foto: LETA
Atvadīsies no mūžībā aizgājušā Līvānu goda pilsoņa un Latvijas lepnuma Jāņa Auzāna
Sabiedrība
2017. gada 16. decembris, 09:03

Atvadīsies no mūžībā aizgājušā Līvānu goda pilsoņa un Latvijas lepnuma Jāņa Auzāna

LETA

Šodien plkst.12 Līvānu novada Turku pagastā, Draudzes kapsētas kapličā notiks atvadīšanās no Līvānu Goda pilsoņa, Latvijas lepnuma, ilggadējā un nopelniem bagātā dambretes trenera Jāņa Auzāna, aģentūru LETA informēja Līvānu novada pašvaldībā.

Auzāns tiks apbedīts dzimtā Jersikas pagasta Škaparu kapsētā.

Auzāns dzimis 1923.gada 31.martā Jersikas pagasta Auzānos, četru bērnu ģimenē. Viņa tēvs bija kalējs, vecākiem bija arī sava saimniecība.

Auzāns mācījās Līvānos, pabeidza Līvānu komercskolu, bet tad sākās karš un jaunietim, kā jau daudziem tajos laikos, nācās dienēt vācu leģionā. 1944.gadā iesaukts leģionā, izgājis kara takas līdz pat Berlīnei, kritis gūstā, piedzīvojis badu un smagu darbu gūstekņu nometnēs, tomēr saglabājis stipru garu un skaidru sirdi, izdzīvoja un atgriezās dzimtajā Latvijā. Par šiem smagajiem gadiem Auzāns stāsta savā monogrāfijā "Likteņa dzirnavās".

Pēc kara sastapa savu otro pusi – Ģertrūdi – meiteni no Kaunatas, kura bija norīkota darbā Līvānu pienotavā. Laulībā piedzimuši divi dēli, viņam ir pieci mazbērni.

Jaunībā Auzāns strādāja par ugunsdzēsēju un papildus arī par auto instruktoru, bet tad radās iespēja studēt augstskolā un iegūt augstāko izglītību inženierzinātnēs. Pēc augstskolas pabeigšanas Auzānu uzaicināja darbā Līvānu stikla fabrikā par galveno mehāniķi, kur viņš nostrādāja lielāko daļu darba mūža.

Līdztekus darbam šis vienmēr enerģiskais un ar augstām prāta spējām apveltītais cilvēks aizrāvās ar mehāniku arī brīvajā laikā. Daudzi viņa izgudrojumi Padomju Savienībā tika atzīti, novērtēti un pat izmantoti ražošanas procesā dažādās rūpnīcās.

Visu mūžu Auzāns ir spēlējis dambreti un šahu, bet tikai pēc aiziešanas pensijā kļuva par dambretes treneri. Laiks parādīja, ka viņš ir ne vien talantīgs cilvēks, bet arī izcils pedagogs, kas spēj gan sniegt zināšanas, gan iedvesmot savus audzēkņus, iemācīt viņus nepadoties, būt cīnītājiem.

Auzāns profesionāli un nesavtīgi atdevis sevi pedagoga darbam. Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolā par sporta treneri dambretē nostrādāja līdz 93 gadu vecumam. Viņš bija vecākais praktizējošais dambretes treneris Latvijā.

Līvānu dambretes komandas Latvijas mēroga čempionātos ir ieguvušas 20 godalgotas vietas, no kurām piecas reizes ir bijušas čempionu godā. Individuāli šajā laikā Latvijas mērogā ir iegūtas 36 medaļas, no kurām 11 - augstākā kaluma. Trenera Auzāna audzēkņi ar panākumiem ir startējuši Eiropas čempionātos. Pasaules čempionātā 2012.gadā tika izcīnīta 8.vieta, bet Eiropas čempionātā 4.vieta.

Auzāns ir pirmais līvānietis, kurš saņēmis apbalvojumu “Līvānu Goda pilsonis” (2008.gadā). 2012.gadā ieguva nacionāla mēroga apbalvojumu “Latvijas lepnums”, bet 2014.gadā apbalvots ar Latvijas Valsts Aizsardzības fonda "Lāčplēsis Goda zīmi.