foto: Facebook
Pēc akreditācijas atņemšanas skandalozajai "Biznesa koledžai" vadība slepus dibina jaunu apšaubāmu skolu
Skandalozās “Latvijas Biznesa koledžas” vadība slepus veido jaunu izglītības iestādi.
Tava izglītība
2018. gada 23. septembris, 21:26

Pēc akreditācijas atņemšanas skandalozajai "Biznesa koledžai" vadība slepus dibina jaunu apšaubāmu skolu

LTV "de facto"

Skandalozās “Latvijas Biznesa koledžas”, kurai pirms diviem gadiem atņēma akreditāciju, vadība nodibina jaunu izglītības iestādi un par to jau saņemtas sūdzības. Par to ziņo LTV raidījums “de facto”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LTV atgādina, ka “Latvijas Biznesa koledžai” (LBK) akreditāciju atņēma 2016 gada nogalē. Tā aicinājusi uz Latviju ārvalstniekus un iekasējusi naudu par mācībām, bet, kad potenciālajam studentam atteikta uzturēšanas atļauja, naudu atpakaļ neatdeva. Dažus mēnešus pēc akreditācijas atņemšanas LBK Normunds Gūtmanis uzsācis biznesu no jauna – jau kā “Vadības koledžas” īpašnieks. Vairākām Latvijas iestādēm pienākušas vēstules no ārvalstnieka, kas sūdzas par LBK darbību. Students esot ieskaitījis daļu no maksas par pirmo semestri, taču uzturēšanās atļauju Latvijā nesaņēma dēļ sliktām angļu valodas zināšanām un vājās izpratnes par mācību iestādi. Pilsonības un Migrācijas lietu pārvalde konstatēja, ka ir nelegālās migrācijas risks. Vadības koledžas īpašnieks skaidro, ka nauda nu jau atmaksāta un pie vainas esot negodprātīgie starpnieki: ”No aģentūras puses bija... Es to sauktu par krāpniecību. Pārbaudot “pa skaipu” angļu valodas zināšanas, cilvēks runā ļoti labi, bet cits cilvēks aizgāja kārtot dokumentus”.

“de facto” norāda, ka “Vadības koledžas” īpašnieki nevis dibinājuši jaunu izglītības iestādi, bet no Latvijas baptistu draudžu savienības nopirkuši “Kristīgas Vadības koledžu”, kura pirms tam vairākus gadus nav varējusi piesaistīt studentus. Darījums bijis ar norunu – Kristīgās vadības koledža iziet studiju virziena vērtējumu un tikai tad ienāk jaunie īpašnieki. Par akreditāciju atbildīgie apgalvo – par to, ka pēc akreditācijas uzradīsies citi īpašnieki, nav zinājuši. Koledžas īpašnieku maiņa jāreģistrē divās iestādēs – Augstākās izglītības padomē un Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Teorētiski padomei bija iespēja organizēt ārkārtas pārbaudi – lai pārliecinātos, ka jaunie īpašnieki ar neviennozīmīgo reputāciju būs labi saimnieki. To izvēlējušies nedarīt. Izglītības kvalitātes valsts dienests uzsācis pārbaudi – to veicinājusi jau pieminētā studenta sūdzība. Tā laikā vērtēs ne tikai studentu piesaistīšanu, bet arī pašu mācību procesu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās