foto: LETA
Levits atbalsta Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā
Egils Levits.
Politika
2018. gada 15. maijs, 10:29

Levits atbalsta Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā

Jauns.lv

“Tā ir pilnīgi normāla situācija, ja parlaments kompromisa ceļā panāk vienošanos par kādu kandidātu. Problēma ir drīzāk tas, ka šis kompromiss nav atklāts – tas ir aizklāts balsojums,” Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Mana balss", norādot, ka viņam nav iebildumu pret to, ka pašreizējā sistēmā Valsts prezidentu ievēl Saeima.

Uz jautājumu, vai pēc 2015. gada vēlēšanām, kurās viņu neievēlēja, viņš nav apvainojies, Levits atbildēja noraidoši: “Absolūti nē!”

Savukārt Saeimas deputāts Ringolds Balodis (Nacionālā Apvienība) diskusijā pauda viedokli, ka pašreizējā sistēma būtu jāmaina, jo pietiek tikai ar vienu Saeimas deputātu, lai izvirzītu kandidātu prezidenta amatam: “Ja runā par iesaistīšanos Latvijas sistēmā, viens deputāts var izvirzīt kandidātu, kas, manuprāt, ir murgs. Normāli valstīs ir 20% vai pat 30% deputātu. Ja mēs runājam par Latvijas ievēlēšanas modeli, viņš neko diži labs nav.”

Komentējot Latvijas Reģionu apvienības (LRA) aicinājumu ieviest izmaiņas likumā un noteikt, ka par Valsts prezidenta amata kandidātiem pirms balsojuma Saeimā būtu jāsavāc 50 000 iedzīvotāju parakstu, Balodis bija skeptisks. Viņš uzskata, ka rezultāts nemainītos, jo galavārds tāpat būtu Saeimai. “Ja mēs šo normatīvo regulējumu, ko LRA piedāvāja, noliktu tajā laikā, es dziļi apšaubu, ka Egils [Levits] tomēr tiktu. Viss būtu tāpat,” sacīja Saeimas deputāts.