Mazsalacā it kā nokritušais meteorīts izrādījusies "Tele2" reklāmas akcija
Sabiedrība
2009. gada 26. oktobris, 19:11

Mazsalacā it kā nokritušais meteorīts izrādījusies "Tele2" reklāmas akcija

Jauns.lv

Lielo ažiotāžu izraisījušais it kā nokritušais meteorīts Mazsalacā izrādījies vien mobilo sakaru operatora "Tele2" reklāmas akcija.

Par to informēja SIA "Tele2" mārketinga un tirdzniecības direktors Jānis Spoģis. "Mazsalacas meteorīts - tā ir "Tele2" iniciatīva un tās mērķis ir panākt to, ka Latvijas sabiedrība notic sev un redz, ka ar vienu interesantu un unikālu ziņu mēs varam būt medijos gan šeit, gan citur pasaulē," viņš pastāstīja, piebilstot, ka šis bija gadījums, kad uzskatāmi varēja redzēt, ka vienas diennakts laikā ir iespējams panākt Latvijas vārda izskanēšanu visur pasaulē saistībā ar kādu pozitīvu ziņu. "Protams, ir cilvēki, kam tas patīk un kam tas nepatīk," viņš gan atzina, piebilstot - ja kādam tas nepatīk, tad tiek lūgta piedošana.

Tāpat Spoģis apliecināja, ka valstij visi izdevumi tiks kompensēti. "Mēs to visu kompensēsim, valsts nauda šeit nebūs iesaistīta, to es varu garantēt," viņš uzsvēra.

Mazsalacā svētdien vakarā atrasts liels krāteris, kuru pēc sākotnējās versijas varēja būt izveidojis kāds no debesīm nokritis objekts. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Zemes dzīļu daļas vadītājs Uldis Nulle aģentūrai BNS pirmdienas rītā pauda, ka, pēc viņa domām, tas ir meteorīts.

Astronomi jau pirmdienas rītā par šādu versiju izteica šaubas, jo meteorīti parasti pēc nokrišanas uz zemes neturpina degt. Aculiecinieku uzfilmētajā videomateriālā redzama liela bedre, kuras dibenā turpina degt pagaidām nenoskaidrota viela.

Apkārtni izpētīja Radiācijas drošības centra speciālisti un konstatēja, ka radiācija objekta apkaimē nav vērojama. Nav konstatēts arī ķīmisks piesārņojums.

Savukārt pirmdienas pēcpusdienā gan ģeologi, gan astronomi atzina, ka krāteri nav radījis meteorīts un, visticamāk, tas ir cilvēku roku darbs.

Ziņots arī, ka Valsts policijas Valmieras iecirkņa priekšnieks Andris Šteimaks, kura padotie arī apsargāja notikuma vietu, aģentūrai BNS komentāros par to, vai tiks sākta izmeklēšana, pagaidām bija izvairīgs. Viņš sacīja, ka vispirms esot jāsagaida visu ekspertu slēdzieni, tie jāapkopo un tikai pēc tam varot lemt par kādām darbībām. Savukārt no dienestiem, kas bija iesaistīti vietā, kur it kā bija nokritis meteorīts, pagaidām tikai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) min iespējamos zaudējumus.

Ja par pamatu ņem, ka autocisternas dežūra stundā, piemēram, pirotehnikas pasākumā, maksā aptuveni 100 latu, tad Mazsalacā pie krātera deviņas stundas pavadījušas trīs autocisternas. Līdz ar to kopumā dienestam glābšanas darbu veikšana izmaksājusi aptuveni 2000 latu, aģentūrai BNS pavēstīja VUGD pārstāve Inga Vetere, piebilstot, ka oficiāli zaudējumi vēl nav aprēķināti.

Savukārt pārējie notikuma vietā iesaistītie dienesti - Valsts policija un Nacionālie bruņotie spēki - aģentūrai BNS vai nu norādīja, ka viņiem zaudējumu nav, vai tos aprēķinās tikai tādā gadījumā, ja šādus aprēķinus pieprasīs.

Saimnieks gatavs tiesāties ar „Tele2” meteorīta lietā

Ar viltus meteorīta krāteri izrotātās pļavas saimnieks Harijs Krastiņš ir sašutis par „Tele2” savdabīgo akciju uz viņa zemes.

„Tele2” mārketinga un tirdzniecības direktors Jānis Spoģis paziņojis, ka „Mazsalacas meteorīts” ir uzņēmuma iniciatīva ar mērķi panākt, ka Latvijas sabiedrība notic sev un redz, ka „ar vienu interesantu un unikālu ziņu mēs varam būt medijos gan šeit, gan citur pasaulē”. Spoģis apliecinājis, ka valstij visi izdevumi tiks kompensēti.

Zemes īpašnieks gan ir dusmīgs. Ar viņu šis pasākums nebija saskaņots, un saimniekam bija pilnīgs jaunums, ka tā ir kādas firmas akcija. „Pirmdienas pēcpusdienā viņu starpnieki man piezvanīja un piedāvāja naudu. Kāda summa? Ha, nepieminēšu,” telefonsarunā ar kasjauns.lv Krastiņš liek saprast, ka tas nav bijis nopietns skaitlis.

Krastiņš gatavojas pret „Tele2” saukt talkā policiju. „Summu aprēķināsim, par [izbraukātā] ceļa remontu, par tīruma sakopšanu, kaut vai caur tiesu,” piebilst saimnieks.

Māris Puķītis,BNS/Foto: Rojs Maizītis


­­