Sabiedrība

Noskaidros garšīgāko Latvijas medu

Jauns.lv

Izstādes "Riga Food 2010" laikā 8.septembrī tiks apbalvoti konkursa "Garšīgākais Latvijas medus 2010" uzvarētāji, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT1" pārstāvji.

Noskaidros garšīgāko Latvijas medu...

Konkursa darbu vērtēšana notiek jau šodien Latvijas Biškopju vasaras saieta laikā Koknesē.

Konkursa "Garšīgākais Latvijas medus 2010" mērķis ir popularizēt medu, šī produkta daudzveidību, iepazīstināt patērētāju ar Latvijā ievāktām medus šķirnēm, kā arī noskaidrot atzītāko medus šķirni.

Konkursā degustācijās tiek noteikta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tiek veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot īpašus kvalitātes rādītājus - mitrumu, diastāzes skaitli, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tiek veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medum patiešām ir Latvijas izcelsme.

Pērn konkursā piedalījās 63 biškopji no visas Latvijas. Pirmo vietu un garšīgākā Latvijas medus titulu ieguva kļavu-plūmju medus, ko ievācis biškopis Jānis Vainovskis no Saldus. Otro vietu ieguva Laila Siliņa no Ādažiem ar Gaujmalas meža ziedu medu, bet trešo vietu - Pēteris Spaļs no Rēzeknes rajona ar dažādu ziedu medu.

Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievāktas aptuveni 700 līdz 2000 tonnu medus, par ko rūpējas aptuveni 3500 biškopju.

Konkursu rīko Latvijas Biškopības biedrība sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību "BT1" un biedrību "Mārketinga padome".

15.starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde "Riga Food 2010" notiks no 8.septembra līdz 11.septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi papildina plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma.

LETA