Kultūra
2011. gada 3. marts, 19:10

Ķīpsalā ar plašu kultūras programmu notiek Baltijas grāmatu svētki

Jauns.lv

No 3. līdz 6.martam starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek grāmatu un izdevniecību izstāde "Baltijas grāmatu svētki 2011", kuras laikā apmeklētājiem tiks piedāvāta bagātīga kultūras programma, kas pulcēs rakstniekus, tulkotājus, izdevējus, kultūras darbiniekus un lasītājus.

­­Ķīpsalā viesosies nīderlandiešu literāts Jans Brokens, kurš stāstīs par savu tikko latviski izdoto pasaulslaveno romānu "Nelegālie pasažieri", kā arī par savu jaunāko, Baltijas valstu kultūras personībām veltīto grāmatu "Baltijas dvēseles". Notiks arī pasākums "Divas dzejnieces: paralēles un atšķirības", kas veltīts Veltas Sniķeres 90 gadu jubilejai un Astrīdes Ivaskas 85.dzimšanas dienai.

Izstādē uz sarunu ar detektīvžanra lietpratējiem aicinās trīs detektīvu rakstnieces - Ingu Jērumu, Aiju Zuju un Daci Judinu -, psiholoģijas eksperti Ilzi Veitneri un policijas ģenerāli Aloizu Blonski. Tāpat interesentiem būs iespēja tikties ar pirmā latviešu globālā trillera "Latvieši ir visur" autoru Otto Ozolu. Viņa grāmata ir interesants mēģinājums saistošā formā apkopot vairāk un mazāk zināmus faktus par latviešu lomu gan reģiona, gan arī visas pasaules notikumos, īpaši pēdējā gadsimta laikā.

Izstādē vērienīgu programmu būs sagatavojusi arī Liepāja, kas savu grāmatu klāstu rādīs sešos tematiskos blokos: "Izglītība", "Māksla", "Literatūra", "Fotogrāfija", "Laika raksti" un "Vēsture". Par Liepājas dažādību vēstīs liepājnieki, videosižeti un fotosižeti, skanot grupas "Credo" dziesmām.

Izstādē nozares profesionāļi diskutēs arī par izdevējdarbību digitālajā laikmetā, par riskiem un iespējām, viesosies Somijas vēstniece Latvijā Marija Serēniusa, Latvijā labi pazīstamie somu rakstnieki Aino Havukainena un Sami Toivonens prezentēs savu jauno grāmatu bērniem "Tatu un Patu", ar saviem stāstiem par Somiju dalīsies rakstniece un tulkotāja Anna Žīgure un publicists Juka Rislaki. Savukārt igauņu izcelsmes jaunā un ekscentriskā somu rakstniece Sofī Oksanena prezentēs romānu "Attīrīšana", kas pērn ieguvis Ziemeļu padomes balvu literatūrā.

Izstādē varēs iepazīties arī ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunumiem, jo bibliotēka prezentēs projektu "Zudusī Latvija", kas apvieno unikālu informāciju par zudušajām un izmaiņu skartajām Latvijas kultūrvēsturiskajām vērtībām. Tā satur digitalizētas senu zīmējumu kopijas, atklātnes un fotogrāfijas no 19.gadsimta beigām līdz mūsdienām un objektu aprakstus par arhitektūras un mākslas pieminekļiem, pilsētu un apdzīvotu vietu skatiem, sabiedriskajām ēkām. Tāpat tiks prezentēta kolekcija "Latviešu Dziesmu svētki (1864-1940)", kas piedāvā iepazīties ar materiāliem par Dziesmu svētkiem, sākot no pirmajām dziesmu dienām Dikļos 1864.gadā līdz Latgales Dziesmu svētkiem 1940.gadā.

Izstādē pēdējās divas dienas programma būs veltīta arī pašiem mazākajiem lasītājiem. Izstādes norises laikā bērni un grāmatu varoņi svinēs rakstnieka Jura Zvirgzdiņa dzimšanas dienu, tiks apbalvoti Bērnu žūrijas izvirzītās populārākās bērnu grāmatas, sveicot grāmatu autorus, ilustrētājus, tulkotājus un izdevējus Lielajos lasīšanas svētkos. Tāpat notiks igauņu rakstnieces Piretas Raudas grāmatas "Princese Skella un Leta kungs" atvēršana, kurā piedalīsies tulkotāja Maima Grīnberga un Jaunā Rīgas teātra aktieri.

Izstādē mazajiem lasītājiem "Zvaigzne ABC" prezentēs jaunās autores Lauras Dreižes romānu "Nepabeigtais skūpsts", kā arī rakstnieces Lindas Nemieras modernās fantāzijas žanra romānu "Septiņi", tāpat tiks apbalvoti konkursa "Zvaigznes grāmata 2010. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem" uzvarētāji.

Izstādes pēdējā dienā Ķīpsalā viesosies skolotājs Jāps un viņa autors - holandiešu rakstnieks Žaks Frīnss, bet izdevniecības "Liels un mazs" rīkotajā grāmatu stundā bērniem savus jaunākos darbus lasīs Inese Zandere un Juris Zvirgzdiņš.

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, izstādē darbosies Grāmatu maiņas punkts, kas ikvienam grāmatu mīļotājam palīdzēs atrast sen kārotu grāmatu, uz Grāmatu maiņas punktu atnesot jau izlasītas vai sev vairs nevajadzīgas grāmatas.

LETA