foto: Ray Tank/LNP/REX/Vida Press
Anglijas latviete Aiga par savu draudzeni degošajā tornī: "Viņa gribēja izlēkt pa logu ar visu bērnu"
Latvijas pilsone Aiga portālam Kasjauns.lv atklāj savas emocijas pēc traģēdijas Londonā. Nelaimīgajā mājā dzīvoja viņas draudzene.
Sabiedrība
2017. gada 16. jūnijs, 06:35

Anglijas latviete Aiga par savu draudzeni degošajā tornī: "Viņa gribēja izlēkt pa logu ar visu bērnu"

Kasjauns.lv

Portālam Kasjauns.lv kļuvis zināms, ka ugunsgrēkā izdegušajā Londonas daudzstāvu namā “Grenfell Tower” mitinājās arī kādas latvietes paziņas. Aiga atklāj, kādām šausmām liktenīgajā naktī bija pakļauta viņas draudzene ar piecgadīgo dēlu.

Latvijas pilsone Aiga Kensingtonas rajonā dzīvo jau vairāk nekā 10 gadu. “Pulksten četros no rīta man sāka nākt īsziņas – lūdziet par mums, mūsu mājas ir sadegušas!"

Visu nakti bija dzirdami apkārt lidojošie helikopteri. Mums ir piecus gadus vecs dēls, kuru nākamajā dienā nelaidām uz sadegušajam tornim tuvumā esošo skolu – Avondale Park Primary School –, jo baidījāmies, ka māja varētu sabrukt,” sarunā ar portālu Kasjauns.lv izstāsta ugunsgrēka aculieciniece Aiga.

Ugunsgrēks "Grenfell Tower" augstceltnē

Vienā no Londonas augstceltnēm naktī uz trešdienu izcēlies plašs ugunsgrēks, kura apdzēšanā iesaistīti aptuveni 200 ugunsdzēsēji.

gallery icon

Todien skolu ieskāvušas ugunsdzēsēju mašīnas, avārijas departamenta strādnieki un mediķi.

Vīrs izglābj māti un dēlu no drošas nāves

Aiga izstāsta, ka tornī, kuru skārusi drausmīgā ugunsnelaime, dzīvoja kāda viņas draudzene, kurai arī ir piecus gadus vecs dēls. Kā atklāj latviete, draudzenes vīrs viņu atturējis no pagalam drausmīga izmisumā pieņemta lēmuma.

“Mūsu bērni kopā gāja bērnudārzā, un mūsu ģimenes joprojām uztur sakarus; abi puikas ir viena vecuma. Paldies Dievam, mūsu bērna draugs ar vecākiem izglābās, jo dzīvoja ēkas 7. stāvā. Taču pēcāk uzzināju, ka tajā brīdī, kad visapkārt bija dūmi un liesmas – viņa [draudzene] bija gatava lēkt ārā pa logu ar visu bērnu. Viņas vīrs atrāva sievieti no loga, un kaut kā viņi tomēr izglābās,” draudzenes pārdzīvoto atstāsta Aiga.

Nākamajā dienā uz Aigas tālruni nemitīgi nāca ziņas par to, kas ir nepieciešams ģimenēm, kuras ugunsgrēkā pazaudēja visu.

foto: Aculiecinieka foto
Palīdzības sniedzēju lūgums ziedot ugunsnelaimē cietušajiem.

“Tika ziedots apģērbs, apavi, higiēnas un tualetes piederumi. Pat vēlu vakarā ap desmitiem saņēmu SMS, kurā bija teikts, ka joprojām ir nepieciešams zīdaiņu ēdiens, kā arī apģērbs zīdaiņiem un pavisam maziem bērniem.

Man šķita neticami, ka ēku joprojām ieskāva liesmas pat 22.00 vakarā,” iespaidos dalās latviete.

Netālu esošais dzīvoklis smako pēc deguma

Kā zināms, ugunsgrēka sekas skārušas arī blakus esošos namus. Pašas Aigas dzīvoklis ir piesūcies ar deguma smaku.

“Ielās nedzird bērnu balsis. Ap 8.30 mazie parasti ierodas skolā, taču šobrīd te ir nedabisks klusums. Netālu ir redzams melns rēgs – sadegušais “Grenfell Tower”.

Daudzi cilvēki joprojām nav atrasti, un mēs pieņemam, ka mirušo skaits varētu pieaugt. Šī ir karsta diena, taču, tā vietā, lai priecātos, mēs sērojam,” pauž Aiga.

foto: Aculiecinieka foto
Tālumā redzamais "melnais rēgs" - izdegušais "Grenfell" tornis.

Jau ziņots, ka Londonas daudzstāvu nams “Grenfell Tower”, kas izdedzis līdz stadijai, ka tajā vairs nav iespējams dzīvot, tika uzcelts pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados.

Lielākoties mājā mita vidusslānis, proti, visi 120 dzīvokļi tajā bija vienistabnieki vai divistabu.

Ugunsgrēka iemesli pagaidām neskaidri

Londonas daudzstāvu nams "Grenfell Tower" tika uzcelts pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados.

Nodegušais "Grenfell tower" toreiz un tagad

Ēka celta septiņdesmitajos gados, un par lielu naudu atjaunota tikai nesen. Nu viss ir sadedzis.

gallery icon

Divas dienas pēc postošās ugunsnelaimes joprojām nav zināms iemesls, kāpēc naktī uz trešdienu liesmas pārņēma 24 stāvus augsto ēku.

Ugunsgrēks prasījis vismaz 17 cilvēku dzīvības, daudzi joprojām skaitās bezvēsts pazuduši, slimnīcās ievietoti apmēram 80 pacientu. Divdesmit personu stāvoklis ir kritisks.