jauniešiem, kuri guvuši panākumus starptautiskās jauniešu pašaudzināšanas programmas "Award" ietvaros, kā arī popularizētu pašu programmu un tās sniegtās iespējas un ieguvumus Latvijas jauniešiem.

Princis Edvards ir trešais, jaunākais Lielbritānijas karalienes Elizabetes II dēls un desmitais rindā uz Apvienotās Karalistes troni.

Savukārt Sofijas pilna laika darbs ir karaliskās ģimenes pienākumi, viņa pārstāv gan karalieni Elizabeti II, gan apmeklē daudzas pašas izvēlētas labdarības un cita veida organizācijas. Viņas interešu lokā ir gan cilvēku ar īpašām vajadzībām atbalstīšana, gan akluma novēršana attīstības valstīs, gan lauksaimniecība un mode.

Kancelejā norādīja, ka Lielbritānija ir viens no svarīgākajiem Latvijas partneriem - abas valstis cieši sadarbojas gan divpusēji, gan arī Eiropas Savienībā (ES), NATO un citās starptautiskajās organizācijās. Lai arī Lielbritānija izstājas no ES, Latvija turpinās ciešu un izvērstu sadarbību ar Lielbritāniju, īpaši drošības un tirdzniecības jautājumos.

Lielbritānija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas un Baltijas reģiona valstu sabiedrotajiem drošībā un aizsardzībā. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Lielbritānija ir sniegusi ievērojamu palīdzību aizsardzības struktūru veidošanā, reģionālās sadarbības attīstīšanā, kā arī apmācību jomā. Gan Rīgā izvietotajā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā, gan NATO spēku integrācijas vienībā strādā Lielbritānijas eksperti, norādīja kancelejā.

Tāpat Lielbritānija regulāri piedalās militārās mācībās, NATO gaisa patrulēšanā Baltijas gaisa telpā un saskaņā ar NATO 2016.gada Varšavas samita lēmumu pilda NATO daudznacionālā bataljona ietvarnācijas pienākumus Igaunijā, kas ir nozīmīgs ieguldījums visa Baltijas reģiona drošībā.

Latvijai un Lielbritānijai ir cieša sadarbība izglītībā. Ar Britu padomes atbalstu tiek organizēti dažādi kursi, semināri, konferences un skolotāju apmācības. Lielākā daļa Latvijas augstskolu ir noslēgušas sadarbības līgumus ar Lielbritānijas augstskolām, kas paredz studentu, pasniedzēju un zinātnieku apmaiņu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat Latvijai un Lielbritānijai ir arī cieša sadarbība kultūrā, aptverot gandrīz visas kultūras jomas. Regulāra sadarbība norisinās gan kino, mūzikas, literatūras un vizuālās mākslas jomās, gan arī starp teātriem, muzejiem un nacionālajām bibliotēkām. Aprīlī Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm goda viesu statusā piedalījās Londonas grāmatu tirgū, savukārt septembrī Latvijas mākslinieks Artūrs Analts ar ekspozīciju "Matter to Matter" ieguva galveno balvu Londonas Dizaina biennālē.

Lielbritānijā dzīvo lielākā Latvijas diaspora ārvalstīs - vismaz 100 000 iedzīvotāju. Strādājot Lielbritānijā, latvieši sniedz ieguldījumu gan Lielbritānijas, gan arī Latvijas labklājības vairošanā, kā arī stiprina mūsu cilvēku personiskās saites, uzsvēra kancelejā.