Kā tagad dzīvo bijušais miljonārs Aldis Ozols?
Sabiedrība
2009. gada 28. maijs, 17:52

Kā tagad dzīvo bijušais miljonārs Aldis Ozols?

Jauns.lv

Latvijā ekonomiskā krīze krietni paretinājusi arī miljonāru sarakstu un miljonāra statusu šogad zaudējuši apmēram 300 cilvēki. Savulaik par turīgo miljonāru dēvētais Aldis Ozols pēc nekustamo īpašumu tirgus kraha atzīst, ka atteicies no ekstravagantā dzīvesveida un pa pilsētu pārvietojas kājām.

­­ 

­

Nesen Aldi Ozolu sastapām Rīgas kafejnīcā „ExVelvets”, kur risinājās krievu fotogrāfa Andreja Saļikova Tibetas ceļojumu aprakstu grāmatu prezentācijas pasākums. „Uz glamūrīgajām sabiedrības krējuma ballītēm jau sen vairs neeju. Tagad apmeklēju tikai tādus pasākumus, kas bagātina manu garīgo pasauli, nevis iedzeršanām ar dārgu apģērbu izrādīšanu,” atzīst agrākais miljonārs.

No autovadītāja par kājāmgājēju

Mediju uzmanības lokā Aldis Ozols nokļuva pirms četriem gadiem, kad iegādājās dzeltenu „Hummer” markas apvidus auto. Pēc neilga laiciņa līdzīgu auto viņš uzdāvināja arī toreizējai draudzenei. Uzņēmējs neslēpa savu labklājību un laipni izrādīja eleganto dzīvokli pašā Vecrīgas sirdī, Doma laukumā. Ozols iemantoja arī pasākumu rīkotāju interesi un saņēma ielūgumus uz smalko aprindu ballītēm, uz kurām viņu vizināja algots privātais šoferis. Pirms diviem gadiem ekstravagantais uzņēmējs iegādājās tūkstošiem vērtu „Rolls Royce Phantom” limuzīnu, kas vēlāk gan izrādījās Ozola dzīvesveidam pārāk nepraktisks un tika nomainīts pret sportisko „Porsche Cayenne” džipu, bet pēc tam aizstāts ar „Cadilliac Escalade” apvidnieku. Nu arī tā vairs nav.

„Tas laiks bija jāizdzīvo,” tagad par sevi mazliet pasmaida Aldis Ozols. „Nu pa pilsētu pārvietojos kājām. Sabiedrisko transportu neizmantoju, taču reizēm pavizina draugi ar saviem auto. Tagad kopā ar dēliņu brīvdienās bieži pastaigājamies pa Rīgas parkiem, pabarojam baložus un pīles,” par dzīvi nesūdzas Aldis Ozols, kurš jau ilgāku laiku iepirkšanos lielveikalos nomainījis pret lētākām vietām. „Iepērkos tikai un vienīgi Centrāltirgū. Tur ir lieliska, svaiga produkcija, un neviens lielveikals nevar piedāvāt tādu klāstu. Uzskatu, ka tirgus apzināti tika noniecināts, lai popularizētu lielveikalus. Arī, parēķinot cenu amplitūdu, tās nesalīdzināmi atšķiras. Šajos laikos arī tam ir jāpievērš uzmanība,” sapratis bijušais miljonārs.

Kļūst par gidu kalnos

Aizvadītā gada nogalē laikraksti vēstīja, ka Aldis Ozols nonācis kreditoru gūstā un viņa īpašumi apķīlāti. Aldis finansiālās grūtības nenoliedz un bilst, ka „naudīgais laiks” esot aiz muguras. „Paši redzat, kas visapkārt notiek!” viņš nosaka. Laikā, kad bizness jucis un brucis, vislielākais atbalsts uzņēmējam bijusi viņa ģimene. „Esmu ļoti pateicīgs sievai Diānai, ka viņa bija ar mani kopā tad, kad man gāja visgrūtāk. Viņa bija tā, kura mūs saturēja kopā, deva dzīvei jēgu, kā arī spēku un sparu jaunam cēlienam,” dzīvesbiedres atbalstu novērtē Ozols.

Pašlaik no materiālām vērtībām viņš pārgājis pie garīgajām, bet biznesu nomainījis pret gida darbu. „Ir doma desmit domubiedru kompānijā doties uz Tibetu. Esmu tur bijis divas reizes — mērojis kājām 53 kilometrus garo svētceļojumu svētā Kailaša kalnā, pietiekami daudz uzzināju arī, lasot attiecīgo literatūru. Varētu teikt, ka esmu kļuvis par gidu — pēc vairāku interesentu ierosinājuma šoreiz uz Tibetu došos jau kā nolīgts grupas vadītājs,” atklāj Aldis, piebilzdams, ka, sakārtojoties ekonomiskajai situācijai valstij, viņš varētu atgriezties biznesā. „Pavisam aizgājis no tā neesmu! Biznesa lietas tagad ir tikai nopauzētas. Laiks rādīs, kad un kā darbošos tālāk.”

Pievēršas svarcelšanai

Par Austrumu filozofiju Aldis Ozols interesējas jau vairākus gadus. Tagad viņš kļuvis arī par kaismīgu jogas nodarbību apmeklētāju. „Tas ir garīgais seminārs, kurā meditējam, izzinām jogas filozofiju un meklējam saskaņu sevī. Esmu pabijis nodarbībās pie dažādiem jogas pasniedzējiem,” neslēpj Aldis, kurš nu jau ilgāku laiku nopietni pievērsies arī fiziskajām aktivitātēm. „Agrāk katru rītu braucu uz Jūrmalu un skrēju vairākus kilometrus gar jūras krastu. Tagad sestdienās un svētdienās skrienu vai eju ātrā solī 15 kilometru garu apli pa pilsētas nomali. Tonusu uztur arī sporta zāles apmeklēšana. Hobija līmenī nodarbojos ar svarcelšanu un piedalos arī „Jokerkluba” iekšējās sacensībās. Pateicoties uzrādītajiem labiem rezultātiem, par trenēšanos sporta klubā man nav jāmaksā, jo esmu saņēmis balvā bezmaksas abonementu,” gandarīts ir Aldis.

Politiskajai situācijai valstī uzņēmējs līdzi nesekojot, jo mājās televīziju neskatoties. „Neesmu lietas kursā arī par televīzijas šoviem. Kopš pats piedalījos šovā „Divas zvaigznes” un piedzīvoju to visu no iekšienes, interese ir apsīkusi,” secina Aldis, kurš pirms apmēram pusotra gada TV ekrānos demonstrēja dziedātprasmi tandēmā ar aktrisi Raimondu Vazdiku. „Vakarus labāk izmantoju lietderīgi, lasot grāmatas,” atklāj Ozols.

Jautāts, vai nav bijis grūti sadzīvot ar labklājības līmeņa straujajām izmaiņām, viņš nopietni teic: „Par dzīvi nesūdzos. Katram dzīvē pienāk periods, kad sāc izvērtēt, kādas ir tavas vērtības. To, ka nauda nav svarīgākais, esmu secinājis pilnīgi noteikti.”

Inta Mengiša / Foto: Mārtiņš Purviņš, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Tēmas