Striptīzs Rīgā izbeidzies
Sabiedrība
2009. gada 16. novembris, 08:32

Striptīzs Rīgā izbeidzies

Jauns.lv

Ja reklāmas kampaņa „Live Riga” atvilinās uz mūsu galvaspilsētu tūristu pūļus, tiem, kas kāro redzēt ne tikai jūgendstilu, jāsamierinās — striptīza mums vairs nav.

Pie stieņiem Vecrīgā un citviet centrā meitenes vairs nevirpuļo. Tāds ir rezultāts ne dižķibelei, bet likuma sargu aktīvam darbam un valdības noteikumiem. Vidēji nedēļā notiek vismaz viens liels reids (šogad bijuši 34), kuros piedalās Valsts policija, Pašvaldības policija, Valsts darba inspekcija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Valsts ieņēmumu dienests, Akcīzes preču pārvalde. Un vēl ir mazākas pārbaudes, ar tām nodarbojas īpaši šim nolūkam izveidotā Valsts policijas Rīgas Centra iecirkņa operatīvās vadības grupa.

100 metru ap skolām un baznīcām nekā intīma

Ja tomēr Rīgā redzat striptīzdejotājas priekšnesumu, visdrīzāk viņa darbojas nelegāli. „Vēl pirms diviem gadiem Vecrīgā striptīzklubi bija klaji redzami. Turklāt bija ne tikai striptīzs, piedāvāja arī masāžu,” atgādina Valsts policijas Rīgas Centra iecirkņa priekšnieks Mārcis Mežavilks. Ēdienkartēs bija istabiņu īre un darbinieču izpirkšana.

„Agrāk, kad mēs ar viņiem cīnījāmies, mainīja nosaukumus — ik pāris mēnešus. Tikko nogremdējām vienu juridisko personu, atvērās pilnīgi cita firma, ar citām personām, nemainot telpas, traukus, galdautus, personālu. Meitenes gadiem no viena kluba uz otru staigāja.”

Tagad neviens klubs vairs atklāti striptīzu nereklamē. Šo biznesu jau gandrīz gadu ievērojami apgrūtinājuši Ministru kabineta noteikumi par intīma rakstura izklaidēm. „Striptīzs nav aizliegts, tikai tas ir pakļauts atļauju sistēmai. Tāpat kā alkoholu tirgot drīkst, bet jābūt attiecīgi noformētai atļaujai,” skaidro Mežavilks. Atļaujas tagad izsniedz pašvaldība, turklāt 100 metru rādiusā ap izglītības un valsts iestādēm, baznīcām šādas izklaides vietas nevar atrasties. Vecrīgā šo noteikumu izpildīt ir ļoti grūti. Pirms pāris gadiem „Flames” darbojās gluži vai pilsētas „tēvu” degungalā, netālu no Rātsnama, „Monroe” meitenes virpuļoja ap stieni Pēterbaznīcas un Jāņa baznīcas tuvumā.

Pie mums seksa nav...

Daudzi klubi ir slēguši durvis vai mainījuši nodarbi. „Sin City”, piemēram, turējās, turējās, nu pie durvīm uzlikta plāksnīti — mūsu kaljan bārā masāža netiek veikta. Policijas priekšnieks smejas: „Mēs arī varētu pie savām durvīm pielikt — iecirknī masāža netiek veikta.”

Un kur tad lai Rīgas viesi un arī vietējie paskatās striptīzu? Tā īsti nekur. Pāris klubos palikuši vien striptīza stieņi, ir pat tās pašas meitenes, taču oficiāli viņas ir administratores vai viesmīles. „2008. gadā vēl uz ielas dalīja flaierus, solīja pirmo „drinku” par brīvu, privātdejas piedāvāja pat ēdienkartēs — tas viss vairs nav,” saka Centra iecirkņa policijas operatīvās vadības vecākais inspektors Armands Logins. Viņa uzdevums ir kontrolēt klubus, pārbaudīt, vai ir visas atļaujas. Intīmpreču veikalu tīkls „Labi” vienīgais ir saņēmis atļauju šādām izklaidēm un arī tad ne visiem veikaliem.

Draud sods līdz 3000 latu

Ja pie stieņa sevi citur izrāda vairāk vai mazāk kaila meitene, tas nepārprotami ir nelikumīgi. „Ja mēs to atklājam, uzreiz rakstām administratīvā pārkāpuma protokolu par komercdarbību bez speciālas atļaujas,” teic Mežavilks. Juridiskajām personām par to draud naudas sods no 500 līdz 3000 latu.

Atrunas, ka meitene ir tikai kluba viešņa „no malas”, nelīdz, policija cenšas pierādīt, ka viņa šeit patiesībā strādā. „Cīņa kā kaķim ar peli, mēs ķeram, viņi mūk,” raksturo iecirkņa priekšnieks. Ir gadījumi, kad meitenes nav oficiāli pieņemtas darbā, tad ir darbs Darba valsts inspekcijai. „Klubi mēģina izvairīties no atbildības, stāstot, ka viņas tikai šeit atpūšas un stienis ir dekoratīvs elements. Mūsu pienākums ir pierādīt, kā tā tas nav. Par visām darbībām klubā atbildīgs ir arī īpašnieki. Ja atrod nelegālu alkoholu, nevar tikai atrunāties, ka to tirgo apmeklētājs.”

Piemēram, nesen pret „Tutti Frutti” sākta administratīvā lieta — klubs nav varējis uzrādīt atļauju striptīzam. Gala vārds pieder tiesai. Vienīgā liksta, ka šīs lietas iestrēgst tiesās, klubi nepadodas, pārsūdz piespriestos sodus. Maksimālais sods bijuši 3000 latu, bet arī tas „ir procesā”.

Māris Puķītis / Aigars Jansons/AJ Studio