Purvciemā manīts vistu vanagu pāris
Sabiedrība
2010. gada 7. aprīlis, 07:50

Purvciemā manīts vistu vanagu pāris

Jauns.lv

Četru daudzstāvu māju ielokā Rīgā, Purvciemā, Stirnu ielā, iedzīvotāji pamanījuši vistu vanagu pāri. Acīmredzot tam pilsētā viegli tikt pie omulīgajiem baložiem...

No koka zara noslīdējušās pusdienas - beigtu balodi - vistu vanaga tēviņš izveicīgi uznesis atpakaļ kokā, lai turpinātu ēst. Netālā kaimiņu kokā kā paliela zaru kaudze sakrauta prāva ligzda, zem tās zemē mētājas izēstas baložu mirstīgās atliekas. Uz televīzijas antenas sēž vistu vanaga dāma, tēviņš pēcāk laižas pie viņas pakavēt laiku, informē laikraksts "Diena".

Ornitologs Māris Strazds to vērtē kā unikālu situāciju, ja var vērot savā acu priekšā, kas notiek ligzdā. Vistu vanagi parasti neizvēloties ligzdot vidē, kur nav daudz koku. Pēc fotogrāfijām viņš spriež, ka vistu vanaga tēviņš ir krietni vecāks par mātīti.

Vienā no daudzstāvu mājām dzīvojošais Aigars novērojis, ka vistu vanagu pāris izveidojies aptuveni pirms mēneša. "Pavasaris viņiem galvā," viņš nosmejas. Vienīgais traucēklis pārim esot pagalmā dzīvojošās vārnas - "vārnas pret vistu vanagu ir kā kolektīvais ierocis, klūp reizēm vistu vanagam spārnos, kad tas nes medījumu".

Vanagi pārsvarā medījot baložus, tiem neesot interese ne par kaķiem, ne suņiem, ne bērniem. "Kad viņi medī, skats ir ļoti efektīgs. Kad metas baloža virzienā un izpleš spārnus, pēc kārtīga ērgļa izskatās. Balodi saķer nagos un parasti nes augšā uz jumta ēst," stāsta Aigars. Strazds piebilst - medījums jāuznes augšā, lai tur to, pieturot ar kājām, rūpīgi noplūktu. Viņš arī uzsver, ka vistu vanagi citas dzīvas radības, izņemot par sevi mazākus putnus, neaiztiek.

Strazds stāsta, ka vistu vanagi uz dzīvi Rīgā pārcēlušies aptuveni pirms 30 gadiem. Tieši kādēļ, pateikt diezgan grūti, iespējams, plēsīgie putni saprata, ka pilsētā viegli var tikt pie omulīgajiem, pie briesmām nepieradušajiem baložiem, turklāt tur atšķirībā no dabīgā biotopa meža viņus nevajā cilvēki ar ieročiem.

Pēdējā desmitgadē vistu vanagu skaits Latvijas mežos krietni samazinājies, bet par Rīgu to nevar teikt. Viens no iemesliem ir mežu izciršana.

LETA


Tēmas