Sabiedrība
2009. gada 3. jūlijs, 14:20

EDSO Parlamentu Asambleja staļinisko PSRS pielīdzina fašistiskajai Vācijai

Jauns.lv

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentu Asambleja (PA) piektdien pieņēmusi rezolūciju par Molotova-Ribentropa paktu, aģentūru BNS informēja Saeimas Preses dienests.

Saeimas deputāts un EDSO PA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Eglītis (Tautas partija) paskaidroja, ka rezolūcijā "Sadalītā Eiropa atkal apvienota" ("Divided Europe Reunited") kā vienlīdz noziedzīgi novērtēti gan staļinisma, gan nacisma totalitārie režīmi, ziņo BNS.

Tajā norādīts, ka divdesmitajā gadsimtā Eiropa pieredzējusi divus galvenos totalitāros režīmus - nacismu un staļinismu - un abi šie režīmi nodarījuši lielu postu un noziegumus pret cilvēci.

Asambleja aicina valstis skaidri un nepārprotami nosodīt totalitārismu, kā arī nepieļaut staļinisma un nacisma režīmu pagātnes glorificēšanu.

"Diskusijas par rezolūciju bija plašas, un panāktā vienošanās Latvijai ir īpaši nozīmīga vēsturiskā konteksta dēļ," uzsvēra Latvijas delegācijas vadītājs.

Minēto rezolūciju ierosināja Lietuvas deputāte Vilija Aljaknaite-Abramikiene un Slovēnijas deputāts Roberts Batelli.

Pret rezolūcju ļoti asi iebilda Krievijas pārstāvji, sakot, ka tā esot vēstures izvarošana - PSRS, kas uzvarēja fašismu, nevar tikt pielīdzināta fašistiskajai Vācijai.

Viļņā notiekošajā PA sesijā plaši runāts arī par drošību Kaukāza reģionā, jo īpaši Gruzijā. Līdz ar to asambleja pieņēma arī vairākas citas rezolūcijas par starptautiski aktuāliem jautājumiem, tostarp par drošības situāciju Afganistānā un Irānā.

EDSO PA izveidota 1990.gadā un apvieno 320 parlamentāriešus no 56 organizācijas dalībvalstīm.

PA Latvijas delegācijas sastāvā ir trīs tautas kalpi - Eglītis, Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs") un Gunārs Laicāns ("Pilsoniskā savienība"). Asamblejas dalībnieki pulcējas vairākas reizes gadā, lai apspriestu plašu jautājumu loku, kas attiecas uz EDSO galamērķa sasniegšanu - drošības garantēšanu visā EDSO reģionā.

kasjauns.lv