foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Pasaulslavenā smagās mūzikas grupa “Cradle of Filth” klipa tapšanu uztic latviešu māksliniekam
Latviešu komandas veidotais mūzikas video izdevies vizuāli piesātināts un teatrāls, sasaucoties ar grupas radītās mūzikas noskaņu.
Kultūra
2017. gada 13. jūlijs, 06:20

Pasaulslavenā smagās mūzikas grupa “Cradle of Filth” klipa tapšanu uztic latviešu māksliniekam

Edvīns Rakickis

Kasjauns.lv

11. jūlijā smagās mūzikas fanus sasniedzis britu ekstrēmā metāla grupas “Cradle of Filth” jaunākais mūzikas video, kura režisors ir pašmāju mākslinieks Artūrs Bērziņš. Viktorijas laikmeta gotiskās literatūras noskaņām bagātā klipa tapšanā Artūra vadībā piedalījušies arī daudzi citi latviešu speciālisti un aktieri, tostarp Dailes teātra aktieris Kaspars Zāle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dziesma “Heartbreak And Seance” būs viena no 22. septembrī gaidāmā albuma “Cryptoriana - The Seductiveness of Decay” kompozīcijām.

Videoklipa tapšanā bez režisora Artūra Bērziņa piedalījušies arī citi latvieši – kameras operators Ivo Skanstiņš, montāžas speciāliste Lāsma Ābele, dizaineres Evija Džonsone un Ulla Perkune, grima mākslinieces Viktorija Safronova, Eva Hel un Zane Žilinska.

Aktieru lomās darbojušies Laura-Daina Upeniece un Kaspars Zāle, savukārt producēšanas darbus veikušas Guna Stahovska, Gunta Bāriņa.

Kadri no videoklipa filmēšanas:

Nobeiguma ainā Lauru Dainu-Upenieci aizstāj pašmāju māksliniece Keita Morfeja.

Uz sadarbību aicinājis grupas līderis

Šī gan nav pirmā Artūra Bērziņa sadarbība ar ekstrēmā metāla zvaigznēm “Cradle of Filth”. Iepriekš Artūrs strādājis pie grupas 2015. gada albuma (“Hammer of The Witches”) vāciņa dizaina.

"BBC UK Rock" topā šis albums pēc iznākšanas ieguva otro vietu, aiz mega populārās grupas "Muse" albuma “Drones”.

Uz sadarbību Artūru jau 2014. gadā paaicinājis pats grupas līderis Denijs "Filth" (Daniels Loids Deivijs).

"Šoreiz man tika uzticēts pilnīgi viss, kas ir saistīts ar jaunā albuma vizuālajiem aspektiem - diska vāks, bukleta un publicitātes materiālu ilustrācijas, grupas tēls un fotosesiju režija, un, protams, videoklips," sarunā ar portālu Kasjauns.lv stāsta Artūrs.

Botičelli Venēra, kā nekrofila sapnis

Grupas jaunajā videoklipā caur simboliskiem tēliem izstāstīts dziesmas teksta sižets, kurā uz britu Impērijas tā laika koloniālo karu fona risinās kāda personīga traģēdija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Britu karavīrs, kuru atveido Dailes teātra aktieris Kaspars Zāle, karā mirst un viņa līgava, kuru spēlē latviešu modele Laura Daina-Upeniece, nespēj samierināties ar viņa bojāeju. Ņemot vērā tā laika apmātību ar spiritismu, mūsu varone iet uz garu izsaukšanas seansu un ar "Ouija" dēļa starpniecību mēģina nodibināt kontaktu ar savu mīļoto. Taču smeldzīgais dialogs caur spiritisko dēli nesniedz patiesu apmierinājumu - starp viņiem joprojām ir nostājusies nāve. Rezultātā galvenā varone izdara pašnāvību un aizsaulē viņi beidzot atkal satiek viens otru," scenāriju izskaidro režisors.

"Šo stāstu nolēmu atspoguļot caur klasiskās kultūras atsaucēm – piemēram, bēres un fināla aina ir atpoguļotas caur Mikelandželo Pietas motīvu, bet pašnāvniece ir attēlota kā Šekspīra “Hamleta” varone Ofēlija, kas Viktorijas laikmeta glezniecībā bija viens no izplatītākajiem motīviem. Arī uz albūma vāka ir tieša atsauce uz kultūras mantojumu – Botičelli Venēra attēlota tanatofīliskajās noskaņās, gliemežnīcas vietā viņa kāpj ārā no maza zārciņa kā tāds nekrofila sapnis," turpina Artūrs.

Artūra Bērziņa pamatnodarbošanās ir glezniecība. Mākslinieks ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju un jau pierādījis sevi kā vienu no oriģinālākajiem latviešu māksliniekiem.

Viņa daiļrades galvenā tematika – vīrieša un sievietes attiecības, sociālas un politiskas problēmas, kas tiek izgaismotas un attēlotas ar izsmalcinātiem, fantastiskiem tēliem.

Ar Artūra Bērziņa aktivitātēm var iepazīties mākslinieka mājaslapā vai sociālajos tīklos.