5,89 santīmi dienā katram skolēnam burkānu un kāļu graušanai
foto: LETA
Sabiedrība

5,89 santīmi dienā katram skolēnam burkānu un kāļu graušanai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ziemas viducī katram skolasbērnam no pirmās līdz sestajai klasei svaigu augļu un dārzeņu porcijas nodrošināšanai ikdienu ir paredzēti apmēram 5,89 santīmi.

5,89 santīmi dienā katram skolēnam burkānu un kāļu...
Gandrīz seši santīmi dienā nākamajā gadā paredzēti Latvijas skolasbērniem, lai viņi ziemā varētu grauzt burkānus un kāļus, ka arī mieloties ar dzērvenēm.
Gandrīz seši santīmi dienā nākamajā gadā paredzēti Latvijas skolasbērniem, lai viņi ziemā varētu grauzt burkānus un kāļus, ka arī mieloties ar dzērvenēm.

Ar nosacījumu, ja visi valsts skolēni gribēs ēst bezmaksas augļus. Ar Eiropas Savienības atbalstu jau nākamajā mācību gadā jaunāko klašu skolēnus Latvijas vispārizglītojošās skolās nolemts „iebarot” ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, lai sekmētu viņu veselību un saprašanu par veselīgu pārtiku.

Projektu īstenot paredzēts pašā ziemas vidū trīs mēnešus - laikā, kad tirgū nav pieejams plašs svaigu augļu un dārzeņu klāts. Noteikts arī to produktu saraksts, kurus bērniem ES un valsts finansētais projekts bērniem piedāvās bez maksas, un tie ir – āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kolrābji, burkāni un kāļi. Pats par sevi nodoms Latvijas jaunajai paaudzei bez maksas piedāvāt pagrauzt kādu ābolu vai burkānu ir uzteicams. Vienīgi šis projekts līdzekļu trūkuma dēļ var izvērsties par pāris dienu garu labdarības akciju.

Tā kā Latvijā no 1. līdz 6. klasei šajā mācību gadā mācās 108 853 skolēni un nākamgad šis skaits varētu būt tikpat liels, tad vienkārši matemātiski aprēķini liecina, ka 12 mācību nedēļu laika posmā, kad projekts var tikt īstenots, katram bērnam pat neiznāk seši santīmi dienā. Kopumā  svaigu augļu un dārzeņu iegādei un piegādei ir atvēlēts 384 871 lats. Te jāpiebilst, ka par šo summu  ir ne tikai dārzeņu jānopērk, bet arī jāatved līdz skolas virtuves durvīm. Jāteic arī, ka skolas nevarēs iepirkt visus iepatikušos augļus un dārzeņus, bet gan tikai tos, kas būs audzēti ar integrētām jeb videi draudzīgām metodēm, bet, kā zināms, šāda produkcija ir dārgāka nekā lielveikalos nopērkamā „masu pārtika”.

Tā kā pieteikšanās svaigu augļu un dārzeņu ēšanas programmā ir brīvprātīga, tad var paredzēt, ka ne visas skolas pieteiksies šim plānam. Tomēr pilnībā īstenot šo projektu varēs tiki tādā gadījumā, ja veselīgo dārzeņu ēšanas programmai pieteiksies ne vairāk kā 50% Latvijas skolu.

Kopumā svaigu dārzeņu un augļu „invāzijas” programmai Latvijas skolās nākamā gada ziemā paredzēti 553 527 lati, no tiem prāva summa arī atvēlēta sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumiem, kā arī par 31 633 latiem izvērtēs šī plāna efektivitāti.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA