Sabiedrība

Par aizvadītā gada Eiropas cilvēku Latvijā izvēlēts Neo

Jauns.lv

Sabiedrības balsojumā par aizvadītā gada Eiropas cilvēku Latvijā kļuvis Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns, kurš plašākā sabiedrībā kļuva pazīstams kā hakeris Neo, aģentūru LETA informēja aptaujas rīkotāji Eiropas kustība Latvijā (EKL).

Par aizvadītā gada Eiropas cilvēku Latvijā izvēlēt...

"Man ir liels prieks, ka saņemu šo balvu. Lai gan es to nedarīju balvas dēļ, tomēr man ir prieks, ka cilvēki atzīst, ka tas, ko es darīju, ir vērtīgs," pēc titula piešķiršanas sacīja Poikāns, kurš šā gada sākumā publicēja no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas iegūtos datus par valsts institūciju un uzņēmumu darbinieku algu apmēru. Viņš novēlēja Latvijas valdībai un ierēdņiem pārstāvēt Latviju Eiropā pienācīgi.

"Ir grūti piecelties kājās un skaļi pateikt savu viedokli, ja kaut kas nenotiek tā, kā vajag, jo mēs Latvijā esam nedaudz bailīgi un kautrīgi, taču jāatceras, ka grūti ir tikai pirmajā reizē," sacīja 2010.gada Eiropas cilvēks Latvijā, novēlot iedzīvotājiem drosmi neklusēt, bet pasacīt to, ko domā.

Pašlaik viņam nav konkrētu nākotnes plānu, jo viss attīstās pietiekoši dinamiski, tāpēc "turpināšu darīt jebko pēc labākās sirdsapziņas un, kur liktenis aiznesīs, tur es arī būšu", aģentūrai LETA atzina Poikāns.

EKL prezidents Andris Gobiņš sacīja, ka Poikāns ir mūs pietuvinājis tuvāk caurspīdīgumam un atklātībai vēl pirms Eiropas un pirms "Wikileaks" skaļākās dokumentu noplūdes.

Politologs Ivars Ījabs sabiedrības atbalstu Poikānam kā 2010.gada Eiropas cilvēkam uzskata par loģisku, sakot, ka "mums var patikt vai nepatikt viņa rīcība, bet ar to ir jārēķinās. Poikāns ar savu darbību atklājis dažādus politikas vājos punktus un devis aizsākumu plašai diskusijai par Latvijas un Eiropas demokrātijas vēlamo attīstību nākotnē. Skaidri jūtama viena parādība: plaisa starp informāciju, kas pieejama lēmumu pieņēmējiem un sabiedrībai, kļūst arvien mazāka".

"Prieks, ka šogad balsu vairākumu guvis cilvēks, kas nav amatpersona. Poikāns pierādīja, cik daudz viens cilvēks Latvijā var mainīt. Viņa drosme un nesavtība ir īpašības, pēc kurām sabiedrībā ilgojamies, viņš parādīja, ka varam izdarīt vairāk, nekā tikai kurnēt savā virtuvē. Neatkarīgi no rīcības juridiskās puses tā noteikti lika mums katram aizdomāties par mūsu katra personīgo drosmi," balsojumu vērtējusi Latvijas Televīzijas žurnāliste un Neo sabiedrotā Ilze Nagla.

Balsotāji, izvirzot Poikānu šim titulam, skaidrojuši, ka balso par viņu, "jo viņš ir uzdrīkstējies aizstāvēt demokrātiskas un eiropeiskas vērtības Latvijas sabiedrībā", "Poikāns bija pirmais, kas aizsāka aktīvo sabiedrības cīņu par atklātību un caurspīdīgumu, tas pat krietni pirms skaļām "WikiLeaks" lietām", "pateicoties mūsu Neo, Latvijas vārds pozitīvi izskanēja Eiropā un pasaulē, kad citādi visu laiku tikai ziņoja par Latvijas krīzi ekonomikā", "viņš atvēra acis un lika aizdomāties par demokrātiskām vērtībām Latvijā, Eiropā un pasaulē", "viņa uzdrīkstēšanās saukt lietas īstajos vārdos un darbs sabiedrības informēšanas jomā ir patiesas cieņas un atzinības vērts, jo viņš praksē ir parādījis nepieciešamību Latvijā tiekties pēc tādas nozīmīgas Eiropas un pasaules vērtības kā informētas un zinošas sabiedrības".

Balsojumā ievērojamu atbalstu guva arī Latvijas Senioru deju apvienības valdes priekšsēdētāja Laimdota Andersone, Latvijas Bērnu foruma un Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla valžu priekšsēdētāja Inete Ielīte, Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas vadītāja-vēstniece Ilze Juhansone, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V), Birmingemas simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Nelsons, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca un divkārtējais paraolimpisko spēļu čempions Aigars Apinis.

2010.gada Eiropas cilvēka Latvijā titulam kopā tika izvirzīti vairāk nekā 45 kandidāti, tāpēc Gobiņš izsaka prieku, "ka šogad balsotāji ir novērtējuši tik daudzu cilvēku ieguldījumu, kuri ar savu darbu tuvinājuši Latviju Eiropai un Eiropu Latvijai", turklāt "katrs savā veidā būtu pelnījis iegūt šo titulu".

Pasākuma mērķis ir godināt cilvēku, kurš, pēc sabiedrības domām, ar saviem darbiem aizvadītajā gadā visvairāk ir veicinājis Latvijas integrāciju Eiropā un Eiropas integrāciju Latvijā.

LETA