Koncertzāles naudu atvēlēs okupācijas piemiņai
Sabiedrība
2009. gada 9. jūnijs, 22:10

Koncertzāles naudu atvēlēs okupācijas piemiņai

Jauns.lv

Rīgas koncertzāles celtniecībai piešķirto naudu paredzēts atvēlēt Okupācijas muzeja rekonstrukcijai un okupācijas upuru piemiņas memoriālam.

Tā kā ekonomiskās krīzes iespaidā ir “nogremdēta” mūsdienīgās akustiskās koncertzāles būvniecības projekta Rīgā uz AB dambja īstenošana, bet naudu šim mērķim Ministru kabinets jau atvēlēja 2004. gadā, tagad valdība lemj, kam šīs finanses novirzīt. Ar Ministru kabineta īpašu rīkojumu paredzēts atļaut 272 871 latu, kas bija paredzēti akustiskajai koncertzālei, atvēlēt Okupācijas muzeja rekonstrukcijai un piemiņas memoriāla tehniskā projekta izstrādei.

Kompleksa Strēlnieku laukumā idejas, tāpat kā “Gaismas pils”, autors ir arhitekts Gunārs Birkerts. Memoriāla projekta izstrādei un priekšdarbiem jau ir iztērēts vairāk nekā pusmiljons latu. 292 000 latu iztērējusi Kultūras ministrija, organizējot arhitektonisko konkursu un izstrādājot skiču projektu. 158 929 latus Rīgas dome atvēlējusi detālplānojuma izstrādei, Okupācijas muzeja biedrība klāt “piesviedusi” vēl 94 000 latu.

Muzeja rekonstrukciju un memoriālo veidos, ņemot vērā Birkerta izstrādāto arhitektonisko ideju. Projekta realizācijai miljons latu bija iecerējusi atvēlēt Aizsardzības ministrija, bet tagad ministrija krīzes iespaidā ir atteikusies no nodoma investēt muzeja rekonstrukcijā.

Kultūras ministrija savā sagatavotajā informatīvajā ziņojumā uzsver, ka “padomju okupācijas upuru piemiņas kompleksa realizāciju nav iespējams atlikt, neapdraudot projekta īstenošanu”, jo Rīgas dome jau esot apņēmusies veikt muzejam pieguļošās Grēcinieku ielas rekonstrukciju.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA