Zatlers ignorē Zaķa draudus un turpina runāt par traumu slimnīcu
Sabiedrība
2011. gada 4. janvāris, 15:49

Zatlers ignorē Zaķa draudus un turpina runāt par traumu slimnīcu

Jauns.lv

Lielākā muļķība bija traumpunktiem likt strādāt tikai naktīs, jo traumas tiek gūtas jebkurā diennakts stundā, pēc tikšanās ar Austrumu universitātes slimnīcas vadību atzina prezidents Valdis Zatlers.

­

Par spīti tam, ka „Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis vakar „piedraudēja” Valsts prezidentam Valdim Zatleram ar to, ka „Vienotība” varētu nebalstot par viņa apstiprināšanu otrajam pilnvaru termiņam, jo, lūk, prezidents izteicis Zaķim nepieņemamu viedokli par reformām Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Valdis Zatlers, ignorējot Zaķa „izlēcienu”, turpina paust savas domas. Tēlaini runājot, arī zaķim, cilpojot pa sniegoto mežu, var gadīties izmežģīt ļipu...

"Sūtīt pacientus pie ģimenes ārsta ir tas pats, kas pateikt - pastāviet drusku koridorā un vēlāk mēs jums atļausim iet tālāk pēc palīdzības," attiecībā uz palīdzību traumu gadījumā sacīja prezidents. Ģimenes ārstiem neesot pieejamas rentgena vai sonogrāfiskās diagnostikas iespējas.

"Es vairāk satraucos par traumatoloģiskās palīdzības organizēšanu visas valsts mērogā," teica prezidents, norādot, ka Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) nav vērsusies personiski pēc viņa palīdzības.

Tikšanās laikā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Viesturu Boku, abiem valdes locekļiem Anitu Slokenbergu un Oskaru Velmeru, slimnīcas administrāciju un citiem vadības pārstāvjiem un speciālistiem prezidents uzklausīja vairākus desmitus priekšlikumu, tai skaitā par finansēšanas sistēmas maiņu.

"Šie priekšlikumi nav sasnieguši dzirdīgas ausis, kas liecina, ka veselības aprūpes organizētāju un pašu darītāju starpā ir zināma atsvešinātība. Augšas kaut ko mēģina darīt, bet nemēģina samērot to, kas ir iespējams apakšā," sacīja Zatlers.

Izstrādājot tālākās veselības aprūpes sistēmas reformas, ir jāiesaista visu slimnīcu ārsti, lai atrastu samērīgus risinājumus.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā interesējoties par medicīnas kadru jautājumu, prezidents uzzināja, ka darbu apvienošanas kārtībā radioloģijā strādā 1/3 darbinieku, bet intensīvās terapijas nodaļā 2/3 mediķu strādā vismaz divās vai trīs darba vietās. "Un tad ir jautājums, kāpēc," retoriski vaicāja prezidents.

Zatlera sarunā ar slimnīcas personālu izgaismojās problēmas, par kurām līdz šim neviens neesot runājis, piemēram, fakts, ka ķirurģijā un traumatoloģijā pietrūkst augsti kvalificētu speciālistu.

Jautājums nav, uz kuru slimnīcu pacientus vedīs, bet gan kādu palīdzību cilvēki saņems. Ja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no TOS būs jāpārņem neatliekamās palīdzības sniegšana, tad Austrumu slimnīcai nāks klāt divreiz lielāks pacientu skaits, nekā ir pašlaik, akcentēja Valsts augstākā amatpersona.

Tādam darba apjomam ir iespējams sagatavoties dažu gadu laikā, jo tas prasa naudas ieguldījumus, tehnisko nodrošinājumu un to operāciju zāļu rekonstrukciju, kurās remonts nav veikts kopš slimnīcas izveidošanas pirms 30 gadiem, sacīja prezidents.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents pagājušā gada decembrī atzina, ka valdības veiktās reformas veselības sfērā, tostarp traumatoloģijā, ir solis tuvāk maksas medicīnai.

Prezidents gan atzina, ka, runājot par šiem jautājumiem, nevar būt objektīvs, jo visu mūžu pavadījis, strādājot medicīnas jomā. Zatlers pirms valsts augstākās amatpersonas amata ieņemšanas bija Traumatoloģijas slimnīcas vadītājs.

Jāņem vērā, ka traumas piemeklē arī jaunus cilvēkus, un tā ir valsts nauda un ieinteresētība, lai jauni cilvēki ātrāk atgriežas darbā un nekļūst par invalīdiem, iepriekš žurnālistiem sacīja Zatlers, piebilstot, ka traumatologs strādā ļoti sarežģītā sistēmā un viņš nav santehniķis, kurš ar savu instrumentu somu var aiziet uz citu dzīvokli un tur veikt nepieciešamās darbības.

Prezidents norādīja, ka pašlaik plānotās reformas veselības nozarē bija nepieciešams apspriest ar profesionāļiem, kuri šos jaunumus uzzina no preses un kuru neuzklausīšana ir izraisījusi problēmas. Pusgada vietā reformas būtu jāveic vismaz divos gados, teica Zatlers.

Ir pārsteidzoši, ka pēdējo 10 gadu laikā tika plānota otra traumatoloģijas centra izveidošana, taču tas nav izdarīts, iepriekš sacīja prezidents, gan atzīstot, ka tas prasītu divreiz lielāku naudu un būtu nepieciešams laiks.

Arī Traumatoloģijas slimnīcas vadība un ārsti pauduši neizpratni par valdības lēmumu, ka Traumatoloģijas slimnīca vairs nesniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību un šīs funkcijas uzņemsies Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.

Kā ziņots, Rīgas Austrumu slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova iepriekš atzina, ka Rīgas Austrumu klīniskai universitātes slimnīcai šādu pacientu uzņemšanai nepieciešams piešķirt papildu resursus. "Šādu plānu varam īstenot tādā gadījumā, ja slimnīca saņems papildu resursus - gan finansiālos, gan cilvēku. Tālāk kopā ar ministriju mums būtu arī jālemj, kā, paplašinot šo profilu, tiks īstenota plānotā Gaiļezera rekonstrukcija un Eiropas Reģionālās attīstības fonda naudas apgūšana, ko šādas aktivitātes varētu koriģēt," aģentūrai LETA skaidroja Potetinova.

Kasjauns.lv, LETA/Foto:LETA

 ­