Triju Zvaigžņu ordenis Pugačovai?
Sabiedrība
2009. gada 14. oktobris, 12:04

Triju Zvaigžņu ordenis Pugačovai?

Jauns.lv

Pamatīgu jezgu sacēlis bijušā Jūrmalas mēra Ģirta Trenča ierosinājums – piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni vairākiem konkursa „Jaunais vilnis” rīkotājiem – komponistiem Igoram Krutojam un Raimondam Paulam, konkursa organizatoriskās komitejas priekšsēdētājam Aleksandram Šenkmanam, kā arī Dzintaru koncertzāles mākslinieciskajam vadītājam Ļevam Ostrovskim.

Eļļu ugunī pielēja komponists Imants Kalniņš, kurš TV pateica to, ko no viņa neviens negaidīja - ordeni pirmām kārtām ir pelnījusi Alla Pugačova.

Kāpēc bijušais Jūrmalas mērs Trencis nācis klajā ar ierosinājumu par ordeņu piešķiršanu ārvalstu brigādei? Izrādās, jautājums par iespējamo apbalvojumu Jūrmalas domē pieņemts šaurā lokā, klātesot dažiem par kultūras jomu atbildīgajiem cilvēkiem. Viens no argumentiem – valsts neesot pateikusies cilvēkiem, kuri nu jau vairākus gadus Jūrmalā organizē vērienīgu pasākumu, kurš, jāatzīst, dažas dienas gadā pilsētai dod vērā ņemamus ienākumus. Un vēl – konkurss ir stiprinājis Latvijas attiecības ar Eiropas, NVS, Āzijas, Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm.

Interesanti, ka par sava priekšgājēja nodomiem neko nav zinājis pilsētas tagadējais mērs Raimonds Munkevics, kurš ir pazīstams kā čakls „Jaunā viļņa” pasākumu apmeklētājs.

Raimonds Pauls, atbildot uz jautājumu par apbalvojumu, izcēla tikai vienu cilvēku – viņš neiebilstu, ja ordeni saņemtu Krutojs.

Savukārt komponists un Saeimas deputāts Imants Kalniņš TV jautājumu par apbalvojumiem pagrieza pavisam negaidītā rakursā – viņaprāt, ordeni pirmkārt būtu pelnījusi Alla Pugačova.

Tuvākajās divās trīs nedēļās kļūs skaidrs, vai vakar Ordeņu kapituls ir pieņēmis lēmumu par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu arī "Jaunā viļņa" rīkotājiem, raksta "Neatkarīgā". Pagaidām to nav iespējams uzzināt, jo atbilstoši Valsts apbalvojumu likumam par Ordeņu kapitulu tā sēdes ir slēgtas un tajās notikušo debašu saturs nav izpaužams. Tos publiskos reizē ar pilnu apbalvojamo sarakstu oficiālajā laikrakstā.

Raidījums „Nekā personīga” iepriekš informēja, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju,  

pretenzijas pret ordeņu piešķiršanu esot ir Ārlietu ministrijā, kurai jāsniedz atzinums par ikvienu apbalvošanai pieteikto ārzemnieku. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš savu viedokli vēl nav paudis.

Līdz šim Triju Zvaigžņu ordenis vai goda zīme piešķirta tikai piecām Krievijas personām, 81 – ASV pavalstniekam, 61 – Zviedrijas un 53 – Francijas pilsoņiem.

Kasjauns.lv/Foto:LETA